RECENZE: Ze sólové sklizně Zofie Dares vynikají jen některé plody

Vydáno 14.01.2019 | autor: Filip Pešta

Žofie Dařbujánová, frontwoman stále populárnějších Mydy Rabycad, překvapila na konci minulého roku svým sólovým EP nazvaným High on Being. Naznačuje na něm velký potenciál, ovšem ne každou ze šesti zařazených skladeb se podařilo dotáhnout k dokonalosti.

RECENZE: Ze sólové sklizně Zofie Dares vynikají jen některé plody RECENZE: Ze sólové sklizně Zofie Dares vynikají jen některé plody

Zofie Dares

High On Being

Skladby:
Too Much, Have You Seen Zofie?, When Did It Happen, Ocean Above Me, Garden Of Eden, The Real Me

6 trax / 21 min

Vydavatel: Indies 

Není to poprvé, co se hlavní článek řetězu dobře fungující kapely rozhodl na chvíli odpojit a vytvořit něco svého. Výstupem snažení Žofie, tentokrát schované pod pseudonymem Zofie Dares, je dvacet jedna minut elektropopu, se kterým už však na trh přišlo mnoho umělců. V celosvětovém koloběhu žánru můžeme vzpomenout například na debut zpěvačky, která si říká Dua Lipa, či vytipovat některé skladby Lorde. Model žánru je jasný a Žofie s ním zachází na jedničku. Za samozřejmost považujme naprogramované beaty, syntezátory a vokální vrstvy, které se společně snaží vytvořit vzdušný obal temnější, značkové atmosféry.

Značkový je rozhodně celkový sound. Mix a master se vedle výše uvedených titulů nebude krčit někde v koutě. I přes skvělou aranžérskou a zvukovou stránku má však High On Being svá slabší místa. První dvě písně bohužel vybízejí k přepnutí na jinou desku ve vaší streamovací platformě. Tlačí totiž na posluchače až příliš prvoplánově, nepřinášejí žádný zajímavý nápad a Žofiin vokální projev v nich ztrácí svou funkčnost. O trefě alespoň někam v okolí terče se můžeme bavit až na počátku skladby Where Did It Happen, kde v elektropopovém těstě krásně funguje ono droždí smyčcových nástrojů. V Ocean Above zase Dares dobře pracuje s vokálem a dobrou melodickou linkou.

VIDEOROZHOVOR: Mydy Rabycad je všechno a nic

Vrchol obstarává Garden Of Eden, která sice na začátku dost připomíná She's Madonna od Robbieho Williamse, reputaci však vzápětí napraví Hammondovy varhany Ondřeje Pivce a epická pasáž s gospelovým sborem. To poslední skladba Real Me ničím neurazí, ale ani nenadchne.



Kdyby Zofie Dares vypustila místo z poloviny skvělého EP tři výborné singly, byl by to základ pro opravdu skvělé album. V celkové sólové sklizni se však v tomto případě bude nacházet pár méně povedených plodů.

text: Filip Pešta

Témata: Žofie Dařbujánová, Zofie Dares, Mydy Rabycad, High On Being

3,00

čtenáři

hlasuj
zavřít