Vychází se z tohoto pravidla:

C0308. Závodník, který projel koncem úseku ve kterém je vyznačeno materiálové depo, musí
pokračovat až do dalšího depa, aby zde mohl provést případnou výměnu celého kola
nebo pouze předního či zadního kola.


Původně jsem o tom vůbec nechtěl psát, fotoreportáž připravoval na místě Jaroslav Svoboda. Závod jsem sledoval v televizi. Ale pochopitelně jsem byl zvědavý, o co šlo. Navíc to z televizních záběrů nebylo patrné.

Bylo jisté, že jedině pokud vyjel z depa a vrátil se, tak porušil pravidlo. Ale když jsem si druhý den ráno přečetl diskuze, tak mě překvapilo, co letí éterem, například jeden pikantní výňatek:

Přesto k Hekelemu (třeba to ale asusu už sám napsal?): V pravidlech stojí (jak zaznělo na konci přímého přenosu), že během závodu smí cyklista vyměnit 3x kolo, ale nikdy ne 2x během jedné zastávky v depu. A to prostě Hekele udělal, praporek – nepraporek.

(z diskuze na http://romankreuziger.com/) a odvolává se na televizi.

V tomto duchu se nesla diskuze napříč internetem. Proto jsem vyzval na svém facebookovém účtu přátele, jestli neví jak to bylo s vyjetím z depa:

Kdo jste se včera díval na cyklokros? Vyjel Hekele z depa? Nebo se vracel v rámci depa? Pokud nevyjel, tak chápu pravidla tak, že se pro nové kolo mohl vrátit.

Bohužel ani diskuze u mne nevnesla více světla, nepomohly tomu ani články na oficiálních stránkách cyklokrosu:

Malou sportovní tragédii prožil Emil Hekele, který v předposledním kole z druhého místa vjel do depa a vyměnil kolo, u kterého se mu však při výjezdu roznýtoval řetěz. Návrat zpět k mechanikům a druhou výměnu kola v depu rozhodčí vyhodnotili jako nepovolené jednání a diskvalifikovali ho.

A velice podobný odstavec byl na stránkách Českého svazu cyklistiky:

Nejdéle s ním držel krok již třiačtyřicetiletý Emil Hekele, ale prožil si sportovní tragédii. V předposledním kole, když jezdil bezpečně na druhém místě, vjel do depa a vyměnil kolo, ale vzápětí při výjezdu přetrhl řetěz. Návrat zpět k mechanikům a druhou výměnu kola v depu rozhodčí vyhodnotili jako porušení pravidel a diskvalifikovali ho.

Ani jeden neupřesňuje, za co opravdu byl Emil Hekele diskvalifikovaný a ve své podstatě nevyvrací ani jednu z variant.


Až poté, co jsem zveřejnil článek s podobnou otázkou, jako na FB, tak nejvíc světla přinesl jeden z našich čtenářů, který byl asi úplně nejblíž inkriminovanému místu a situaci viděl opravdu zblízka:

Shodou okolností jsem včera stál u žlutého praporku při výjezdu z depa jako jediný divák. Další 3 diváci stáli pod kamerou ČT, která byla asi o 12 metrů výše nad levotočivou zatáčkou.

Nechápu, co dělala režie ČT, že toto prokaučovala, protože nejdřív projel Bory a vyměnil kolo a v závěsu za ním vjížděl do depa Emil. Záznam jsem bohužel neviděl a na iVysílání není k dispozici.

Emil bez problémů vyměnil kolo a už na konci depa na něj naskočil. Bohužel v místě, kde byl žlutý praporek, je menší zlom...možná měl Emil zařazený moc těžký převod nebo to byla vada materiálu řetězu. Pravdou je, že se u žlutého praporku v podstatě zastavil při jízdě ze sedla a jak to rval na sílu. Pak se ozvala rána a roztrhnul se mu řetěz.

V tu chvíli měl sice přední část kola už před žlutým praporkem a on sám stál na jeho úrovni, ale nohu a zadní část kola měl stále v depu.

