Právě čtete

Uklizeno? To pro každého znamená něco úplně jiného

61672  
Sdílet: 

Uklizeno? To pro každého znamená něco úplně jiného

Uklidit si umí každý. Jenže „mít uklizeno“ znamená taky pro každého něco trošku jiného. Kde máme v úklidu mezery? Jaké jsou tipy profesionálek? A proč mít vlastně výpomoc na úklid a nestydět se za to? Na to v rozhovoru odpovídá majitelka úklidové firmy Alice Žertová.

14. 1. 2019 8 min. čtení Kristýna Kašpárková
Uklizeno? To pro každého znamená něco úplně jiného

Začnu osobně. Když jsem byla těhotná, doktorka mi zakázala námahu, včetně uklízení. Řekla jsem, že na úklid máme paní na výpomoc. A jedna z pacientek v čekárně to – k mému mírnému šoku – okomentovala: „To máte dobrý, že vám to manžel dovolí.“ Je to dneska vážně ještě tak neobvyklé, mít někoho na úklid? Nebo je to dokonce ostuda? Nebo…

…nebo je to luxus pro horních deset tisíc? (usměje se) Ráda bych se ohlédla do minulosti, třeba období první republiky. Četla jsem v jedné kuchařce z roku 1922, že máme být tolerantní, pokud je domácnost tak chudá a může si dovolit pouze jednu pomocnici v domácnosti… To, že by neměla žádnou pomocnici, se vůbec nepředpokládalo. A to byly ženy v té době daleko méně emancipované a zaměstnaných bylo málo. Pak přišla doba socialistického zřízení, normalizace, všechny ženy byly zaměstnané, ale mít pomocnici v domácnosti byl buržoazní přežitek, a tak ženy musely zvládnout vše samy. Dnes žijeme v nebývale svobodné době. A je někdy složité si tuto svobodu vnitřně dovolit. Vím, že spousta žen řeší, co by tomu řekla maminka, sousedka, manžel, kamarádka. Ale svoje priority si musí zvolit každá sama. Mít pomocnici na úklid, výchovu dětí, chod domácnosti a podobně je v různých kulturách běžné. A v některých kulturách je dokonce nemyslitelné takový podpůrný tým nemít.

A proč tedy úklid svěřit profíkům? Uklízíme si vlastně doma my amatéři správně?

Velmi to záleží právě na výchově a prostředí, ve kterém jsme vyrůstali. A taky na estetickém citu každého z nás. Úklid se skládá ze dvou docela odlišných složek – vytváření čistoty, což většinou může dodat i úklidová firma nebo paní na úklid, ale zadruhé i z úklidu ve smyslu urovnávání a uspořádávání věcí, a to musíme udělat většinou sami. Obojí musí být v rovnováze. Vyčištěná domácnost, která není uspořádaná, působí neupraveně. A na druhou stranu vyrovnané panenky a dečky na stole s vrstvami prachu také nejsou v pořádku. Slyšela jsem velmi hezkou poučku, že měřítkem úklidu není uklizenost, ale spokojenost lidí, kteří daný prostor obývají. Úklid je dojem.

Cesta Alice Žertové k firmě, která pomáhá uklízet domácnosti i kanceláře, vedla hned několika oklikami. Studovala střední uměleckou školu. Ale pak jí zemřel otec. „A tak jsem měla pocit, že bych ty ostatní měla zachránit já, a vystudovala jsem lékařskou fakultu Karlovy univerzity,“ popisuje. Nastoupila jako lékařka na internu kolínské nemocnice. Práce ji velmi naplňovala, ale pak se s manželem rozhodli založit rodinu. „Při mateřské dovolené jsem začala vypomáhat na naší rodinné farmě. Povinností mi přibývalo a po konci mateřské už jsem se naplno věnovala našemu ovocném sadu. V roce 2000 nás ovšem postihly silné kroupy, museli jsme zapěstovávat celý sad znovu a nezbylo nic jiného než vymyslet ještě další způsob příjmu. A tak jsme s manželem založili ještě úklidovou firmu.“

Nakonec si obě rozrůstající firmy rozdělili, její muž pečuje o jablka a hrušky a Alice Žertová o úklid. „Pořád je co objevovat, ta práce mě uspokojuje,“ dodává. Její firma se věnuje i vzdělávání pracovníků v úklidových službách, v některých oborech, například v oboru hospodyně, jsou jediní v ČR, kteří mají oprávnění zkoušet a udělovat osvědčení o získání profesní kvalifikace. Je to certifikát ve formátu maturitního vysvědčení a s kulatým státním razítkem.

Existují nějaká základní úklidová pravidla?

Jistě. Třídit věci hned, když je máme v ruce. Věci nadměrně neshromažďovat, naučit se to nepotřebné odstraňovat z vlastního prostoru, ať už vyhodit, prodat, darovat. Nebrat si velké sousto jako „Teď vycídím celý dům nebo byt“, dávat si jen menší cíle a krok po kroku zkulturňovat celé prostředí.

Co se týče vytváření čistoty, je potřeba shromáždit všechny potřebné pomůcky na jedno místo. Každá činnost vyžaduje vhodné pomůcky a prostředky, takže nebudeme na stírání prachu a nečistot používat staré bavlněné tričko, ale pomůcky k tomu určené. Například velkým pomocníkem jsou mikrovláknové utěrky, dále budeme používat vhodné čisticí prostředky. Ať už jsme zastánci ekologického, či konvenčního způsobu úklidu, tak musíme vědět, co nám pomůže práci ulehčit. Postupujme podle plánu a s rozmyslem. Platí tři základní pravidla: Shora dolů, od čistšího ke špinavějšímu, systematicky od jednoho konce k druhému. Ale těch technických rad je samozřejmě mnohem víc.

Povídejte, každá rada se hodí…

Velikým nešvarem je stírání neposkládaným hadříkem. Když ho prostě jen vyždímáme a zmačkaný použijeme na utření, musíme ho hned znovu vymáchat. Pokud si hadřík poskládáme na osminy (na půl, na čtvrt, na osminy), vytvoříme rovnou šestnáct čistých ploch, které můžeme použít. Moderní trend v úklidu je dokonce vůbec daný hadřík nevyplachovat, ale po využití všech šestnácti stran použít hadřík další a pak je vyprat všechny po konci úklidu. Získáme tak obrovskou úsporu času – odpadne nám opakované máchání a ždímání, získáme větší mobilitu, nemusíme se ohlížet, kde máme vědro s vodou, a ještě uspoříme množství čisticích prostředků, a tím chráníme životní prostředí.

Čisticí prostředek máme naředěný ve střičce a použijeme jen takové množství, které navlhčí hadřík. Při běžném úklidu používáme roztok ve vědru, který potom ušpiněný téměř celý vyléváme. Další tip mám k vytírání podlahy. Před vytíráním je potřeba zbavit prostor všech hrubých nečistot včetně prachových částic. K tomu dobře poslouží vysavač nebo mopování nasucho. Mopování nebo vytírání podlahy namokro je pak jednoduché rychlé a účinné, bez žmolků prachu a vlasů. Pokud máme v interiéru dlažbu s vysokým leskem nebo plovoucí podlahu a na povrchu často zůstávají stopy po vytírání, je dobré použít alkoholový čistič, třeba čistič na okna, a podlahu vytřít tímto přípravkem velmi vlhkým mopem nebo hadrem. Dosáhneme tak vysokého lesku povrchu.

Jsou v úklidu i nějaké moderní novinky?

Třeba nanoprostředky. Jsou to už běžně dostupné, velmi účinné čisticí prostředky, které kromě účinných čisticích látek obsahují ještě nanočástice, které na čištěném povrchu utvoří film zabraňující usazování špíny, nebo působí antistaticky. Ale jedním z nejdůležitějších pomocníků při úklidu zůstává bezkonkurenčně vysavač, hlavně tam, kde nejsou kobercové plochy, do kterých se prach zachytí. I tam pochopitelně vysavač potřebujeme, ale nic nás zkrátka nezbaví prachu tak účinně jako vysavač.

Mělo by se nad úklidem přemýšlet už při zařizování domácnosti? Asi ano, že?

Samozřejmě, už výběrem nábytku určujeme, kolik času nám zabere péče o něj. Je dobré sledovat design nejen z estetického, ale i funkčního hlediska. Například údržba kávovaru, kde sběrné nádobky na použitou kávu a vodu jsou samý záhyb a špatně dostupné, zabere o dost víc času.

Tip Tchiba na úklidové pomocníky

Úklidu jsme v Tchibu věnovali celou jednu kolekci šikovných pomocníků: od speciálních hadříků až po mopy, vysavače a parní čističe.

Je dobré do úklidu zapojovat děti?

