Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chovanec vlastní nemovitosti za desítky milionů. A koupil další dům

  17:59aktualizováno  1. února 15:47
Napřed prodával zeleninu. Pak přešel na nábytek a dal se na politiku, až se nakonec stal druhým nejmocnějším mužem v ČSSD. Dnes je z Milana Chovance poslanec, ale hlavně ho živí reality. V současné době rekonstruuje poslední pořízený kousek – vilku nedaleko svého domu za 5,79 milionu korun.

Nová vilka Kupní smlouvu na koupi nové nemovitosti v Plzni nedaleko jejich domu Chovancovi podepsali v září 2017. Loni probíhala rekonstrukce. Novou fasádou a okny se dům začal pyšnit začátkem prosince. | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Chovanec s manželkou Jaroslavou vlastní zejména v Plzni a okolí nemovitosti minimálně za 26 milionů korun, jak vyplývá z kupních smluv, které má MF DNES k dispozici. Naposledy někdejší ministr vnitra investoval za pomoci čtyřmilionové hypotéky 5,79 milionu korun do rodinného domu nedaleko svého bydliště. Po loňské rekonstrukci už u ní zvenku zbývá upravit jen zahradu. MF DNES to zjistila v rámci mapování majetku politiků.

Jaký záměr Chovancovi s vilou mají a kolik je stála rekonstrukce, není zřejmé. Současný poslanec na to MF DNES neodpověděl.

Cesta k prvním milionům

Chovanec si nicméně s penězi vždy uměl poradit. Po absolvování střední ekonomické školy se stal živnostníkem. V Plzni si otevřel malý krámek se zeleninou. Mimochodem to bylo krátce po listopadu 1989 a jemu bylo devatenáct let.

Byznys, který mu přinesl miliony, rozjel nicméně až o dvanáct let později, kdy už coby sociální demokrat založil firmu Plzeňský nábytek. Ta v době, kdy už byl i zastupitelem města Plzeň, byť pod vládou koalice složené z ODS, Pravé volby pro Plzeň, KDU-ČSL, US-DEU a SNK, dodávala do městských bytů kuchyňské linky od polských dodavatelů. 

Od města Plzeň obdržela na úhradách za poskytnuté plnění od roku 2002 do roku 2006 celkovou částku pouze 3 245 042 Kč (včetně DPH). Další peníze - 249 600 Kč včetně DPH - získala za to, že v roce 2006 dodávala nábytek pro služebny Policie ČR. Tato dodávka byla realizována formou materiálního daru Statutárního města Plzně - městského obvodu Plzeň 1 Ministerstvu vnitra. 

Konec pána s nábytkem

Na konci listopadu 2006 Chovanec nábytkářskou firmu prodal. O měsíc později Plzeň ukončila smlouvy na správu bytů a domů a zadala je jiné firmě.

Chovanec na prodeji vydělal 10,5 milionu korun. Dalších 700 tisíc údajně přinesl prodej pozemků pod areálem jeho firmy, jejíž nový majitel – výrobce plastových oken DAK – nábytkářskou činnost někdejší Chovancovy firmy téměř okamžitě zrušil.

První byt na plzeňských Slovanech si manželé Chovancovi koupili za 690 tisíc v roce 2001. Další a mnohem větší nákupy nemovitostí však začali realizovat až kolem roku 2010. „Koupil jsem bytový dům v Plzni u rozhlasu,“ řekl rok nato Chovanec Deníku.cz. Podle svých slov si na nemovitost za 3,9 milionu korun půjčovat nemusel. „Použil jsem peníze ještě z podnikání,“ vysvětloval koupi po zveřejnění majetkových přiznání za rok 2010 tehdy již hejtman Plzeňského kraje.

Jenže právě tato investice začala vyvolávat otázky. Společně s manželkou Jaroslavou nemovitost koupili za 7,8 milionu korun. Kupní smlouvu podepsali na konci prosince 2009. O osm měsíců později nicméně Chovanec uzavřel s manželkou dohodu o vypořádání společného jmění manželů, kde si dělí do té doby společný majetek, a Chovanec později v majetkových přiznáních uváděl vždy jen své majetkové poměry.

To, že s manželkou uzavřel dohodu, vyšlo navíc najevo až zhruba po pěti letech, když Chovanec serveru lidovky.cz odpovídal na dotaz, proč od manželky dostal darem 2,5 milionu korun. Jeho žena totiž prodala jiný dům – který koupila v roce 2011 za 3,1 milionu – společnému známému Václavu Váchalovi, jenž roky pracoval u plzeňské kriminálky a pak radil Chovancovi i na ministerstvu vnitra. Prodej jí vynesl 3,75 milionu korun. Chovancová přitom nemovitost vlastnila zhruba dva roky, během nichž ji měl v pronájmu právě Váchal.

Půl na půl záměrně?

Obdobné nákupy, kdy jeden z manželů nakupoval a pak se rozdělil, probíhaly i v dalších letech. To, proč to bývalý ministr vnitra dělal, nikdy nevysvětlil. „Prostě jsme se tak dohodli řešit naše majetkové poměry. Nevidím na tom nic neobvyklého,“ napsal serveru lidovky.cz v SMS zprávě. Informace o odloučení v roce 2015 komentovat nechtěl.

O rok později se nicméně v doprovodu manželky Jaroslavy Chovanec objevil na narozeninách klíčového hradního poradce Martina Nejedlého. A dodnes mají Chovancovi i stejnou adresu trvalého bydliště.

Poslední nákupy nemovitostí někdejší ministr vnitra uskutečnil předloni. S Jaroslavou Chovancovou si pořídil už zmíněnou vilku nedaleko jejich bydliště. Společně také dotáhli koupi dvou bytů ve svém činžovním domě nedaleko rozhlasu. Přišly je na 4,2 milionu.

O penězích mlčí

Kde na nemovitosti vzal Chovanec a jeho rodina peníze, zda jen z někdejšího podnikání, nebo další činnosti, není zřejmé. Chovanec na dotazy MF DNES nereagoval. Kromě politických příjmů nicméně Chovancovým plynou peníze i z pronájmu bytů, jak plyne z majetkových přiznání současného poslance. V minulosti v něm uváděl cenné papíry, nicméně v současnosti se už o žádných nezmiňuje.

V roce 2017 kromě pozemků a staveb ležících na nich se v majetkových přiznáních pochlubil jen koupí souboru obrazů v hodnotě dvou milionů korun či hotovostí na účtu ve výši 1,3 milionu. V loňském roce pak už kromě výdělku z pronájmu přiznával jen to, že ze čtyřmilionové hypotéky mu zbývá doplatit 3,99 milionu korun.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  22:35

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Vysoké renomé, hodnotí Fialu v USA vládní politici. Jen loutka, míní Okamura

16. dubna 2024  21:41

Návštěva premiéra Petra Fialy v USA se neobešla bez komentářů politiků na domácí půdě. Podle...

Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  21:13

Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...