Jak vybrat nejlepší kolečkové brusle se 4 kolečky + Recenze

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Jízdu na kolečkových bruslích někdo považuje za relax, někdo si pomoci jí zlepšuje fyzičku, pro někoho je to sportovní disciplína. A právě podle typu jízdu si budete vybírat odpovídající typ kolečkových neboli inline bruslí. V následujícím článku si jednotlivé typy představíme, poradíme vám s výběrem a představíme základní parametry, na které byste při výběru měli myslet.

Test kolečkových bruslí

Spokey KHAN
Tempish MAGIC REBEL
NILS NA 9008 A
Nils NQ 8400
K2 VO2 90 Pro Men 2018
Zjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenu
Hodnocení
celkem
94 %
94 %
92 %
88 %
84 %
 Zjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenu

Recenze kolečkových bruslí

Do našeho testu jsme vybrali 5 kolečkových bruslí, které slouží především pro rekreační jízdu. Jedná se tedy o brusle dětské, fitness i městské. Zajímalo nás především celkové zpracování, velikost koleček, způsob utažení i to, pro koho jsou brusle určeny. Přečtěte si, jak dopadlo naše testování.

Spokey KHAN

Typfitness
Vhodné prozačátečníci a mírně pokročilí (děti)
Dostupné velikosti31 - 34, 35 - 38, 39 - 41
Rámhliníkový
Utahovánítkaničky, suchý zip a dvojitá spona
Velikost koleček6 koleček 100 mm a 8 koleček 76/84/90 mm
Tvrdost koleček82A
LožiskaABEC 7 carbon
Brzdane

Brusle Spokey KHAN jsou určeny pro dětské bruslaře nebo nenáročné bruslaře.  Můžete je najít v černobílé kombinaci nebo v živější oranžovo-černé. Mají pěkný, vypracovaný design a jsou vhodné jak pro kluky, tak i pro děvčata.

Jejich výhodou je možnost regulace velikosti, a to vždy až o 3 čísla. Nemusíte tedy každou chvíli kupovat nové, rostou spolu s dětmi. Velikost si nastavíte velmi rychle a snadno. Na trhu je najdete v těchto velikostech: 31 – 34 , 35 – 38, 39 – 41.

Oceňujeme také možnost výměny kolečkového systému, podle toho, zda preferujete klidnější jízdu nebo naopak rychlejší. Klasické kolečkové brusle se 4 kolečky o průměru 76/84/90 mm (dle velikostí brusle) je určena pro začínající bruslaře a “normální” jízdu. Zaručí vašim dětem větší stabilitu a jistotu. Pokud na podvozku provedete výměnu za systém s 3 kolečky o rozměrech 100 mm, bude projížďka svižnější. Jízda s většími kolečky je určena pro zkušenější bruslaře. Systémy na výměnu dostanete v balení spolu s bruslemi.

Kolečka jsou vyrobena z plastu, který je dostatečně odolný.  Jejich tvrdost je 82A, to znamená, že jsou určena pro sice rekreační, ale rychlejší jízdu. Jsou méně pohodlná na nerovném povrchu. Pro začátečníky bychom doporučili zvolit spíš menší tvrdost. Někteří uživatelé uvádějí u těchto bruslí také vysokou hlučnost. Výhodou je to, že tvrdší kolečka se ovšem oproti měkkým tolik neopotřebují. Na bruslích chybí brzda, proto pokud budete chtít včas zabrzdit, může to být problém. Podvozek je hliníkový. Díky tomuto materiálu, výrobce zaručuje delší životnost, a přesto nízkou hmotnost rámu.

Když se podíváme na systém zapínání, najdeme tu jak tkaničky, tak suchý zip, a navíc dvojitou sponu. Dítě si tak s vaší pomocí nastaví utažení brusle podle své potřeby. Později vše zvládne jistě i samo. Bezpečnostní systém zabrání samovolnému uvolnění spon, což určitě jako rodič, který chce pro svého malého jezdce tu nejvyšší bezpečnost, uvítáte. Anatomická vložka zajistí pohodlí nohou v botičce brusle. Odvětrávání bruslí je standardní, žádné speciální vychytávky zde nenajdete, proto počítejte s tím, že nožka bude v brusli trochu zpocená.  Ložiska ABEC7 z Carbonu jsou lehká a pevná s dlouhou životností.

Pro začínající bruslaře jsou tyto vcelku kvalitní brusle dostačující, a přesto vám velkou díru do peněženky neudělají. Jen si budete muset zvyknout na vyšší hlučnost při jízdě a chybějící brzdu.

  • cena/výkon
  • bezpečnostní systém
  • nastavení velikosti
  • možnost výměny velikosti koleček
  • průměrné odvětrávání
  • chybí brzda
  • vyšší hlučnost při jízdě
Zjistit cenu

NILS NA 9008 A

Typfitness
Vhodné prozačátečníci a mírně pokročilí (ženy)
Dostupné velikostiS (31 - 34), M (35 - 38) a L (39- 42)
Rámhliníkový
Utahovánídvojsekční přezka,suchý zip a šněrování
Velikost koleček72mm/82A (S), 80mm/82A (M), 84mm/82A ( L)
Tvrdost koleček82A
LožiskaABEC 9
Brzdaano

Tyto brusle najdete v základní černobílé barvě, ale vždy v kombinaci s nějakou další, a to buď modrou, růžovou nebo zelenou barvou. Design tohoto modelu je povedený.  Brusle jsou určeny zejména pro začátečníky a také mírně pokročilé uživatele. I v tomto případě můžete využít možnosti zvolení různé velikosti, to je fajn, může si je vyzkoušet více členů rodiny. Nastavení je jednoduché. Každá brusle má na výběr ze 4 velikostí.

Průměr koleček se různí podle velikosti bruslí. U největších s označením L najdete kolečka o rozměru 84 mm, s kterými to už můžete slušně rozjet. Naopak u nejmenšího modelu značeného S jsou použita kolečka s průměrem 72 mm. Pro začínající bruslaře se hodí spíše kolečka s trošku nižší tvrdostí, než jsou na těchto bruslích. Zde najdete tvrdost, která je značena č. 82 A, a to není pro začátek úplně ideální. Ovšem s přibývajícími zkušenostmi zase oceníte, že na nich pojedete rychleji.

Bota brusle je odolná, ale přitom velice lehká. To se hodí, pokud nevyjíždíte na bruslích rovnou z domu, ale chodíte bruslit třeba někam na cyklostezku, kam je musíte donést.

Velmi důležité pro vaše pohodlí a komfort, je to, že stélka boty je tvarovaná a vypolstrovaná. Samotná vložka je tvořena z 10 mm pěny, která má vysokou hustotu, z Eva pěny, sametu 110G, kvalitní lycry a vzdušné membrány.

Poloměkká bota se vzdušným systémem vám zajistí, že se noha nebude příliš potit. Podvozek je vyroben z hliníku. Jelikož brusle je určená zejména pro začínající a mírně pokročilé bruslaře, určitě se hodí, že je vybavena brzdou.

Zapínání tu najdete klasicky na šněrování, spolu s páskem na zip, doplněné dvojsekční přezkou. Není tak komfortní a rychlé jako u systému Boa, ale je dostačující.

Cena tohoto modelu je příznivá, a pokud s bruslením začínáte, potřebujete lehké brusle, u kterých můžete měnit velikost, můžeme je určitě doporučit.

  • vytvarovaná a vypolstrovaná vložka boty
  • nízká hmotnost bruslí
  • brzda
  • cena/výkon
  • nastavení velikosti
  • tvrdší kolečka
  • průměrné odvětrávání
Zjistit cenu

Tempish MAGIC REBEL

Typfitness, kondiční
Vhodné prozačínající i pokročilé (děti)
Dostupné velikosti29-43
Rámspeciální AL slitina
Utahovánítkaničky. pásek, přezka LOCK
Velikost koleček64-76 mm
Tvrdost koleček82A
LožiskaABEC 7 carbon
Brzdaano

Máte doma malého rošťáka, který nechce jít s davem, ba naopak je rád středem pozornosti? S tímto barevným modelem se mu určitě zavděčíte. Nejen, že vnitřní polovina brusle má jinou barvu než vnější, navíc balení obsahuje extra barevné tkaničky, se kterými si může model ještě víc vyšperkovat. Bude tak na cyklotrasách určitě nepřehlédnutelný.

Samozřejmě nejde jen o design, ale hlavně o kvalitu bruslí. Tyto dětské brusle jsou určené pro začínající i pokročilé bruslaře. Výrobce brusle zařadil do kategorie 3, která podle jeho hodnocení odpovídá výrobkům pro amatérské sportovní použití.

Jsou to spolehlivé a kvalitní brusle a to z hlediska konstrukce jak boty, tak podvozku. Velikost je opět nastavitelná, jednoduše a pohodlně, tlačítkem na boční straně skeletu. Bota je vyztužená materiálem Nylon/Canvas, je zpevněná na vnější straně dílci z PVC, a luxusní anatomická bandáž je uživateli kladně hodnocena. Bota nikde netlačí a je velmi pohodlná. Délka vnitřní vložky se pohybuje podle velikosti bot od 20 do 27,5 cm.

Kolečka mají tvrdost 82 A, takže s nimi dosáhnete vcelku rychlé jízdy.  Průměr koleček se odvíjí od velikosti boty 70/72/76 mm. Brusle najdete ve velikostech 29-32, 33-36, 37-40,41-43.

Podvozek je vyrobený z odlehčené speciální slitiny AL, takže brusle jsou lehké. Systém připevnění skeletu je provedeno uchycením pomocí dvou příčných šroubů pod patou a centrálním šroubem pod špičkou – ideal position chassis. 

Stahování brusle je pomocí tkaniček, pásku na suchý zip a jednou ozubenou stahovací oboustrannou přezkou. Brusle je na patě osazena brzdou. Zvlášť při jízdě ve městě je brzda nutností. Kvalitní ložiska z uhlíkové oceli ABEC 5 zajišťují bezproblémovou jízdu.

Odvětrávání boty tu není nijak zvlášť řešeno, takže se jedná o běžný standard. Cena modelu odpovídá kvalitě, pokud se vám líbí výjimečný design, jděte do toho.

  • výjimečný barevný design
  • cena/výkon
  • nastavení velikosti
  • průměrné odvětrávání
Zjistit cenu

K2 VO2 90 Pro Men 2018

Typfitness
Vhodné propokročilé a profesionály
Dostupné velikosti42-44
Rámhliníkový
Utahovánírychloupínací systém + přezky
Velikost koleček90 mm
Tvrdost koleček83A
LožiskaILQ Twincam 9
Brzdaano

Kolečkové brusle K2 VO2 90 Pro Men 2018 jsou vhodné pro pokročilé až profesionální bruslaře. Sáhněte po nich v momentě, kdy budete jezdit několikrát týdně dlouhé trasy.

