Prokop na Dakaru znovu překonal Loeba, obě Tatry týmu Buggyra v problémech

Radek Vičík Radek Vičík
Aktualizováno 15. 1. 2019 7:13
Martin Prokop ve Fordu obsadil v sedmé etapě Rallye Dakar desáté místo a znovu dokázal porazit i devítinásobného mistra světa Sébastiena Loeba.
Martin Prokop na trati Rallye Dakar.
Martin Prokop na trati Rallye Dakar. | Foto: MP-Sports

Český pilot zaostal za pondělním vítězem Stéphanem Peterhanselem v Mini o 26:29 minuty. V celkovém pořadí je lídr stáje MP-Sports stále sedmý, vede Násir Al Attíja v Toyotě. Druhý Peterhansel na něj ztrácí téměř půl hodiny.

Ani Prokopovi se však nevyhnuly problémy, takhle svůj Ford "zapíchnul" v dunách:

Druhý jezdec MP-Sports Tomáš Ouředníček si z etapy odvezl 27. pozici. V celkovém pořadí se už posunul do top 20.

Z českých motocyklistů se ve smyčce se startem a cílem v San Juan de Macrona nejlépe vedlo Milanu Engelovi v sedle KTM. Závodník týmu Moto Racing Group byl 23. a v celkovém pořadí je stále na dvacáté příčce. Jan Brabec na Husqvarně dojel v etapě o dvě příčky za ním. V cíli už je také Petr Vlček. Do čela této kategorie se vrátil Američan Ricky Brabec.

Pondělní vítěz kategorie kamionů Gerard de Rooy během jediné etapy ukrojil polovinu z náskoku lídra soutěže Eduarda Nikolajeva. Rus v Kamazu vede už jen o necelých 33 minut. Aleš Loprais si připsal devátou pozici. V celkovém pořadí jsou před jezdcem Tatry stále jen dva Kamazy a dva vozy Iveco.

To Tatry týmu Buggyra ještě ani v úterý ráno našeho času do bivaku nedorazily. Martin Šoltys zapadl v dunách. Kamion sice dokázal vyhrabat, ale kvůli tmě byla posádka nucena nocovat v dunách. Martin Kolomý, soutěžící v hodnocení jezdců vypadlých v úvodní části rallye, prorazil olejovou vanu a cestu do cíle minul některé kontrolní body.

Olga Roučková mezi buginami SxS skončila šestnáctá a 19. pozici si drží celkově.

V klasifikaci "půldakaru", tedy jezdců vypadlých v první polovině soutěže, byl Martin Macík mladší v LIAZu druhý. Nestačil jen na Orlanda Terranovu v automobilu Mini. "Parádní etapa. Tak by to mělo vypadat, i když těžší etapu jsem asi nejel. Sto kilometrů dun pro kamčák občas těžko zdolatelných. Předjeli jsme Kolomajze, pak oba Rusy a letěli jsme pořád svoje tempo," liboval si v cíli pilot týmu Big Shock Racing, který by v hodnocení všech kamionů obsadil třetí místo.

Aleše Lopraise opět potrápila technika. Začátek 7. etapy Rallye Dakar jel na špici, pak ale nastaly trable s motorem. Loprais se drží na 5. místě. | Video: LopraisTeam
 

Právě se děje

Další zprávy