Jak jsem již uvedl, stál jsem kolmo na praporek, byl jsem asi metr od Emila. Rozhodčí v tu chvíli stál asi o 8 metrů níže u posledního boxu depa. Tudíž mohl mít zkreslený pohled. Co se stalo dál? Emil se rozběhl zpět do depa a řval na mechaniky, že chce nové kolo. Mechanici v tu chvíli neměli v boxu žádné náhradní...takže nejdřív mu dali 3ku, kterou Emil odmítnul. Pak mu zpět donesli od wapek dvojku, kterou měl totálně od bláta, tak si rukou začal nahrubo čistit kazetu a přehazku a nasazoval si řetěz na převodník.

V tu chvíli se přes něj převalilo čelo závodu. Nicméně po hrubém očištění kola znovu nasedl a až při následném výjezdu z depa na něj rozhodčí, když se dostal na jeho úroveň, začal volat, že už se nemusí snažit, že je diskvalifikován. V tu chvíli Emil vzteky hodil kolo zpět do depa, kde v tu chvíli neprojížděl žádný závodník a šel ke svým mechanikům.

Nehodlám proto analyzovat pravidla, na to jsou zde jiní. Pouze jsem popsal celou situaci z pohledu člověka stojícího v tu chvíli u výjezdu z depa…závěr nechť si učiní každý sám.

A ještě dodává v dalším příspěvku:

Ještě oprava. Na tu dvojku se mu nepodařilo nasadit řetěz, jak byla celá od bláta. Takže nakonec z toho depa vyjížděl na čisté trojce, kterou na začátku odmítl. Nevím proč Emil to třetí čisté kolo prvně nechtěl, to by nám musel vysvětlit on sám.

(z diskuze pod našim prvním článkem)

Těsně před zveřejněním tohoto článku ještě přišlo video jiného čtenáře a naprosto potvrzuje popis zveřejněný výše. Bohužel to zase není úplně jednoznačné a nám nejde vložit čisté video, jen jej sdílet z YouTube. Vložili jsme ho tedy na Facebook a zde zveřejnili okamžik, kdy Emilovi praskl řetěz.


Z prvního příspěvku by se dalo usuzovat, že si vlastně kolo nevyměnil, když přijal znovu to, na kterém vjel do depa. A mohla to být příčina. Ale to potom náš čtenář upřesňuje.

Není sporné, podle jakého pravidla byl tedy Emil diskvalifikován, zůstává trochu v mírné mlze, zda opravdu už byl za depem - praporkem. Ale to už je opravdu věcí rozhodčích.

Jen cyklokrosová komise, nebo představitelé cyklokrosu, měli důrazněji reagovat na dezinformace České televize. Splést se může každý, ale ve svém vlastním zájmu to právě měli uvést na správnou míru.

Protože diskuzní příspěvky:

Já jsem v TV slyšel komentář, že podle pravidel si závodník v depu může během jedné zastávky vyměnit kolo pouze jedenkrát. Pak není o čem. Emil kolo vyměnil pak nasedl a roztrhl řetěz. Chtěl třetí kolo, což pravidla neumožňují.

Jirko, nejsem rozhodci a vychazim jen z toho, co me Emil po zavode telefonoval. Jsi si jisty, ze by se postupovalo stejne u vsech zavodniku? I u tech skvele placenych, ktere nekteri povazuji za hvezdy? Mam nekdy jine zkusenosti treba s Cavendisem a " bezejmenymi" cyklisty.

nemozu zjavne prezit ze niekto v rokoch im obcas zatopi 

Myslím že lidi u depa či v depu vše viděli... Že se ještě nikdo neozval... Kdyz se dívám zpětně na záznam tak bych řekl že i rozměry depa as nesedí... Za mě to měli rozhodčí řešit v klidu až po závodě... Takto to bylo špatně..

Báli se,že vyhraje tak takto unáhleně rozhodli. Byl to jeho životní závod. Má nárok startovat na MS.Klobouk dolů před jeho výkonem

Emil by mel jet na MS. Zaslouzi ti to

Taky jsem pro aby byl Emil v nominaci na MS

určují pohled na disciplínu a její funkcionáře. Dnes je důležité reagovat nejen na články v médiích, ale také na náladu čtenářů, na diskuze na FB. A nálada "davu" byla jednoznačně na straně Emila.


Ale je toho porůznu na internetu mnohem víc. Ale než ta přání, aby jel na MS, tak je blíže disciplinárce.

Foto Jaroslav Svoboda