Velká 90mm kolečka brusle předurčují profesionálům nebo zapáleným sportovcům, kteří jedou zejména na rychlost a vytrvalost. Parametr 83 A určuje, že kolečka jsou tvrdá. Díky tomu si dobře poradí i s horším terénem. Tím myslíme, že lépe překonají překážky, které mohou představovat kamínky či větvičky na zemi. Přejedou po nich jako nic, takže se nemusíte obávat zaškobrtnutí.

Kladně hodnotíme to, že jsou brusle opatřeny brzdou, i když její přítomnost pro profesionály není prioritou. Rychlostahování je nakombinované s plastovou přezkou i přezkou na suchý zip. Systém rychlostahování není tak propracován jako u BOA systému, který je rychlejší a účinnější.

Velkou předností bruslí je speciální odvětrávací systém, který nohu udržuje v suchu. Pomocí 7 otvorů se dovnitř dostává vzduch, který tento horký ochlazuje. Otvory se vzduch také dostává ven, takže je v botě ideální cirkulace. Botička je vyrobena v kombinaci plastu a textilu. Kotník v botě dobře sedí.

Vzhledem k tomu, že jsou boty určeny pro pokročilé nebo sportovce, musíte počítat s vyšší pořizovací cenou, za kterou však obdržíte kvalitní brusle s kvalitními komponenty, jež mají dlouhou životnost.

  • odvětrávací systém
  • rychlost
  • zvládne i kamínky nebo větvičky
  • utahovací systém
  • pořizovací cena
Zjistit cenu

Nils NQ 8400

Typtrekové
Vhodné prozačínající a pokročilí
Dostupné velikosti35-40
Rámplast
Utahovánítkaničky
Velikost koleček56 mm
Tvrdost koleček82A
Ložiska608Z
Brzdaano

Nils NQ 8400 jsou trekové neboli quad brusle, které často volí začátečníci nebo vyznavači retrostylu. Je možné je pořídit i pro děti, tedy zejména holčičky, ale domníváme se, že lepší volbou pro děti budou klasické dětské fitness kolečkové brusle.

Quad brusle díky 4 kolečkům na každé brusli poskytují dobrou stabilitu. Malá velikost koleček nedovolí jet brusli příliš rychle. Na druhou stranu jsou kolečka poměrně dost náchylná na neupravený terén a budou se zadrhávat o každý kamínek. Jsou proto vhodná pouze na upravené cyklostezky. Rám, na kterém jsou kolečka umístěna, je plastový, což není příliš dobrá vizitka, pokud hledáte kvalitní brusli.

Brzda je netradičně umístěna vepředu a má podobu „knoflíku“. Brzdí se tedy tak, že váhu přenesete na špičku. I z tohoto důvodu bychom děti raději učili jezdit na standardní brusli, protože všechny brusle, které mají brzdu, ji mají umístěnou vzadu. Jakmile by došlo k přechodu na normální brusle, musely by si děti na toto umístění zvykat.

S bruslemi je možné dělat triky i tančit. Na projížďku s rodinou po cyklostezce to ale nejspíš nebude.

  • nízká pořizovací cena
  • pro triky, tanec
  • pomalá jízda
  • dobrá stabilita
  • nekvalitní komponenty
  • netradiční umístění brzdy
  • výroba v Číně
Zjistit cenu

Jak vybrat kolečkové inline brusle?

Na trhu narazíte na několik typů bruslí. Každý z nich je však určený pro jiný styl jízdy. Její celková stavba odpovídá požadavkům na rychlost, ovladatelnost, vhodnost do terénu i délku jízdy. Před samotnou koupí se proto zamyslete nad těmito otázkami:

    

  • nejsem žádný závodník a preferuji spíše pomalejší jízdu,
  • jsem začátečník, ale mám zkušenosti s bruslením na bruslích na led,
  • mám sportovní vlohy,
  • preferuji rychlou jízdu a mám ambice k závodění,
  • jsem na bruslích jako doma a potřebuji nekompromisní kvalitu na závody,
  • chci zkoušet triky, jezdit po schodech, zábradlích, skákat a podobně,
  • před přecpanými cyklostezkami preferuji spíše jízdu v přírodě a terénu,
  • budu na bruslích nejčastěji s rodinou nebo kamarády,
  • chci si zlepšit kondičku, chci jezdit i slalomy nebo pozpátku?

Jakmile si uděláte představu o tom, o jakou jízdu budete stát, budete si podle toho vybírat konkrétní typ bruslí. Většina výrobců dělí kolečkové brusle do podobných kategorií, čímž budete mít výběr usnadněný.

Zapamatujte si základní pravidlo: Čím větší kolečka bude brusle mít, tím rychleji pojede. Větší kolečka lépe zvládají hrubý terén.

Konstrukce boty

Botička se nejčastěji vyrábí z kombinace měkkého a tvrdého materiálu. Tvrdý materiál je většinou plast nebo karbon. Tyto materiály se starají o to, jak pohodlně se v botě budeme cítit. Zajímejte se mimo jiné o to, jak je řešeno odvětrávání boty.

Typy bruslí

Na trhu se setkáte s několika typy bruslí. Klasika jsou kolečkové brusle se 4 kolečky v jedné řadě (inline). Pojďme si všechny typy bruslí představit:

Nejlepší brusle pro začátečníky

Modely inline bruslí pro začátečníky poznáte tak, že mají menší kolečka, takže jedou pomaleji. Botička by měla být velmi pohodlná. Při výběru do botičky vložte ruku a vyzkoušejte si, zda je vnitřní polstrování tvarované kolem kotníků a jak sedí pata. Tvarování vám napoví, jak pohodlné brusle budou.

Kolečka jsou u těchto typů bruslí menší, nejčastěji v rozmezí 72-80 mm. Rám brusle by měl být nižší, což při jízdě zaručí lepší stabilitu.

To, že je brusle vhodná pro začátečníky neznamená, že je pořídíte za pár korun. I v této kategorii můžete narazit na dražší výrobky. I začátečník pozná rozdíl mezi levnější a dražší bruslí. Tyto inliny jsou vhodné i pro fitness bruslení nebo výlety s rodinou. Počítejte však s tím, že vaši „spolubruslaři“, kteří pojedou na fitness kolečkových bruslích, vám budou kvůli větším kolečkům pravděpodobně ujíždět.

  • pro začátečníky
  • menší kolečka pro pomalejší jízdu
  • brzda
  • pouze na rovné a upravené terény

Kolečkové brusle pro fitness jízdu

Fitness brusle jsou pravděpodobně nejpoužívanějším typem. Svým vzhledem se velmi podobají bruslím pro začátečníky, avšak rozdíl je patrný v tužší a sportovnější botičce a ve větších kolečkách.

Větší kolečka znamenají rychlejší jízdu. Velikost se obvykle pohybuje v rozmezí 80-90 mm. Sportovní fitness modely mohou být osazeny kolečky o velikosti 100 – 110 mm. Dámy nejčastěji volí velikost 84 mm, pánové 90 mm.

Fitnessky se využívají ke zlepšení kondičky a jsou vhodné i pro skupinové bruslení s přáteli. Cenově je tato kategorie velmi různorodá. K sehnání jsou modely od 2 000 Kč, přičemž za kvalitní brusle můžete zaplatit i 10 000 Kč. Nejčastěji se však kupují výrobky v cenovém rozmezí 3 000 – 5 000 Kč.

Nejlepší trasy pro jízdu jsou cyklostezky a jiné hladké cesty. Problémem jistě bude rozbitá silnice. Výměna koleček je velmi snadná. Stačí si opatřit imbusový klíč ve správné velikosti, šroubky povolit, kolečka vyměnit a šroubky pořádně utáhnout.

  • pro rekreační jízdu i zlepšení fyzické kondice
  • brzda
  • široký výběr
  • pouze na upravené cyklostezky
  • nezvládají jízdu v náročném terénu

Závodní brusle na rychlobruslení

Závodní brusle byste si měli pořizovat v případě, že bravurně ovládáte techniku bruslení a jedete na výkon. Tento typu inlinů poznáte na první pohled. Botička je kotníková, rám je dlouhý a kolečka pevná. Závodní brusle jsou extrémně nepohodlné. Botička je vyrobena z karbonových laminátů, které se však zahříváním dají vytvarovat dle tvaru vaší nohy. Je zcela běžné, že se na nohách z počátku tvoří otlaky. To je však otázkou času. Jakmile si noha zvykne, otlaky zmizí a další se dělat nebudou.

Dlouhý rám se u závodních bruslí používá proto, že dobře vede veškerou sílu, kterou dáte do odrazu. Jeho nevýhodou je, že se brusle hůř ovládá. Proto je nejlepší jezdit na co nejrovnějším terénu bez prudkých zatáček. Kolečka jsou velká, obvykle ve velikostech 100 – 110 mm, jízda je tedy skutečně rychlá.

Nízká bota vám umožní mnohem nižší postoj. Je zcela normální, že se závodní brusle kupují po částech. Závodník si tak brusle kompletně složí podle svých požadavků. Nejdříve se vybírá botička, poté rám, kolečka a ložiska. Rám je pod botou nastavitelný jak podélně, tak příčně, takže brusle bude odpovídat přesně vašemu stylu bruslení.

Tento typ se nedoporučuje čerstvým začátečníkům. Pro ty jsou vhodné spíše fitness brusle, které se lépe ovládají, ovšem není vyloučeno, že by se začátečník nenaučil jezdit rovnou na speed bruslích.

  • rychlá jízda
  • nízká hmotnost
  • na delší tratě
  • jízda pouze po upravených cestách
  • vhodné jen na držení stopy, hůře se ovládají

Agresiv brusle

Pojmenování agresiv nepředurčuje brusle pro agresivní a šílené bruslaře. Odpovídá stylu jízdy, který se nejčastěji jezdí ve skate parcích. Pokud tedy chcete jezdit schody, zábradlí, rampy a učit se triky, je tento typ právě pro vás.

Agresiv brusle mají svá specifika. Botička je z odolného plastu, který lépe ochrání nohu, malá kolečka mají velikost zhruba 50-60 mm, čímž při jízdě poskytují lepší stabilitu, rám je také vyrobený ze silného plastu. Brusle je tedy odolná a hlavně stabilní.

Kvůli speciální úpravě se tyto modely rozhodně nehodí na fitness jízdu po cyklostezkách. Kvůli malým kolečkům byste se dost nadřeli a ostatní bruslaři by vám rozhodně ujeli. Plastová bota je navíc dost těžká, což pro fitness jízdu také není komfortní.

  • jízda s triky
  • lepší stabilita
  • odolnost
  • velká hmotnost
  • nevhodné pro rekreační vyjížďky na cyklostezce
  • malá rychlost

Urban brusle

Setkat se můžete také s označením freeskate nebo freestyle. Tento typ je dobře ovladatelný a snadno s ním provedete změny směru, náklony i rychlé otočky, což se ve městě hodí.

Rám brusle je poměrně krátký, což vede ke snadné ovladatelnosti. Tuhá botička umožňuje dobrý přenos síly na krátký rám, což vede k dobré ovladatelnosti. Nejčastější velikost koleček se pohybuje v rozmezí 76-80 mm, pro tuto specifickou jízdu se používají kolečka tvrdá.

Jsou vhodné pro slalom freestyle jízdu, jízdu po městě, ježdění pozadu a další. Díky pevné plastové botě vydrží i hrubší zacházení.

Pro tento model se rozhodněte v momentě, kdy chcete kombinovat fitness a freestyle jízdu. Brusle sice nebude tak rychlá jako fitnesska, ale jízda na ní bude příjemná a navíc si ji budete moci zpestřit i freestyle kousky.

  • vhodné i do náročnějších terénů (parky),
  • odolná botka
  • možné využít i na fitness bruslení
  • menší rychlost
  • bez brzdy

Nordic brusle

Od klasických kolečkových bruslí je poznáte na první pohled. Mají dvě velká nafukovací kolečka, která je předurčují k jízdě i po neupraveném terénu a nezpevněných cestách. Nafukovací kolečka jedou na asfaltu skutečně pomalu, takže je lepší si pro jízdu po cyklostezkách pořídit kolečka z PU (jedná se o stejnou hmotu, ze které jsou vyrobena kolečka u klasických inlinů).

Bruslení na tomto typu bruslí se přirovnává spíše k běžkování. Pro snadnější jízdu se doporučuje použití hůlek od běžek. Kvůli dlouhému rámu se brusle špatně ovládají a hůř přenáší odrazy. Jízda na bruslích je vhodná pro nácvik fyzičky běžkařů. Díky používání holí zatěžujete tělo mnohem méně, než když jedete na kolečkáčích.

  • zlepšení fyzičky
  • posilujete téměř celé tělo
  • vhodné i na lesní cesty
  • brzda
  • nafukovací kolečka je potřeba na cyklostezkách vyměnit
  • nevhodné pro klasickou fitness vyjížďku

Dětské kolečkové brusle

Patří do skupiny bruslí pro začátečníky nebo do fitness bruslí. Od ostatních kategorií liší především tím, že jsou nastavitelné. Nastavitelné kolečkové brusle jsou většinou nejlepší volbou při pořizování tohoto sportovního vybavení pro děti. Zpravidla je můžete zvětšit o 3-4 čísla, takže dětem mohou vydržet i na dvě sezóny. Záleží však na tom, jak rychle dítěti roste noha.

Nastavení velikosti si v obchodě vyzkoušejte. Mělo by jít snadno. Výrobek bývá zpravidla opatřen pojistkou, která se po zmáčknutí uvolní, čímž vám umožní nastavení špičky oproti patě. Vnitřní část boty je kvůli nastavování rozdělená, takže není tak pohodlná jako celá bota. Nepohodlí však není nijak velké a při sportování dítě nebude omezovat.

Kolečka jsou samozřejmě menší. Musí být totiž zachovaný poměr mezi velikostí rámu, botou a kolečky. Brusle tedy jedou pomaleji. Celkově vybavení nepatří ke špičkovému, což však není na škodu. Je zbytečné „vyhazovat“ peníze za špičková ložiska nebo kolečka, dítě totiž brusli tolik nezatěžuje, aby se méně kvalitní charakter více projevil. Investovat má cenu až v momentě, kdy dítě o tento sport projeví skutečný zájem.

Často je možné dětské kolečkové brusle pořídit jako variantu 2v1. Znamená to, že rám s kolečky je možné vyměnit za rám s nožem, takže je možné na nich bruslit i na ledě. O bruslích na led jsme se rozepsali v tomto článku.

  • malá kolečka
  • nižší rychlost
  • lepší stabilita
  • možnost 2v1
  • možnost nastavení velikosti
  • menší pohodlí

Hokejové kolečkové brusle

Kolečkové brusle na hokej poznáte již od pohledu. Botičku totiž mají velmi podobnou klasické lední brusli. Výraznou vlastností boty je její tuhost, díky které je odolná, umožňuje rychlou změnu směru i větší zatížení.

Velikost koleček se obvykle pohybuje mezi 72-80 mm. Na jednom rámu se však může použít několik velikostí koleček, která se skládají do tzv. kolíbky neboli banánu. Prostřední část rámu je tedy osazena většími kolečky, menší kolečka se umisťují na okraje. Díky velkým středovým kolečkům je zatáčení rychlejší.

Hokejové brusle jsou vhodné především na hokej. Sem tam nějakou projížďku na nich sice také přežijete, ale neužijete si takové pohodlí ani lehkost boty jako na urban nebo fitness bruslích.

  • pevná a odolná botička
  • několik velikostí koleček
  • zvládají rychlé reakce a změny směru
  • nevhodné pro fitness vyjížďky

Quad brusle

Quad inline brusle jsou spíše retro, znát je můžete i pod názvem trekové kolečkové brusle. Bruslit na nich mohou začít i děti. Jsou charakteristické 4 kolečky na pravé i levé brusli, jež jsou umístěna v páru za sebou po dvou. Jedná se tedy o dvouřadé kolečkové brusle.

