reklama

8 jednoduchých tipů, jak se chovat ekologicky: Ochráníte planetu a ušetříte

To, že je potřeba chránit životní prostředí, je jasné. Ta věta zní už trochu jako klišé, ale je závažnější, než si většina z nás uvědomuje. Jak být víc "eko", aniž byste museli výrazněji měnit svůj životní styl? Je to snadnější, než si možná myslíte.

Prohlédnout grafiku
Foto: iStock

Třídíte odpad? A jak moc důsledně? Třídit se dá různým způsobem, záleží na vaší motivaci, síle přesvědčení i životním stylu. Jde o jeden z mnoha ekologických počinů, které by měly vést k postupnému uzdravování naší planety.

Existuje však i celá řada dalších věcí, které můžete ve svém každodenním životě změnit a pomoci tak zmírnit globální (nejen) plastové riziko.

  Češi jsou mistři v recyklaci odpadů. Třídíme důsledně a v rámci Evropské unie se nacházíme na pomyslné špici recyklačního žebříčku. Eko tipy

Možná jste zaslechli o chvályhodném italském počinu, zákazu plastových tyčinek do uší. Itálie se tak stala první zemí v EU, která v rámci boje s plastovým odpadem zavedla takové ekologické opatření.

Není ale třeba čekat na plošný zákaz, ačkoli ten je jistě nejúčinnější, protože vás zkrátka "donutí" respektovat jej. Nucení ovšem není tou správnou cestou. Abyste něco (ne)začali dělat, musíte být vnitřně rozhodnutí, potřebujete motivaci a především důvod. Tím by mohly být třeba vaše děti, resp. prostředí, ve kterém vyrůstají a budou následně žít. 

Ekologicky "fungovat" se dá naučit a začít můžete třeba hned teď. Nebude vás to stát víc než pár minut zamyšlení denně a následné jednoduché kroky, které pomohou. Pomohou vám k lepšímu pocitu, pomohou vašim dětem k čistší budoucnosti, pomohou planetě k uzdravení. Malými krůčky pomůžete velké věci. 

Jak na to? Jednoduše! 

Více v naší grafice.

reklama
reklama
reklama