Demolice na Vinohradech povolena. Úředníci rozhodli, že brutalistní Transgas může jít k zemi

Stavební úřad Prahy 2 povolil demolici brutalistního komplexu Transgas v ulici Vinohradská. Informovala o tom Česká televize. Proti rozhodnutí se mohou účastníci řízení do patnácti dnů odvolat k magistrátu hlavního města. Na místě souboru budov má vzniknout podle majitele stavby HB Reavis vícefunkční budova.

Dokumenty Praha (Aktualizováno: 16:42 14. 1. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V dokumentu jsou vyjmenovány jednotlivé objekty, jejichž demolici úřad povolil – věžové stavby, obchody a trafostanice, dispečink, obchody i podzemní požární nádrž.

Stavební úřad řešil při rozhodování mimo jiné i to, zda demolice nebude mít negativní vliv na přírodu a krajinu. Dospěl k závěru, že nikoli.

Na základě vydaného povolení bude mít majitel dva roky na demolici komplexu budov od nabytí právní moci, tedy od vypořádání případných odvolání. Odvolání k magistrátu může podat účastník řízení.

„Investor by chtěl na místě Transgasu postavit administrativní centrum podle návrhu architekta Jakuba Ciglera. Mělo by se jednat o novostavbu, která bude mít šest až sedm podlaží,“ popsal již dříve mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Vizualizace projektu na místě bývalého Transgasu | Foto: Firma HB Reavis

Majitel Transgasu, firma HB Reavis, chce také mezi budovami vytvořit místo pro odpočinek.

Václav Aulický: Transgas byl příklad nesocialistické architektury. Teď půjde k zemi v době svobody

Číst článek

„Ten prostor bude se zelení, pro relax, obecně pro lidi,“ řekla před časem tisková mluvčí společnosti Kristýna Křemenová. Podle dřívějšího vyjádření developera by mohla být dokončena začátkem roku 2021.

Stát budovy již dříve odmítl prohlásit za kulturní památkuBez odezvy zůstala i iniciativa odborníků, kteří jsou proti bourání. Mezi jejich zástupci je i autor stavby architekt Václav Aulický. 

Zastánci Transgasu poukazují na to, že budovy mají výjimečné hodnoty a bylo by podle nich možné je třeba s dílčími úpravami zachovat.

Mluvčí firmy Jakub Verner ale již dříve uvedl, že na architektonické kvality Transgasu nemají odborníci jednotný názor. „Velká část odborníků sdílí názor, že architektonické hodnoty komplexu nevyvažují dostatečně jeho závažné urbanistické nedostatky,“ poznamenal.

O Transgasu 

Soubor staveb bývalého Plynárenského centrálního dispečinku Transgas a ministerstva paliv a energetiky stojí nad Václavským náměstím a pod budovou Českého rozhlasu.

Transgas z ptačí perspektivy. Podívejte se na budovu, která je od 70. let součástí Prahy

Číst článek

Tři budovy byly postaveny v letech 1966 až 1976 v brutalistním stylu doplněném o různé technicistní detaily. Je dílem týmu Jindřich Malátek, Ivo Loos, Zdeněk Eisenreich a Václav Aulický.

Záměr bourat soubor objektů dřívě opět vyvolal debaty o architektuře z doby socialismu, jež má své zastánce i kritiky, jak z řad laické veřejnosti, tak odborníků.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme