Hlavní obsah

Ivanka Trumpová by se mohla stát novou prezidentkou Světové banky

USA vybírají nového prezidenta Světové banky.Video: Šimon Felenda

 

Reklama

Napsal to s odvoláním na nejmenovaný zdroj list The Financial Times.

Článek

Při výběru nového prezidenta Světové banky zvažuje Bílý dům také jméno prezidentovy dcery Ivanky Trumpové.

Napsal to s odvoláním na nejmenovaný zdroj list The Financial Times, podle kterého je ve skupině možných kandidátů rovněž náměstek amerického ministra financí David Malpass či bývalá velvyslankyně Spojených států při OSN Nikki Haleyová.

Funkční období nynějšího prezidenta sice vyprší až v roce 2022, ale Jim Yong Kim nečekaně oznámil, že z funkce odejde předčasně.

Ivanka Trumpová v současné době působí jako poradkyně Bílého domu. Loni na jaře také krátce působila jako de facto šéfka americké diplomacie poté, co úřad opustil Rex Tillerson.

Zpráva o možném jmenování Trumpovy dcery do čela mezinárodní instituce Světové banky vyvolala nelibé reakce některých kritiků amerického prezidenta. „Je to jeden z nejsměšnějších návrhů, jaké jsem kdy slyšel. Nepotismus je jen formou korupce, takže mě to nepřekvapuje. Úroveň absurdity je ale dechberoucí,“ napsal například na svém Twitteru americký miliardář Tom Steyer, který je vášnivým Trumpovým odpůrcem.

Světová banka byla původně založena na pomoc zemím postiženým druhou světovou válkou. V současnosti je její hlavní úlohou snižovat chudobu prostřednictvím půjček vládám nebo soukromým subjektům rozvojových a středně bohatých zemí. Kromě peněz poskytuje i technickou pomoc a poradenské služby.

Banka je vlastněna členskými zeměmi, podíly odpovídají hospodářské síle jednotlivých členů. Podle nepsané dohody post prezidenta Světové banky obsazuje Američan, zatímco šéfem Mezinárodního měnového fondu se stává zástupce evropských států.

Kandidáta, kterého nominuje americký prezident, ale musí schválit sbor výkonných ředitelů banky. List The Guardian připomněl, že nominace amerického prezidenta obvykle vede ke jmenování do čela banky. Tak tomu bylo i v případě Kima, kterého na post v roce 2012 navrhl tehdejší šéf Bílého domu Barack Obama.

Reklama

Doporučované