Historie Žebříku: TOP 7 nejúspěšnějších zpěvaček za čtvrt století ankety

Vydáno 14.01.2019 | autor: Josef Martínek

Už 27. ročník hudební ankety Žebřík pozná své vítěze v pátek 8. března. V plzeňském DEPO2015 budou pod moderátorskou taktovkou Jakuba Koháka a Ivy Pazderkové oznámeni první tři interpreti či díla v každé z deseti kategorií. V prvním kole můžete pro své favority hlasovat až do 31. ledna, finálové kolo proběhne v únoru. Připomeňme si umělce, kteří v anketě od roku 1992 v daných kategoriích nejčastěji bodovali. Začínáme sedmičkou historicky nejúspěšnějších zpěvaček. 

Historie Žebříku: TOP 7 nejúspěšnějších zpěvaček za čtvrt století ankety Aneta Langerová zvítězila v kategorii zpěvaček již devětkrát, letos může přidat jubilejní desátý triumf. Foto: Petr Tibi


7) Kateřina Winterová
(0 x první, 2 x druhá, 1 x třetí)

Koncem devadesátých let se tváří dnes již kultovní alternativní formace Ecstasy Of Saint Theresa stala Kateřina Winterová. A slavila úspěch i u hlasujících v Žebříku. Za rok 1999, ve kterém vyšlo první album EOST i s Winterovou nazvané In Dus Try, se v kategorii zpěvaček umístila na třetí příčce, na pomyslné stupně vítězů se poté vrátila v letech 2002 a 2003, kdy skončila v obou případech druhá. Víc hlasů tehdy dostala pouze Lenka Dusilová.

Hudební ceny Žebřík: Výsledky všech ročníků

6) Ewa Farna
(1 x první, 3 x druhá, 1 x třetí)

Celkem pětkrát se v první trojici umístila Ewa Farna. Ačkoliv ze začátku své kariéry se objevila v nominaci na anticenu Průser roku, už po třech letech na naší scéně - v roce 2009 - dosáhla v ženské kategorii na stříbrnou příčku. Tehdy slavila úspěchy se svým třetím albem Virtuální. Své postavení obhájila i za rok, opět nestačila pouze na Anetu Langerovou. Na "bednu" se vrátila v roce 2014, kdy po pětileté pauze vydala novou studiovou desku Leporelo, což jí vyneslo třetí místo. O rok později už z toho bylo její třetí stříbro, jedinou její přemožitelkou byla znovu Aneta Langerová. Svůj dosud jediný triumf dobyla konečně v roce 2016 i zásluhou hitu Na ostří nože.

Hlasujte v anketě Žebřík a podpořte své favority

5) Bára Basiková
(3 x první, 4 x druhá, 1 x třetí)

Mezi lety 1992 a 2000 se v Top 3 kategorie zpěvaček pravidelně umisťovala Bára Basiková. Tehdy sváděla každoročně souboje o hlasy fanoušků s Lucií Bílou - a třikrát jich obdržela nejvíc. Z prvenství se mohla těšit v letech 1994, 1998 a 1999. V té době se kromě sólové kariéry věnovala i hraní v muzikálech, vidět a slyšet byla například v Jesus Christ Superstar.

4) Lucie Bílá
(4 x první, 2 x druhá, 1 x třetí)

V letech 1992 až 1998 získala Lucie Bílá celkem čtyři první místa, dvakrát byla druhá. Tou dobou vydala několik úspěšných alb a vystupovala také v populárních muzikálech Bídníci, Dracula nebo Krysař. S koncem milénia ale skončila i její éra v Žebříku - na další umístění v Top 3 si počkala hned třináct let. Na stupně vítězů se znovu, zatím naposledy, dostala až v roce 2011, kdy skončila třetí.

2-3) Anna K.
(4 x první, 4 x druhá, 4 x třetí)

Dlouho byla Anna K. v Žebříku hlavně zpěvačkou druhých a třetích míst. Mezi lety 1999 až 2007 posbírala v ženské kategorii čtyři stříbra a čtyři bronzy. Ovšem po svém comebacku v roce 2011, kdy vydala po překonání nemoci album Relativní čas, se rázem vyšvihla až na první příčku. Vyhrát dokázala hned třikrát za sebou. Další prvenství přidala v ročníku 2017 poté, co vydala vřele přijaté album Světlo. 

Pětadvacetinami Žebříku provedli Tomáš Hanák a Jitka Schneiderová, pro ceny si chodili i Anna K., Dymytry nebo Divokej Bill


2-3) Lenka Dusilová
(4 x první, 4 x druhá, 4 x třetí)

Poprvé se Lenka Dusilová mezi třemi nejúspěšnějšími zpěvačkami umístila už v roce 1994 (třetí místo), zatím naposledy přesně o dvacet let později - v roce 2014, kdy skončila druhá. Jejích celkových dvanáct umístění na prvním, druhém či třetím místě tedy reflektuje formace Pusa, Sluníčko, vystupování s Lucií i úspěšnou sólovou kariéru. Své čtyři triumfy získala v jedné řadě mezi roky 2000 až 2003.

 

1) Aneta Langerová
(9 x první, 3 x druhá, 1 x třetí)

Nejúspěšnější zpěvačkou déle než pětadvacetileté historie Žebříku je Aneta Langerová. Poprvé vyhrála v ročníku 2004, tedy krátce po svém vítězství v soutěži Česko hledá SuperStar, a od té doby pravidelně bodovala mezi nejlepší trojicí. Až do roku 2010 byla v kategorii zpěvaček neporažena, když vyhrála sedmkrát za sebou. Pak ji na tři roky na prvním místě vystřídala Anna K., ale v letech 2014 a 2015 zásluhou mimořádně úspěšného alba Na Radosti Langerová znovu dominovala. Celkem dosud zvítězila devětkrát.

Aneta Langerová interview: Chci, aby ve mně pořád vítězila pravda a férovost vůči okolí

Kdo se stane Zpěvačkou roku za uplynulý rok, se dozvíte 8. března na slavnostním vyhlášení výsledků v DEPO2015 v Plzni. Moderují Jakub Kohák a Iva Pazderková, vystoupí Tomáš KlusDivokej BillVladimír MišíkMydy RabycadGaia Mesiah, DJs a další hosté. Hlasovat pro své favority můžete na www.anketazebrik.cz.

Témata: Žebřík, Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Lucie Bílá, Anna K., Bára Basiková, Ewa Farna, Kateřina Winterová

zavřít