Zločinci a lotři. Jde i o George Bushe. Na vlnách rozhlasu zněla nevídaná slova o migrantech v Evropě

14.01.2019 11:34

V sobotních Hovorech na ČRo Plus byl hostem tentokrát politolog Jan Eichler, který přednáší na Fakultě mezinárodních vztahů na VŠE. A s ním bylo jasné i téma, o kterém se hovořilo. Francie, zatížená z minulosti koloniálním dědictvím a současně útoky teroristů. Popsal situaci a politiku, která vedla k tomu, že nyní je ve Francii 6 až 8 milionů Alžířanů či lidí s tímto původem. A doufá, že nedojde k útokům zde v ČR. „Záminky by mohly být lecjaké, včetně nedomyšlených výroků některých našich vrcholových politiků, které ztotožňují islám a terorismus,“ tvrdí.

Zločinci a lotři. Jde i o George Bushe. Na vlnách rozhlasu zněla nevídaná slova o migrantech v Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expert z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler

V pořadu se mimo jiné věnovali i migrační politice. Žantovský na úvod konstatoval, že Francie byla na začátku 60. let první evropskou zemí, která zahájila něco, co by se dalo nazvat migrační politikou. Souviselo to s končící alžírskou válkou a s vládou prezidenta Charlese de Gaulla. „Zdrojem této politiky byl zmiňovaný prezident de Gaulle, který otevřel dveře Alžířanům v představě, že se asimilují, že budou normálně ekonomicky aktivní a že se z nich stanou Francouzi, pouze jiné denominace nebo barvy pleti. Tahleta myšlenka zcela zjevně nedopadla nejlépe. V té druhé, třetí generaci jsou ti potomci původních Alžířanů mnohem fundamentalističtější, mnohem více odtržení od té společenské reality a vytvářejí různé enklávy, mnohem víc se vrací ten islámský duch. Čím to je?“ ptal se obsáhle Žantovský Eichlera, který je také odborníkem na terorismus.

Anketa

Byl Bohuslav Sobotka dobrý premiér?

4%
96%
hlasovalo: 6933 lidí
Podle Eichlera to bylo tím, že se nesplnilo očekávání, že si Alžířané vydělají pár tisíc franků a vrátí se zpět. „Ani to se ale nestalo, naopak. Oni tam pozvali své bratry, bratrance, švagry a jejich počet nekontrolovatelně narůstal. Mnozí tam přišli ilegálně, už ne na pozvání. Pak probíhaly manifestace, aby se všem legalizoval pobyt,“ vysvětlil politolog a dodal, že ve Francii jich je teď nejméně 6 milionů. Nicméně úskalí je v tom, že ti, kdo jsou už narození ve Francii, jsou Francouzi evidováni, takže existují pouze odhady, které hovoří o 6 až 8 milionech. Zmínil též rozdíl v porodnosti, kdy jedna Francouzka průměrně porodí 1,2 dítěte, zatímco u žen islámského světa se minimum drží na třech dětech. K integraci vzhledem k životu v ghettech podle něj také nedošlo a nedochází. Přístup k dobrému vzdělání nemají, průměrnou školu často nedokončí, stejné prospekty mají i u zaměstnání. Jako příklad dal pachatele-střelce při útoku ve Štrasburku, Sheriffa Shakata. „To jsou ti, kteří žijí na okraji, jsou to desperáti. A jsou to takoví zločinci a lotři, kteří se tomu odmítají přizpůsobit, kteří odmítají hrát podle pravidel země, ve které se narodili,“ popsal teroristu znalec Francie.

Doplnil, že takoví lidé neznají pořádně ani islám, ale nechají se zradikalizovat a zfanatizovat a pak se mstí společnosti, v níž se narodili a která jim podle Eichlera dala šanci se integrovat, kterou nevyužili. Rozdíl mezi první generací a dalšími pak připisuje tomu, že další generace už nemá srovnání s tím, jak se žilo v Alžírsku. A také se podle něj vytratila úcta ke starším.

Žantovský pak nadhodil téma globalizace. Eichler souhlasil, že to nepochybně s terorismem souvisí a zmínil různé fatwy a džihádistickou doktrínu z roku 2004, tedy výzvu proti „prohnilému, dekadentnímu, parazitickému Západu“. Prý se částečně inspirovali Bushovou doktrínou preemptivních úderů a vyzývají k preemptivním teroristickým útokům. Teroristé dle jeho slov útočí v okamžicích, které jsou pro stát důležité, a na tzv. měkké cíle. „Proto ne náhodou bestiální vražda katolického kněze na svátek svaté Anny, což byla babička Ježíše Krista, kamionový útok 14. července 2016, což je státní svátek, nebo nyní podlé vraždění Francouzů ve Štrasburku na předvánočních trzích. Vědí dobře, jak důležité jsou pro nás vánoční svátky,“ přidal příklady Jan Eichler.

Jako selhání Západu vidí dvě „nedomyšlené“ války, válku v Afghánistánu a hlavně v Iráku. „Do které se šlo s vylhanými důkazy, s vylhanými argumenty, pro které se nikdy nenašlo potvrzení,“ doplnil Eichler a dodal, že pak následovalo zhroucení Iráku a nástup Islámského státu na části jeho území. A to podle Eichlera dalo záminku pro útoky na Spojené státy i v Evropě.

A na závěr politolog a expert na terorismus vyslovil přání: „Byl bych rád, kdybych mohl říci, že další útoky už nebudou. Ale mám veliký strach, že ty teroristické útoky budou pokračovat. Já ostatně za teror označuji i zabíjení českých vojáků v Afghánistánu, takže tragickou zkušenost už s těmi teroristy máme. A jenom se modleme, aby nedošlo k teroristickým útokům na tzv. civilní cíle, na měkké cíle. Záminky by mohly být lecjaké, včetně nedomyšlených výroků některých našich vrcholových politiků, které ztotožňují islám a terorismus. Nebo výroků, že Palestinci by měli být přestěhováni do Saúdské Arábie. Urážlivých výroků na adresu muslimů, na adresu jejich víry. Toto všechno by mohly být záminky. Jenom se modleme, aby k ničemu takovému nedošlo a aby autoři těchto dráždivých výroků dostali rozum a smysl pro zodpovědnost za národ, v jehož čele stojí“.

Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …