Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Tůma: Kubienovo odstoupení je zklamání, měl na to bojovat o pódium

Zatímco Zdeněk Tůma při obou svých účastech na rallye Dakar spatřil cíl, jeho následovník na čtyřkolce Tomáš Kubiena i potřetí musel ze závodu odstoupit, tentokrát kvůli problémům s motorem. "Dokážu si představit, jaké je teď zklamání v Tomášově týmu. Zvlášť když v prvních etapách ukazoval, že má na to jet na pódiové umístění," říká Tůma.

Zdeněk Tůma
zdroj: ČTK autor: David Taneček

"Oba Dakary jsem jel na sériovém motoru. Můj od Yamahy je dost spolehlivý, ale na rovinkách bylo znát, že za speciály ztrácím. Tomáš je zvyklý na svoje pohonné jednotky a jen on sám musí zhodnotit, která varianta je pro něj lepší," porovnává Tůma.

"Tomáš se snažil závodit, to znamená, že svůj stroj nešetřil. Musí ale myslet na to, že Dakar je dlouhý. Nejde o to vyhrát etapu, ale zajíždět konstantní výsledky. A když je jasné, že motor je na hraně výkonu, tak prostě potřebuje mít jistotu, že bude schopen dojet," hodnotí Kubienovo vystoupení.

Je nám líto, video expirovalo.
Tůma: Na Dakaru nejde o prvenství v etapě, ale zajíždět konstantní výsledky

Kategorii čtyřkolek vládnou Argentinci, kteří okupují kompletní stupně vítězů a v elitní desítce mají celkem šest jezdců. "Ono je to dané tím, že z Evropy letos přijelo jen málo závodníků, zatímco Jihoameričané mají výraznou převahu. Navíc jsou doma, znají terén, mohou tam trénovat, účastní se závodu, které organizuje během roku pořadatel Dakaru, takže mohou jezdit i s dakarskou navigací. Je to velká výhoda," domnívá se Tůma.

Letošní výrazně písečný profil Dakaru podle Tůmy čtyřkolkám sedí. "Jsou na písek stavěné, takže by v něm neměly mít větší problémy. Horší samozřejmě je, když se motorky dostanou na ta feš-fešová pole. Mezi čtvrtou a pátou etapou na nich najely hodně kilometrů, to je pak znát.

Na start Dakaru se postavilo 26 quadů, v závodě jich ale momentálně pokračuje už jen patnáct. "Je to dané tou obtížností. Etapy jsou kratší, ale o to těžší a technika dostává strašně zabrat. Velkou roli samozřejmě hraje i únava," říká Tůma.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články