Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Druhá fáze oprav jihočeských Krýzových jesliček stála přes dvě stě tisíc korun

Na 224 tisíc korun vyšla druhá fáze obnovy Krýzových jesliček v Muzeu Jindřichohradecka. Jde o největší lidový mechanický betlém na světě, který je zapsaný i v Guinnessově knize rekordů.

„Krýzovy jesličky dostanou původní podobu, opravují se po 50 letech. Betlém, který punčochářský mistr Tomáš Krýza tvořil přes 60 let, se opravuje za plného provozu,“ uvedla mluvčí muzea Marie Hazuková. Dílo, které zabírá skoro 60 metrů čtverečních, se skládá z téměř 1400 částí, z toho 134 je pohyblivých. Oprava začala v roce 2017 a potrvá několik dalších let.

Muzejníci loni zrenovovali i dvoumetrový betlém Emanuela Steinochera, který od 60. let 20. století tvoří jeden celek s Krýzovými jesličkami. „Restaurátorka Zdena Skořepová se zaměřila na všechny betlémské figury, jimž odstranila staré nátěry a obnovila původní polychromii," řekla etnografka muzea Alexandra Zvonařová. Zrestaurované jsou i architektonické prvky, nefunkční hnací mechanismy a mechanické části pohyblivých figurek.

ČTĚTE TAKÉ: Betlém z Jindřichova Hradce zapsaný v knize rekordů získá původní podobu 

Dalším velkým restaurovaným souborem byla kolekce dámských šatů a čepců z druhé poloviny 19. století a dámské secesní šaty s korálkovou výšivkou. Muzeum nechalo loni zrenovovat i sádrové reliéfy či plastiky. „Posledním souborem uměleckých děl, který byl zadán k restaurování, byl cyklus pěti pravděpodobně nejstarších obrazů takzvané černínské rodové galerie z 18. století, zobrazující poslední členy rodu pánů z Hradce Slavaty a jejich manželky," uvedl historik umění muzea Jakub Valášek. Zrestaurované jsou i dva rukopisy, pět jindřichohradeckých tisků a devět starých tisků.

Autoři | Foto Hvar [Public domain], via Wikimedia Commons

Štítky muzeum, Jindřichův Hradec, jesličky, oprava, Tomáš Krýza, Muzeum Jindřichohradecka, Guinnessova kniha rekordů, Betlém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhá fáze oprav jihočeských Krýzových jesliček stála přes dvě stě tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.