Týden v cyklistice 1-2/2019

nabor

Nový rok, nová sezóna, noví sponzoři, nové dresy, ale ti stejní jezdci. Tak by se stručně dal shrnout úvod nové sezóny 2019. Pojďme se nyní podívat, co všechno se za ty dva týdny událo.

Mistrovství Austrálie

Michael FreibergTradičně nás začátek sezony přenese na opačnou polokouli, kde si to borci rozdali o mistrovský titul své země.

V hromadném závodu všem vypálil rybník dráhař Michael Freiberg, který zvládl nejlépe nástrahy 186 kilometrů dlouhé tratě, která byla umístěna do okolí města Buninyong na jihovýchodě Austrálie.

Freiberg dokonale využil taktizování dvojice Cameron Meyer – Chris Harper. Oba byli z toho, že jsou dojeti a z následně předjeti tak opaření, že se téměř nezmohli na nějakou protiakci. Nakonec projeli cílovou páskou vteřinu za Freibergem.

Ani časovka se neobešla bez překvapení. Předpokládaný vítěz Rohan Dennis se musel sklonit před uměním Lukea Durbridge, který jej porazil o 22 vteřin. O dalších 22 sekund zpět byl třetí  Cameron Meyer.

Petr Vakoč se vrací

Petr Vakoč se po roční přestávce zaviněné zraněním vrací do závodního procesu. Stáj Deceuninck-Quick Step mu zvolila k dobrému rozjetí závod v Argentině – Vuelta a San Juan, který začíná 27. ledna 2019.

Sám Vakoč se vyjádřil o této volbě pozitivně, především i díky volnému dni na přelomu ledna a února.

Giro bez obhájce

Chris Froome (Team Sky) se nechal slyšet, že letošní ročník Giro d’Italia nepojede a zaměří se na úspěch na Staré dámě. Podobně se vyjádřil i Geraint Thomas, takže v roli lídra týmu televizní společnosti Sky uvidíme v Itálii nejspíše Egala Bernala.

Kde se objeví?

Richie Porte – jeho hlavním cílem je Tour de France, uvidíme jej i na nadcházejícím Santos Tour Down Under. V plánu má i závody na Blízkém Východě.

Chris Froome – jak již bylo řečeno, soustředí se na Tour, ale sezónu otevře závodem Okolo Kolumbie.

Geraint Thomas – pokusí se na Tour o obhajobu, předtím však zkusí závod Volta a la Comunitat Valenciana, Tirreno-Adriatico a Vuelta al Pais Vasco.

Vincenzo Nibali – Žralok z Messiny pravděpodobně vyzkouší dvojboj Giro – Tour. Měl by se objevit ve Spojených arabských emirátech, na Strade Bianche, Tirrenu, Milan-San Remo i na Liege-Bastogne-Liege.

Nairo Quintana – Svoji sezónu zahájí podobně jako Vakoč v Argentině. Poprvé pojede i v Kolumbii. V březnu by se měl představit na Paříž-Nice a Vuelta al Pais Vasco. V dubnu pak na Valonském šípu a podobně jako Nibali i na Liege-Bastogne-Liege.

Alejandro Valverde – úřadující mistr světa zahájí sezónu na Malorce, pak se představí ve Valencii. Měl by jet i závody na Blízkém východě. Hlavním cílem jeho sezóny se zdá být Giro.

Simon Yates – pokusí se udělat dobrý výsledek na Giru, očekává se rovněž jeho návětěva Andalusie.

Tom Dumoulin – jeho prvním závodem bude některý závod na Blízkém východě. Ale především ohlásil druhý pokus o dvojboj Giro – Tour. Pravděpodobně bychom jej měli vidět i na Tirreno-Adriatico, Milan-San Remo a Liege-Bastogne-Liege.

Romain Bardet – zahájí sezónu na francouzkých silnicích. Jeho cílem je především úspěch na Tour de France, s tím že předtím absolvuje tradiční rozjížďku na Criterium du Dauphine.

Mikel Landa – pojede v úvodu sezóny po boku Valverdeho. Ale jestli pojede Giro nebo Tour ještě není jasné.

Miguel Angel Lopez – začne v Kolumbii, aby se přesunul na Paříž – Nice a Volta a Catalunya. Letos by rád hájil barvy Astany na Giru a Vueltě.

Týden v cyklistice 2019