Americké akcie oslabily kvůli propadu čínského vývozu. Firmy se bojí zpomalení globální ekonomiky

Americké akcie v pondělí oslabily, když nečekaný propad čínského vývozu oživil obavy ze zpomalení globální ekonomiky. Nejhůře si vedly technologické firmy, pro které je čínský trh velmi důležitý.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akcie (ilustrační foto)

Největší vliv měla čínská data na výrobce čipů, kteří značnou část příjmů získávají na čínském trhu | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v pondělí ztratil 0,36 procenta a obchodování uzavřel na 23 908,55 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,53 procenta na 2582,38 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,94 procenta na 6905,92 bodu.

Akcie na burze v USA opět posílily, podpořily je naděje na dohodu s Čínou

Číst článek

Podle pondělních údajů se čínský vývoz v prosinci snížil nejvíce za dva roky a propadl se i dovoz. Data tak prohloubila obavy, že cla USA na čínské zboží si už na druhé největší ekonomice vybírají svou daň, a přiměla některé společnosti jako Apple, aby zveřejnily varování před dopadem na zisky.

Největší vliv měla čínská data na výrobce čipů, kteří značnou část příjmů získávají na čínském trhu. Dílčí index S&P 500 technologického sektoru klesl o 0,8 procenta.

S ohledem na hromadící se obavy ze zpomalení globální ekonomiky analytici na začátku výsledkové sezony odhadují, že meziroční výdělky firem S&P 500 ve čtvrtém čtvrtletí stouply o 14,3 procenta, zatímco ještě v říjnu odhadovali 20,1 procenta.

Bezpečný japonský jen

Také na devizovém trhu výsledky čínského zahraničního obchodu vyvolaly obavy ze zpomalování růstu druhé největší světové ekonomiky a způsobily přesun k méně rizikovým aktivům. Doplatily na to především australský a novozélandský dolar, zatímco profitoval japonský jen, který je považován za bezpečnou měnu.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce před 22.00 stagnoval na 95,61 bodu. Na japonský jen americký dolar ztrácel 0,25 procenta na 108,21 JPY, zatímco k euru stagnoval na 1,1466 USD.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme