Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dalo se smrtícímu útoku na primátora zabránit? Experti: Stala se série chyb

Autor: Matěj Pálka - 
15. ledna 2019
05:15

Útok na primátora Gdaňsku Pawla Adamowicze (†53) zasáhl celé Polsko – a s ním i české politické špičky. Muselo k němu vůbec dojít? Polská média se zabývají otázkou, zda situaci nepodcenila bezpečnostní agentura. Blesk Zprávy oslovily bezpečnostní experty, kteří našli společnou řeč: bylo to sérií selhání a podcenění situace. „To je něco, co by se snadno mohlo stát i u nás,“ varovala pro Blesk Zprávy odbornice Veronika Fáberová.

Polskem otřásl nedělní útok na primátora Gdaňsku Pawla Adamowicze, který hovořil na pódiu při tradiční polské dobročinné akci. V osm večer pak na scénu vběhl muž, který na politika zaútočil vojenským nožem, starosta následkům zranění podlehl.

„Haló! Haló! Jmenuju se Stefan, seděl jsem nevinně ve vězení, seděl jsem nevinně ve vězení. Občanská platforma mě mučila, právě proto dnes zemřel Adamowicz,“ křičel po útoku muž. Adamowicz byl dříve členem této strany. Sedmadvacetiletý místní muž měl před útokem kolem krku kartičku s nápisem „média“.

Police potvrdila, že útočník má kriminální minulost. Podle informací médií jde o sedmadvacetiletého Stefana W., který byl v roce 2014 odsouzen za ozbrojené přepadení čtyř poboček bank v Krakově. Na svobodu se dostal nedávno – někdy na přelomu roku. O motivech ještě policie neinformovala. Útočník měl prý ovšem dříve i psychické problémy: soudní psychiatr mu diagnostikoval paranoidní schizofrenii.

Pochybnosti však vzbuzuje to, zda při útoku neselhali organizátoři akce. „Vystrašilo mě to, především, že ten člověk (útočník Stefan W. – pozn. red.) chodil po útoku po scéně s nožem, to trvalo věčnost,“ vyjádřil se pro server Gazeta.pl politik a právník Ryszard Kalisz. Z jeho pohledu byla akce „zcela nechráněná“.

„V takových situacích by měla být ochranné službě okamžitě odebrána koncese,“ dodal Kalisz.

I podle polské policie selhala ochranka. „Za zajištění bezpečnosti na takové akci je v prvé řadě odpovědný organizátor akce,“ řekl pro TVN24 mluvčí polské policie Mariusz Ciarka. Poblíž pódia z vlastní iniciativy bylo podle něj dvacet policistů, kteří neprodleně zasáhli, když viděli, co se odehrává.

Podle expertky riziko podceňujeme i v Česku

„Plánování bezpečnosti tam evidentně selhalo, protože u vstupu na pódium by ochranka měla být a neměla by tam nikoho pustit,“ řekl pro Blesk Zprávy Jan Fáček ze společnosti Hofa Guard.

Podle Fáčka nelze brát jako omluvu ani to, že útočník získal novinářský vstup. „Jezdíme s velkými kapelami, od Lucky Bílé po Kabáty, a tam víme, který držitel press karty smí fotit z pódia. Ten pořadatel mi ho přijde ukázat a je to většinou jeden člověk,“ upozornil. Podle něj se sešlo chyb více. To, že Stefan W. získal novinářskou akreditaci, je jen jednou z nich.

Podle polských médií ochranka dokonce ani nebyla během útoku na scéně. „Splnili jsme všechny formální i praktické požadavky, situace je předmětem vyšetřování,“ řekl pro server Wyborcza Łukasz Isenko, mluvčí bezpečnostní agentury Tajfun, která byla za bezpečnost akce zodpovědná. Podle Isenka se navíc jednalo o bezpečnost na veřejné akci, ne o osobní ochranu starosty. „To jsou dvě úplně rozdílné věci,“ vysvětlil.

Selhání? V backstage nebo sektoru pro média

„Pokud došlo k selhání ochranky, pak pravděpodobně někde v backstage nebo v sektoru vyhrazeném pro média – odtud musí být zabráněno nepovolaným vstupovat na pódium,“ vyhodnotila situaci pro Blesk Zprávy bezpečnostní expertka Veronika Fáberová ze společnosti Doverville.

Podle Fáberové je otázkou, zda backstage hlídala bezpečnostní služba, nebo si to řešil organizátor akce vlastními silami. „Útočníka evidentně nikdo z bezpečnostní služby nezaregistroval a nevyhodnotil ho jako riziko, soudě podle toho, jak dlouho se pohyboval na pódiu,“ dodala.

Podobná situace by přitom prý snadno mohla nastat i v České republice. „U nás stále bezpečnost akcí na veřejných prostranstvích velmi podceňujeme. Často od pořadatelů slýchám: ‚Děláme to takhle už léta a nikdy se nic podobného nestalo.‘ To logicky jen zvyšuje pravděpodobnost, že k negativní události dříve nebo později dojde,“ varovala pro Blesk Zprávy odbornice.

Odbornice varuje: Organizátoři nemají často potřebné znalosti

Podle Fáberové nemají lidé zodpovědní za organizování takových akcí totiž často potřebné bezpečnostní znalosti. „Snad právě proto podceňují význam bezpečnostní prevence. U nás se vždy něco pohne až po nějaké tragédii – jako například ve škole ve Žďáru,“ připomněla tragédii, kdy na obchodní akademii ve Žďáru nad Sázavou psychicky nemocná útočnice s nožem pobodala několik studentů a zabila 16letého chlapce. Případ tehdy vedl k diskusi o zajištění bezpečnosti na školách.

Přitom není potřeba vymýšlet nic nového, stačí jen využít stávajících možností. „Ochrana akcí na veřejných prostranstvích spadá do kategorie ochrany měkkých cílů. Ministerstvo vnitra ČR letos vypsalo dotační titul na zpracování potřebné dokumentace a výcvik lidí zodpovědných za organizování podobných akcí. Některé kraje však rizika stále podceňují a dotačních titulů zřejmě asi nevyužijí,“ upozornila Fáberová.

pajato73 ( 15. ledna 2019 12:21 )

podle informaci kamaradky z Polska dostal, co mu patri... prej to nebyl dobry clovek... byl zamotany do ruznych veci, nechodil na vyslechy, odmitnul priznani majetku a podplacel politiky. V Gdansku ho nikdo nemel rad a i ty jeho volby byly podfuk...

panda82 ( 15. ledna 2019 10:05 )

No jo u nás je to taky možné, určité skupiny k tomu přímo nabádají, ještě je platí, stačí se mrknout na ty plagiáty Demise, vše připravené podle lajny

Zobrazit celou diskusi