Ze Sobotky je konzultant. Radí i bývalému federálnímu poslanci

Bude to bezmála rok, co se bývalý premiér Bohuslav Sobotka rozhodl odejít z politiky. Dnes má vyřízený živnostenský list a stal se konzultantem. Jedním z jeho významných klientů je bývalý poslanec Federálního shromáždění Jan Vild. Expremiér Sobotka podle informací Neovlivní.cz funguje v roli finančního šéfa jedné z Vildových firem, která obchoduje se zdravotnickými potřebami a přístroji. Sobotka tvrdí, že klientů má víc. Jejich jména si ale nechává pro sebe.

Po loňském březnovém odchodu z politiky redakce Neovlivní.cz zaznamenala Bohuslava Sobotku opět až v létě, kdy čínské úřady zveřejnily fotky svých politických představitelů při schůzkách právě s bývalým českým premiérem. Sobotka tehdy tvrdil, že byl v komunistické Číně soukromě. Popsali jsme tady.

Později se ukázalo, že mimo jiné zastupoval i zájmy některých firem. Jako je třeba společnosti bývalého poslance Federálního shromáždění za OH Jana Vilda. Pro něj nyní podle informací Neovlivní.cz pracuje velmi intenzivně, prakticky v jedné z jeho firem zastává roli finančního ředitele, byť najatého externě. Tato Vildova společnost se věnuje prodeji zdravotnických potřeb a přístrojů.

K tématu

» Jak Sobotka prohrál boj s blbou náladou v ČSSD
» Zpráva o vládní sebedestrukci. Kabinet končí
» Bývalý premiér Sobotka vyrazil do Číny

Bývalý poslanec za Občanské hnutí a významná postava studentského hnutí z roku 1989 Jan Vild na přímý dotaz Neovlivní.cz nepopřel, že pro něj expremiér pracuje. Detaily si však nechává pro sebe.

“Nezlobte se, ale jsme soukromá společnost a nestojíme o to stát se předmětem veřejného zájmu. Třeba vám něco řekne pan Sobotka sám,” řekl Jan Vild.

Sám Sobotka rovněž nepopřel, že pro Vilda pracuje. Říká ale, že má klientů víc.

“Působím jako OSVČ, zabývám se poradenstvím, mám klienty z privátní oblasti ze zahraničí i z Česka. Tato nezávislá pozice a výhradní externí spolupráce s firmami mi v současné době plně vyhovuje a nechystám se na tom nic měnit,”sdělil Neovlivní.cz.

Sobotku s Vildem spojuje mimo jiné právník a někdejší zákulisní hráč číslo jedna Radek Pokorný. V éře Sobotky se Pokorný díky přátelství s premiérem stal zákulisním hráčem číslo jedna. S Vildem zase kdysi studovali práva.

Radek Pokorný nicméně tvrdí, že se v práci pro Bohuslava Sobotku nijak neangažoval.

“Tohle šlo mimo mě, Honza mu to nabídl sám. Oni se znají z festivalu v Karlových Varech, kam oba v minulosti jezdili. Honza tam jezdí už dlouho, ” říká nyní Radek Pokorný.

Stejně jako v tichosti loni Sobotka zmizel, i dnes chce zůstat v ústraní. “Na mém rozhodnutí neposkytovat rozhovory se  nechystám nic měnit,” reagoval na žádost o rozhovor.