InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Goldies Párty s DJ Hobo

    pátek 29.3 22:00 - Hradní sklípek, Strakonice

  • Velikonoční farmářské trhy s ukázkami pletení z proutí

    pátek 29.3 9:00 - Drahkov

Zobrazit všechny události
 

Na Šumavě hrozí nebezpečí pádu stromů. Některá místa jsou kvůli sněhu nepřístupná

Ilustrační foto.  , Autor: Tomáš Přibyl - Jižní Čechy Teď

Ilustrační foto.     Autor: Tomáš Přibyl - Jižní Čechy Teď

ŠUMAVA - Na celém území Národního parku Šumava hrozí nebezpečí pádů stromů nebo jejich částí. Správa NP Šumava proto nedoporučuje vydávat se na turistické výlety či na výlety na běžkách do terénu. „Pády stromů, větví, nebo zlomy špiček stromů, které už nedokážou unést tíhu těžkého sněhu, hrozí úplně na celém území národního parku. Toto nebezpečí je opravdu vysoké a proto nedoporučujeme vyrážet v těchto dnech do terénu," vyzývá vedoucí Informační a strážní služby Adam Diviš.

 

„Pokud i přesto někdo vyrazí třeba na běžky, je nutné dbát zvýšené opatrnosti anebo volit výpravy do míst mimo lesní porosty. Také je třeba počítat s tím, že některé části upravovaných běžeckých stop jsou zaváté a tudíž špatně prostupné," dodává. Kvůli velké sněhové pokrývce jsou nepřístupné i některé turistické cíle. Není možné projít například Tříjezerní slať, Jezerní slať je přístupná pouze k vyhlídce a z důvodu bezpečnosti je uzavřena i Chalupská slať.

Od pondělního odpoledne je veřejnosti uzavřený i jelení výběh v Návštěvnickém centru Kvilda. Zde panuje stejné nebezpečí, jako ve volném terénu, tedy vážně zde hrozí pády stromů nebo větví. Podobné je to i na přístupové cestě k výběhu s rysy. Naproti tomu výběh s vlky v Návštěvnickém centru Srní je veřejnosti stále přístupný. Ale i zde je na místě opatrnost, hlavně pří pohybu po dřevěných konstrukcích, ostatně jako všude jinde.

Sněhová nadílka způsobila omezení provozu také v zařízeních Národního parku Bavorský les, kde jsou do odvolání uzavřena návštěvnická centra Haus zur Wildnis v Ludwigstahlu a Hans-Eisenmann Haus u Neuschönau. Pokud v nadcházejících dnech míříte na Šumavu automobilem, nezapomeňte s sebou kompletní zimní výbavu. Samozřejmostí je lopata na sníh a také sněhové řetězy, které je ale nutné použít dříve, než s vozidlem zapadnete.

Veškeré aktuální informace o omezení provozu v zařízeních Správ NP Šumava a NP Bavorský les a další doporučení, naleznete na oficiálních internetových stránkách NP Šumava www.npsumava.cz a na oficiálních internetových stránkách NP Bavorský les: www.nationalpark-bayerischer-wald.bayern.de.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace