Hlavní obsah

Kim Cattrall a další: Kdo se dočkal slávy až po čtyřicítce?

Foto: Profimedia.cz

Kim Cattrall proslavil „Sex ve městě“Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se vysloví jejich jméno, všichni moc dobře vědí, o kom je řeč. Přitom tomu tak ale vždycky nebylo. Slávy a světového věhlasu se dočkali až poté, co oslavili čtyřicáté narozeniny. Kdo z talentovaných umělců si na popularitu musel počkat?

Článek

Úspěch nepřichází přes noc – je k němu potřeba odvaha a vytrvalost, jedině tak to talentovaný člověk může někam dotáhnout. Tito slavní umělci si na to, aby je na ulici lidé poznávali, museli počkat i několik dekád. Jejich příběhy nás inspirují, abychom se nikdy nevzdávali svých snů a šli si za nimi.

Morgan Freeman (81)

Dnes sbírá Morgan Freeman jednu cenu za druhou, přitom té největší slávy se mu začalo dostávat až poté, co oslavil padesáté narozeniny. K herectví ho to sice táhlo odjakživa, ale hrál v divadle, nikoliv v televizi. Do ní se dostal v roce 1971, kdy účinkoval v dětských pořadech, až ho režisér Bruce Beresford (78) obsadil do filmu „Řidič slečny Daisy“ (1989), to mu bylo 52 let. Od té doby se mu role začaly jen hrnout, exceloval ve filmech jako „Vykoupení z věznice Shawshank“ (1994), „Sedm“ (1995), „Million Dollar Baby“ (2004), „Než si pro nás přijde“ (2007) nebo „Temný rytíř“ (2008). Dodneška je obsazovaný, a také oceňovaný. Na Oscara byl nominován několikrát, získal jej za film „Million Dollar Baby“, Zlatý glóbus pak právě za „Řidič slečny Daisy“ (1989).

Foto: Profimedia.cz

Morgana Freemana proslavila až role ve filmu „Řidič slečny Daisy“Foto: Profimedia.cz

Tommy Lee Jones (71)

Herec byl sice poprvé nominován na Zlatý glóbus už v roce 1980, kdy mu bylo 35 let, ale nikdo moc nevěděl, co je vlastně zač. Ani posléze se mu takového zájmu nedostalo, musel si počkat až do devadesátých let. Poprvé to bylo až v roce 1991, v jeho 46 letech, ve filmu „JFK“. Za roli Claye Shawa byl nominován na Oscara. Tento film nastartoval jeho kariéru – přišly filmy jako „Uprchlík“ (1993), kde hrál Samuela Gerarda, šéfa federální agentury, která stíhá lékaře (Harrison Ford, 76), o němž si myslí, že zavraždil svoji ženu. Za tuto roli si zasloužil nejen nominaci na Oscara – on jej skutečně získal. Pak přišly takové filmy jako „Batman navždy“ (1995), „Muži v černém“ (1997) nebo „Tahle země není pro starý“ (2007).

Foto: Profimedia.cz

Tommy Lee Jones musel čekat na celosvětový ohlas až do roku 1991Foto: Profimedia.cz

Kathy Bates (70)

Kathy Bates s herectvím začala už na konci sedmdesátých let, dokonce se mihla ve Formanově filmu „Taking off“ neboli „Odcházím…“, jak byl název překládán do češtiny. Jenže na svůj věhlas čekala až do roku 1990, kdy si ve svých 42 letech zahrála hlavní roli ve filmové adaptaci románu Stephena Kinga „Misery nechce zemřít“ (1990). Jako šílená fanynka spisovatele Paula Sheldona (James Caan, 78) se všem vryla pod kůži a od té doby nemá o role nouzi. Často se ale objevuje v takových charakterech, že byste s ní rozhodně nechtěli přijít do křížku. Určitě jste ji zaregistrovali také ve filmu „Titanic“ (1997), kde hrála bodrou Molly Brown, v „P.S. Miluji Tě“ (2007), kde ztvárnila matku vdovy Holly (Hillary Swank, 44) anebo v jedné ze sérií seriálu „The American Horror Story“ (2013–2018), kde se objevila v mnoha rolích.

Foto: Profimedia.cz

Kathy Bates se proslavila rolí Annie Wilkis ve filmu „Misery nechce zemřít“Foto: Profimedia.cz

Alan Rickman (†69)

Když se řekne Alan Rickman, mnohým se vybaví profesor Severus Snape z filmů o čaroději Harry Potterovi anebo Hans Gruber z filmu „Smrtonosná past“ (1988). Tyto role, pro které se stal britský herec s nezaměnitelným šarmem známým po celém světě, přišly až poté, co oslavil čtyřicáté druhé narozeniny. Přitom ale velice úspěšným a váženým hercem byl mnohem dříve – byl členem Královské shakespearovské společnosti, hrál na Broadwayi i v anglickém Národním divadle. Jenže tehdy jeho talent měli to štěstí ocenit jen milovníci divadla, od jeho Smrtonosné pasti pak celý svět.

Foto: Profimedia.cz

Alan Rickman v roce 2015 převzal v Praze na Febiofestu cenu za přínos světové kinematografii Foto: Profimedia.cz

Kim Cattrall (62)

Kdo by neznal Samanthu ze seriálu „Sex ve městě“ (1998–2004)? Jenže slyšeli jste o této blonďaté energické herečce někdy dříve? S největší pravděpodobností ne. Přitom se v menších rolích objevovala v televizních seriálech a filmech už od sedmdesátých let. Na kontě měla v tu dobu také už desítky filmů, včetně „Policejní akademie“ (1984), kde hrála kadetku Karen. Jenže někdo si holt na věhlas musí počkat trochu déle, než se jeho tvář zapíše do povědomí širší veřejnosti, v jejím případě to bylo ve 42 letech. Je ale lehký paradox, že dnes už na roli emancipované a náruživé ženy příliš láskyplně nevzpomíná.

Foto: Profimedia.cz

Kim Cattrall nejvíce proslavila role Samanthy Foto: Profimedia.cz

Susan Boyle (57)

Úplně z jiného soudku je příběh zpěvačky Susan Boyle. Když se v roce 2009 postavila na pódium talentové soutěže „Britain's Got Talent“ (anglická verze u nás známého pořadu „Československo má talent“), nikdo od ní moc nečekal, dokonce vzbuzovala posměch. Lidé ji totiž dopředu odsoudili kvůli jejímu vzhledu. Jenže když dozpívala, dostalo se jí potlesku vestoje. Probojovala se dál, a ačkoliv v soutěži skončila druhá za taneční skupinou, dočkala se několika pracovních nabídek. A pro celý svět se stal její pohádkový příběh inspirací. V sedmačtyřiceti letech se totiž stala světovou senzací. Před pár dny se objevila znovu v nové sérii talentové soutěže, tentokrát „America's Got Talent: Champion“, ve které vystupují soutěžící z vícero světových mutací této show. A opět všechny dojala svým zpěvem.

Foto: Profimedia.cz

Susan Boyle se za deset let proměnila k nepoznání. Hlas jí ale zůstal Foto: Profimedia.cz

Do kolika let byste čekali na úspěch vy? 

Reklama

Související témata:

Načítám