Mechanické a chemické čištění studny

Je stále mnoho domácností, které mají vlastní studnu, a to buď z toho důvodu, že nechtějí platit vysoké účty za vodné a stočné, nebo proto, že obecní vodovod v lokalitě prostě není. Kdo má studnu, jistě ví, že ho jednou za čas čeká čištění studny. Jak na to?

Jaké jsou možnosti čištění studny?

Studnu lze vyčistit dvěma způsoby. Ideální je tyto způsoby zkombinovat, díky čemuž může dojít k mnohonásobně lepšímu výsledku. První možností, jak studnu vyčistit, je mechanické čištění. To je spojené s odstraněním hrubších nečistot, vyčištění dna studny od nánosů bahna a nejlépe i vykartáčováním a opláchnutím stěn studny.

Druhou možností je chemické čištění, kde už není použita přímo hrubší síla, ale naopak zde dochází k využití chemie, která se postará o potřebný efekt. Jedná se především o dezinfekci vody, při které dochází k hubení škodlivých mikroorganismů.

Co je to chemické čištění studny a jaké produkty se k němu používají?

Prvním krokem při tomto postupu by mělo být určitě zjištění, jakými látkami je voda kontaminována. To pomůže určit mikrobiologický rozbor. Ten je základem pro výběr správných produktů, které budou dobře účinkovat na zdroj znečištění. Výběr daných produktů je celkem velký a nutno dodat, že se dají sehnat i v běžných drogeriích, a to ve formě:

  • Tablet
  • Prášků
  • Tekutin

Důležité je vždy dodržet správné dávkování přípravku, a to s ohledem na aktuální množství vody ve studni a na požadovaný efekt. Způsob dávkování je vždy uveden na obalu výrobku. Výpočet objemu vody ve studni můžete provést pomocí on-line kalkulačky pro výpočet objemu válce.


Nezávazná poptávka

  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Obecná poptávka - IN3

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů

Chemické čištění studny lze rozdělit do dvou variant. Může se jednat o přidání chemie v nezávadném množství, které odstraní zdroj znečištění a vodu ponechá i nadále pitnou. Jedná se tedy o pouhou prevenci proti množení mikroorganismů ve vodě.

Druhou možností je šoková dávka přípravku. Po aplikování je třeba nechat přípravek určitou dobu působit a poté vodu kompletně odčerpat, jelikož není v danou chvíli pitná. Jakmile se studna opět dopustí, vodu lze opět požívat. U některých přípravků je doporučeno pít vodu až po 24 hodinách od aplikace přípravku. Během této doby přípravek vydezinfikuje studnu a z vody vyprchá.

Související články:

Na dezinfekci vody ve studni lze využít 3 základní dezinfekční přípravky. Jaké to jsou a jak se aplikují?

Tip: Plánujete vlastní projekt? Na konci článku najdete formulář pro porovnání nabídek firem ve vašem okolí. Zdarma a bez práce si tak najdete tu nejvýhodnější.

Jak vypadá mechanické čištění studny?

Druhou možností, na kterou se podíváme, je takzvané mechanické čištění studny. Už název celkem jasně napovídá, o co má v tomto případě jít. V první řadě se jedná o klasické odstranění různých nánosů, které se mohou objevit na dně a mohou tak i snižovat hloubku studny a její celkový užitný objem. Usazeniny je možné odstranit ručně pomocí lopatky a kýblu, nebo je vířit a k odčerpání použít dostatečně výkonné kalové čerpadlo.

TIP: Usazeniny na dně studny můžete rozvířit buď ručně tyčí, nebo k tomu můžete využít zmíněné kalové čerpadlo, kterým budete hnát vodu na dno studny a tím usazeniny rozvíříte. Současně můžete kalové čerpadlo použít i na umývání stěn studny, na kterých můžou být také různé nánosy, zvlášť pokud máte studnu vyskládanou z kamene.

Velmi často se nečistoty vyskytují také například na stěnách studní. Zde je základem odčerpání vody a mechanické čištění. K tomu můžete použít tlakovou vodu z tzv. wapky. Stejně tak lze použít i různé druhy ručních kartáčů. Stěny se poté opláchnou a takto kontaminovaná voda se odčerpá.

Jak často studnu čistit?

I to je důležitá otázka. Odborníci se shodují na tom, že popsaná chemická dezinfekce studny, nebo mechanické čištění, by mělo být realizováno alespoň jednou v období 2 – 3 let. Pokud se jedná o studnu dlouhodobě nepoužívanou, mělo by být její čištění provedeno jako samozřejmá součást jejího uvedení do opětovného provozu. V tomto případě je třeba myslet na větší důkladnost, než u pravidelného čištění.

Jak o studnu pečovat a jaká průběžná opatření provádět?

V souvislosti s chemickým čištěním je vhodné mít na paměti, že by měla probíhat pravidelná dezinfekce studny malými dávkami přípravků, které pomohou vodu dlouhodobě udržovat kvalitní. Na místě je také nechávat pravidelně zpracovávat mikrobiologické rozbory vody. Zvláště ve chvíli, kdy vám přijde, že s ohledem na vzhled nebo neutrální vůni není vše v úplném pořádku. Dle výsledku rozboru lze vodu pouze dezinfikovat, nebo je možné provést kompletní čištění.

TIP: Mikrobiologický rozbor vody, který vám ukáže kvalitu vody ve studni, si můžete nechat provést na krajské hygienické stanici. ZDE naleznete seznam KHS v celé České republice.

Také je vhodné vyhýbat se možné kontaminaci zeminy a spodní vody v okolí studni. Zde mluvíme například o různém hnojení a používání chemie, nebo jiných postupech, které souvisí především se zahrádkářskou činností. Vliv na čistotu vody ve studni může mít i déšť, který chemické a mechanické látky z okolí do studně přímo naplaví. Dbát je třeba také na dobrý technický stav pláště studny. Hlavně různé díry nebo škvíry ve víku, ale i v nadzemní části pláště studny mohou být zdrojem kontaminace.

TIP: Věděli jste, že porovnáním nabídek můžete ušetřit až 30 % nákladů?
Jeden formulář, vícero nabídek. Neztrácejte čas s hledáním firmy.


Nezávazná poptávka


  • Zadání poptávky je ZDARMA.
  • Poptávka NENÍ závazná, nemusíte si tedy žádnou z nabídek vybrat.
  • Porovnáním nabídek ušetříte až 30 % nákladů.
Obecná poptávka

Místo realizace

Kontaktní údaje

Souhlas s obchodními podmínkami a pravidly ochrany osobních údajů