Brusle kvůli menším kolečkům nedosahují takové rychlosti jako klasické fitnessky, ale za to jsou vhodné pro různé triky, freestyle, dovádění v parku nebo pro tanec na bruslích. Na první pohled jsou stabilní, ale kvůli své konstrukci jsou vhodné především na špičkově upravený terén, protože při jízdě jim dělá problém každý mešní kamínek, o který se mohou zaseknout. Tyto brusle vyžadují velkou dávku obratnosti.

Kvůli širokým a malým kolečkům nejsou vhodné na bruslení na stezce, protože byste se při jízdě dost nadřeli. Většinou umožňují nastavení tuhosti treku (část koleček), která ovlivňuje jednoduchost zatáčení. Zatáčení se provádí tak, že zatlačíte na levou nebo pravou stranu brusle.

  • vhodné pro triky a tančení
  • menší rychlost
  • hit současné doby
  • brzda
  • nezvládají neupravený terén
  • vyžadují zkušenost

Přehled typů v kostce

Typ bruslíCharakteristikaVýhodyNevýhody
FitnessMají univerzální použití pro sportovní výkony i tvarování postavyOdolnost, stabilnost, pohodlí, brzdaPro rekreační využití
UrbanRychlé změny směru, malá kolečka, lepší stabilita, snadné ovládáníVariabilnost, stabilita, rychlé změnyMalá rychlost, nemají brzdu
ZávodníVelká kolečka, dlouhý rám, vhodné na dlouhé tratěRychlost, nízká hmotnostNepohodlná botička, nejde s nimi rychle zatáčen nebo měnit směr
AgresivVhodné do skate parků, provádění triků, skákání, pevná botička, malá kolečka, dobrá stabilitaDobrá stabilita, snadné ovládání, pevná bota, vysoká odolnostMalá rychlost, nevhodné pro projížďky na cyklostezkách, velká hmotnost
NordicDvě velká nafukovací kola, lýtková brzda, do nerovného terénu, nutnost využití hůlekVhodné mimo rovný terén, tělo není tolik zatěžovánoObtížně se s nimi manévruje, potřeba dobré fyzické kondice, na cyklostezku je potřeba vyměnit kolečka
Na hokejPouze pro hraní hokeje, podobné ledním, různé velikosti koleček, kolébkové uspořádání kolečekSnadné změny směru a otočky, odolnostNevhodné na projížďky

Důležité parametry pro výběr kolečkových bruslí

  1. Způsob jízdy – podle toho, jaký způsob jízdy preferujete, si vyberte z výše popsaného seznamu bruslí tu, která bude nejlépe odpovídat vašim požadavkům.
  2. Velikost koleček – velikost koleček ovlivňuje to, jak rychle pojedete. Brusle, které si pořídíte, jsou obyčejně osazeny kolečky v maximální velikosti. Pokud si tedy koupíte variantu s malými kolečky, velká do nich nenaimplementujete. V případě, že si koupíte rychlé brusle s velkými kolečky, je možné je vyměnit za kolečka menší a jakmile si troufnete na rychlejší jízdu, opět je můžete osadit původními velkými kolečky.
  3. Cena – U tohoto druhu zboží platí, že cena určuje kvalitu. Pokud se rozhodnete kolečkové brusle pořídit ve slevě v akci, zjistěte si nejprve cenu doporučenou výrobcem. Podle ní můžete odvodit jak dobře je brusle zpracovaná a jak kvalitní komponenty byly použity na výrobu.

Podle čeho kolečkové brusle primárně nevybírat

  1. Typ ložisek – typ ložisek není až tak důležitým parametr. Je spíše zavádějící a o celkové kvalitě vám toho moc nenapoví. Každá ložiska se za čas stejně opotřebí a budete je muset nahradit jinými. Při výběru si již vyberete vámi požadovanou kvalitu.
  2. Tvrdost koleček – stejně jako ložiska, tak i kolečka jsou spotřebním materiálem, který budete po nějakém čase měnit. Proto na tomto parametru nezáleží.
  3. Barva koleček – barva koleček označuje jednotlivé tvrdosti. Proto nevybírejte na základě barvy, ale tvrdosti. Tvrdost koleček je důležitá při nákupu nových koleček, ale ne při výběru bruslí.

Jak vybrat kolečka na brusle

Při výběru koleček na brusle se zaměřte na jejich velikost, tvrdost a také na ložiska. Nejde jednoduše říct, která kolečka na inline brusle jsou nejlepší, záleží totiž na stylu jízdy a dalších aspektech.

Velikost koleček

Velikost koleček přímo ovlivňuje rychlost brusle. Jejich průměr se měří v nejširší části a údaje o něm najdete zapsané na boční straně kolečka v milimetrech (mm).

  • Velká kolečka – zvolte, pokud milujete rychlou jízdu. Lépe s nimi zvládnete i nekvalitní povrchy.
  • Malá kolečkajezdí pomaleji. Proto jsou vhodná pro začátečníky nebo agresiv či urban bruslaře, kteří potřebují lepší stabilitu a snadnou ovladatelnost.

Velikost koleček podle pokročilosti

PokročilostVelikost koleček v mm
Profesionálové a zkušení90 a více
Pokročilí82-84
Začátečníci78-88

Tvrdost koleček

Pro výrobu koleček se nejčastěji používá plastický materiál polyuretan známý také pod zkratkou PU. Jeho tvrdost se měří urometrem a může být různá v rozsahu od 0 (nejměkčí) po 100 (nejtvrdší).