Určitě, i když jim to třeba spíš nejde než jde. Jedním z největších darů výchovy je, pokud svým dětem pomůžeme, aby si zvykly na to, že jsou zodpovědné za svůj obytný prostor. Veďme je k pořádku, buďme shovívaví k nedokonalostem jejich práce, protože později nám vyrostou ve velké pomocníky.

Jste majitelka úklidové firmy. Jak snadno se hledají zaměstnanci?

Pár faktorů to hledání ztěžuje. Zejména nízká prestiž takového povolání, neochota nebo neschopnost zaplatit za tento druh služby odpovídající odměnu, obecný nedostatek pracovní síly, neochota lidí pracovat fyzicky – protože ano, profesionální úklid je fyzicky náročná práce, neexistence formálního vzdělávání pracovníků v tomto odvětví. Já dávám vždy takový příklad, jak je to s motivací stát se úklidovým pracovníkem ve srovnání s motivací stát se lékařem. Lékařem chce být třeba osmdesát procent populace, ale schopnost stát se lékařem jich má pouze zlomek. Uklízečkou se chce stát jen několik procent populace, ale schopnost stát se úklidářem má velká většina lidí. Přitom je to velmi hezké zaměstnání – je za vámi vidět hmatatelný výsledek, který je čistý, estetický a voňavý.

Co od hospodyně očekávají klienti?

Zejména, aby byla důvěryhodná. Pouštíme ji do svého nejintimnějšího prostoru a ukazujeme jí své slabiny, domácí nepořádek. Mnoho lidí takové pomyšlení ani neunese a před návštěvou úklidové hospodyně předuklidí. Dále potřebujete, aby člověk, kterého si pouštíte do domácnosti, měl dostatečnou sociální inteligenci, aby snadno vycítil, co, kdy a za jakých okolností může či nemá udělat. Také záleží, jak své požadavky zadáte.

Něco je jednoduché – umýt okna včetně rámů a parapetů oboustranně. Některé úlohy se popisují hůře – pokliďte v dětském pokoji a roztřiďte hračky. Obecně jsou naše očekávání vysoká, ale těžko je svazujeme do nějakých konkrétních požadavků. Snadno se potom může stát, že se naše očekávání nepotkají s výsledkem. Také můžeme popisovat v negativním slova smyslu, nesmí se stát, že v kuchyni zůstane špinavé nádobí, nevyžehlené prádlo a podobně. Jasně tím dáváme signál, co je pro nás nejvíce důležité.

A proč mít na úklid někoho přes agenturu?

Máte alespoň nějakou záruku spolehlivosti. Firma musí splňovat základní parametry pro podnikání, čímž vystupuje z úplné anonymity, na rozdíl od jednotlivce, kde ověření informací, které předkládá, je složitější. Některé agentury se dokonce specializují pouze na vyhledání daného pracovníka, kterého za poplatek svému klientovi přenechají.

Nebývá častá – a demotivující – praxe, že rok je to přes agenturu, a pak si zákazníci a uklízející plácnou za vašimi zády a vy máte smůlu?

Přetahování úklidářů mimo agenturu je jistě možné, ale nesvědčí o solidnosti ani klienta, ani zaměstnance. Klient se vystavuje riziku, že pokud daná paní, s kterou se domluví bokem, nemůže či nechce již svou práci vykonávat, musí hledat někoho jiného, znovu ho zaučovat, vysvětlovat. To mu samozřejmě s agenturou odpadá. Také je zde nezanedbatelná výhoda, že většina firem má pojištění odpovědnosti škody, kterou si klient může nechat předložit nebo ve smlouvě vymínit.

Tipy Alice Žertové pro jednodušší úklid

  • Úklid, to je nejen vytváření čistoty, ale také urovnávání a uspořádávání věcí. Obojí je stejně důležité a nefunguje jedno bez druhého.
  • Třídit věci hned, když je máme v ruce, a neshromažďovat, co nepotřebujeme.
  • Zvolit specializované čisticí prostředky a pomocníky a pracovat s nimi efektivně – např. poskládat si hadřík na 16 ploch a postupně je všechny použít.
  • Postupovat shora dolů, od čistšího ke špinavějšímu, systematicky od jednoho konce k druhému.
  • Úklid si rozfázujte, např. podlahy je před vytíráním vhodné vysát a zbavit tak prachu.
  • Pokud si na úklid najímáte pomocníka, nezapomeňte co nejpřesněji popsat svoje požadavky, a ideálně mu i určit priority.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články