14.01.2019 11:44

Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo zvou divadelníky na přehlídku ZARÁZ

Přes třicet kritiků, divadelních publicistů, režisérů a pedagogů, které doplní studenti herectví a divadelní produkce, zamíří 16. ledna do Zlínského kraje. Tímto datem začíná třídenní přehlídka ZARÁZ, kterou již potřetí spolupořádají Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo Uherské Hradiště.

Obě scény připravily pro odbornou veřejnost koncentrovaný třídenní program inscenací a následných besed. Každé divadlo uvede během přehlídky tři představení. Mezi městy bude účastníky přehlídky převážet autobus. „Zajímá nás názor odborné veřejnosti na naši tvorbu – bohužel jsme velmi daleko od Prahy při rozmýšlení kritiků, na kterou premiéru se osobně přijedou podívat. ZARÁZ tak představuje možnost, jak v co nejkratším čase představit co největší šíři naší dramaturgie a následně čelit přímo zpětné vazbě v odborných diskuzích,“ vysvětlil ředitel MDZ Petr Michálek s tím, že na přehlídku přijede například renomovaný kritik a redaktor Divadelních novin Vladimír Mikulka.

„Zaráz vznikl z určitého přetlaku divadelního dění ve Zlínském kraji. Zájem diváků ale i odborné veřejnosti o naši práci dalece přesahuje region, a proto jsme se spojili s MDZ, abychom tomuto zájmu vyšli vstříc. Je to intenzivní setkání s kolegy ze Zlína i s kritiky z celé republiky,” dodává ředitel Slováckého divadla Michal Zetel.

Zlínské divadlo se na přehlídce představí speciálním společným projektem s Divadlem Aréna Bratislava ke 100. výročí republiky, inscenací Masaryk / Štefánik v režii Patrika Lančariče, hrou her Hamlet režiséra Zdeňka Duška a černou komedií Upokojenkyně, kterou MDZ uvedlo jako první profesionální divadlo v ČR.

Slovácké divadlo nabídne to nejzajímavější z minulé sezóny. Festivaly prověřený Kříž u potoka režiséra Martina Františáka, téměř celosouborovou výpravnou komedii Mnoho povyku pro nic z dílny Zdeňka Duška a také site specific projekt Úča musí pryč uváděnou přímo ve třídě základní školy v provedení režiséra Michala Zetela.

Program:

16. 1. 10.00 MDZ: Masaryk/Štefánik
16. 1. 18.00 SD: Kříž u potoka
17. 1. 10.00 MDZ: Hamlet
17.1. 18.00 SD: Mnoho povyku pro nic
18.1. 10.00 SD: Úča musí pryč
18. 1. 19.00 MDZ: Upokojenkyně

Autor článku: Veronika Jurčová