  • Měkká kolečka – mají větší valivý odpor, takže jsou pomalejší, ale zase lépe drží směr, což oceníte zejména v zatáčkách a na horším terénu. Měkká kolečka mají obvykle označení 74A.
  • Tvrdá kolečka – jsou rychlejší, ale více přenáší otřesy do rámu a do boty. Je vhodné na nich jezdit zejména vevnitř. Jsou určena pro závodní dráhy nebo na povrchy určené speciálně pro inline bruslení. Tvrdá kolečka nesou označení 85A.

Ložiska

Ložiska do kolečkových bruslí se podílí na rychlosti a pocitu z jízdy. Nejedná se o parametr, který by určoval kvalitu brusle. Brusle spadající do vyšší cenové kategorie disponují tzv. přesnými ložisky, jež nesou označení ABEC-1 až 7 a podobně. Toto označení však udává pouze přesnost normy výroby ložisek, ale nevypovídá nic o použitých materiálech. Při výběru ložisek do kolečkových bruslí se proto orientujte podle ceny.

Délka a výrobní materiál rámu

Rám ovlivňuje jízdu. Má vliv na to, jak snadno bude brusle měnit směr nebo jak promění sílu odrazu. Rám drží pohromadě kolečka.

  • Delší rám – uplatníte jej v případě delších vytrvalých jízd, je vhodný v případě, kdy chcete zlepšovat fyzičku.
  • Kratší rám – umožňuje snazší ovládání brusle. Uplatníte ho, pokud děláte triky, jezdíte pozadu a podobně.

Rámy se vyrábějí zpravidla z plastu nebo kovu a nelze jednoznačně říct, který materiál je lepší. Obecně platí, že oba dva rámy jsou dostatečně pevné. Při výběru se zaměřte spíše na to, jak je rám k botě připevněn. U dražších výrobků bude s botou spojen pomocí šroubů. Rám se tedy lépe čistí a některý umožňuje i nastavení. Levnější modely mají rámy připevněny za pomocí nýtů. Nejlevnější výrobky mají nůž přilepený nebo je vylisovaný a je součástí boty.

Jak vybrat velikost kolečkových bruslí

Kolečkové brusle je nejlepší si v obchodě přímo vyzkoušet. Koupit je poté můžete na internetu, kde je pravděpodobně seženete za lepší cenu.

Brusli nikdy nezkoušejte v sedě. Nasaďte si je na nohy a mírně podřepněte. Právě v takovémto postoji totiž budete bruslit. Zaměřte se na to, aby vás brusle netlačila. Špička se může lehce dotýkat palce. Uvědomte si, že je uvnitř botičky polstrování, které se částečně vytvaruje podle vašich prstů. Brusle by vás rozhodně neměla tlačit! Je vhodné pokud si s sebou do obchodu vezmete i sportovní ponožku.

Velikost brusle volte zhruba o půl čísla větší. Tím, že bude noha uvnitř brusle stažená, trochu nateče a zvětší se. V bruslích si zkuste alespoň 5 minut postát a zajezdit.

Po zavázání byste měli cítit, že brusle dobře obepíná nárt. Při opření na vnější hranu koleček byste měli cítit znatelnou oporu zejména v oblastní vnější části paty. Přes tu jde totiž nejvíce energie do odrazu.

Pata by v brusli měla dobře sedět, rozhodně by se neměla pohybovat do stran ani se zvedat. Na usazení paty má vliv polstrování v oblasti kotníku. Polstrování patu uzamkne, kotník obepne, takže noha bude mít správnou pozici. Kotník je nejožehavějším místem v brusli. Právě zde může brusle tlačit nejvíce, což znepříjemní jízdu.

Dámské a pánské brusle

Na celkový pocit nohy v brusli má vliv také to, jestli máte na noze brusle pánské nebo dámské. Toto označení je však velmi zavádějící. Je velmi častým jevem, že ženám mohou sedět pánské brusle a mužům dámské.

Jediný rozdíl je ve tvarování v oblasti lýtka. Ženy mají lýtko posazené o něco níže než muži, proto jsou dámské brusle v oblasti lýtka o něco širší než brusle pánské. V bruslích pro muže a pro ženy však není žádný zásadní rozdíl a spíše bychom je označili za unisex. Jediným rozdílem může být růžová barva.

Stahování

Pozornost věnujte i stahování. Nezapomeňte, že se při jízdě trochu povolí, proto by mělo být možné ho co nejvíce dotáhnout. Nejčastěji se setkáte s kombinací tkaničky a přezky. Pokud se vám tkanička přetrhne, jednoduše ji vyměníte za novou. Další variantou je pouze přezkové zapínání a v současnosti stále oblíbenější je kombinace BOA stahování a přezky. BOA stahování je otočný knoflík, kterým botu rovnoměrně stahujete.

Velikost dětských kolečkových bruslí

Velikost u dětských bruslí je většinou možné nastavit, proto se jim říká rostoucí. Aby dětem co nejdéle vydrželi, vyberte takovou velikost, která je při nejmenším nastavení stejná, jako je velikost nohy vašeho potomka. Máte tak jistotu, že brusli budete moci zvětšit ještě o další 3-4 čísla.

Údržba kolečkových bruslí

Během bruslení se jednotlivé díly opotřebovávají. Nejvíce zabrat dostávají ložiska, brzda a kolečka. Jakmile uslyšíte divné zvuky, bude na čase vyměnit ložiska.

Kolečka se sjíždí nerovnoměrně. Vždy platí, že jedna strana koleček bude sjetá více než ta druhá. Proto je potřeba kolečka čas od času prohodit. Kolečka se prohazují z pravé strany na levou a obráceně. Pro výměnu budete potřebovat jen imbusový klíč správné velikosti.

Výměna pozic koleček

  • 1. kolečko dejte na pozici 3. kolečka.
  • 3. kolečko dejte na pozici 1. kolečka.
  • 2. kolečko připevněte na pozici 4. kolečka.
  • 4. kolečko vyměňte za 2. kolečko.

Nezapomeňte kolečka otočit tak, aby se strana, která byla doposud vnitřní stala stranou vnější a naopak. Je také vhodné, abyste kolečka, která byla na dominantní brusli (dominantní noha je většinou pravá) přimontovali na brusli druhou.

Ložiska

Jakmile uslyšíte skřípání nebo se kolečka neotáčejí jako dříve, je potřeba ložiska namazat nebo rovnou vyměnit. U výměny ložisek musíte kolečka odmontovat z rámu a ložiska uvolnit speciálním klíčem k tomu určeným.

Životnost ložisek můžete prodloužit tak, že se vyhnete bruslení ve vlhku, písku nebo na cestách znečištěných oleji. Čištění ložisek doporučujeme přenechat raději odborníkům.

Brzda na kolečkové brusle

Brzda by se měla vyměnit v okamžiku, když je její plocha hodně sjetá. Některé brzdy na sobě mají drážku, podle které poznáte, za jak dlouho bude výměna nutná. Každý model nebo řada brusle vyžadují specifické brzdové špalíky, takže doporučujeme se jimi trochu předzásobit. Může se totiž stát, že se po několika letech se již nebudou vyrábět.

Péče o botičku

Na bruslení je vhodné nosit speciální sportovní ponožky, které dobře sají pot. Po každé jízdě, nechte botičku dobře vyschnout, aby se v ní netvořily plísně. Pokud máte vyjímatelnou vložku, můžete jí vytáhnout a nechat proschnout. Jednou za čas je vhodné botu vydezinfikovat přípravkem proti plísni nohou a nepříjemnému pachu.

Chrániče na kolečkové brusle

Při bruslení doporučujeme používat helmu. Kupte ji zároveň s kolečkovými bruslemi a zaměřte se na kvalitu provedení, materiál a také to, jak vám sedí.

Dále se používají chrániče na holeně, kolena, lokty, zápěstí, kyčle/kostrč. Při výběru se zaměřte na způsob uchycení. Chrániče si vyzkoušejte, ať víte, zda vás někde netlačí. Některé chrániče mají anatomické tvarování. Chrániče zápěstí musí mít rozhodně tvrdou výztuž, která ho ochrání před zlomením. Používat cyklistické rukavice je holý nesmyl.

Při pořizování se zajímejte o to, jestli je možné chrániče prát v pračce. Většina výrobců to umožňuje. Doporučujeme nepřekračovat hranici 40 °C a příslušenství prát v síťovaném pytlíku (používá se i na praní spodního nebo jemného prádla).

Ceny bruslí

Cena inline bruslí je hlavním ukazatelem kvality. Pokud brusle kupujete ve slevě, zjistěte si jejich cenu doporučenou výrobcem.

Brusle v cenové kategorii do 2 000 Kč

Do 2 000 Kč pořídíte fitness brusle pro občasné bruslení. Abyste i za tuto cenu dostali kvalitní výrobek, doporučujeme nákup ve sportovním obchodě, nikoliv v supermarketu. V této cenové kategorii je dobré nakupovat také dětské brusle. Nemá cenu za ně utrácet tisíce, protože jim kvůli rychle rostoucí noze stejně budete co nevidět pořizovat brusle nové.

Brusle do 5 000 Kč

Pokud chcete bruslit několikrát do týdne, investujte do dražších kousků. Bruslení bude pohodlnější, protože výrobek bude disponovat kvalitními komponenty. Počáteční investice sice bude o něco větší, ale nebudete muset brzy vyměňovat ložiska nebo kolečka, takže se vám investovaná částka brzy vrátí.

Brusle za 5 000 Kč a více

V případě, že jste sportovní nadšenec nebo se bruslení chcete věnovat profesionálně, doporučujeme se držet v této cenové hladině. Brusle budou kvalitní a nebudou vyžadovat příliš častou výměnu komponent. Pro výrobu se používají výhradně kvalitní materiály. Rozhodně sem spadají závodní speed brusle a nordic brusle.

Často kladené otázky

Jaké jsou nejlepší kolečkové brusle se 4 kolečky? – Kdo je vítěz testu?

Nejlepśí kolečkové brusle se liší podle toho, pro koho jsou a jak a kde s nimi plánuje jezdit. Hlavní je vždy, aby brusle sedla na noze, dobře se vázala a větrala. Vedle toho potřebujete jezdit pohodlně a klidně – to už je otázka na kolečka – jejich velikost a kvalitu. Porovnali jsme několik kolečkových bruslí mezi sebou a na výsledky mrkněte do tabulky se srovnávacím testem kolečkových bruslí.

Jak vybrat kolečkové brusle – Které parametry a vlastnosti jsou důležité?

Jak vyzrát na výběr kolečkových bruslí se 4 kolečky? To jsme vám radili v 5 samostatných velmi detailních kapitolách. Pokud to shrneme do hlavních bodů: Vydefinujte si svůj záměr a stav zkušeností s bruslením – zajímá vás úroveň ježdění a kde a jak často budete jezdit. Pak si vyberete typ brusle, velikost brusle, typ vázání, velikost a tvrdost koleček a kvalitu vs. cenu. Na to mrkněte v nákupním rádci.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.6/5 30 hodnocení

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo