Zima je vhodná k odstranění znamének či pigmentových skvrn

15.1.2019 00:00   |   Zdraví a krása
Mnoho lidí trápí výrazná znaménka či viditelné staré jizvy. Chcete-li si je nechat odstranit, tak zima či časné jaro jsou ideální dobou, protože ošetřená místa by neměla být vystavována přímému slunci.

pihy a skvrny

„Pokud máte pihy či znaménka, která chcete odstranit, tak prvním krokem je kontrola u kožního specialisty, aby vyšetřil, zda nejsou zhoubného původu. Melanom čili rakovinný kožní nádor je jeden z nejagresivnějších,“ upozorňuje dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová.

Je proto nutné chodit pravidelně k dermatologovi a to minimálně jednou do roka preventivně. A pak kdykoliv, když vidíte, že se mění tvar pihy či znaménka. Podezření na melanom, bývá v případech, kdy je znaménko různě pigmentované, má nepravidelné okraje, zvětšuje se, svědí nebo dokonce krvácí.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Pihy a znaménka lze odstranit bez operace
Čerstvé jizvy si musíte chránit před sluncem
Jak předejít jizvám? Ošetřete zranění správně

Jak na znaménka a pihy?

Pokud lékař určí, že máte znaménko jednoznačně nezhoubného původu, nejčastěji se používá k odstranění vysokovýkonný laser CO2, který znaménko či pihu „odpaří“. Po odstranění přetrvává drobný stroupek, který se přibližně do deseti dnů odloučí. Zůstává drobná jizvička, která se časem stává téměř neviditelnou.

Podezřelé znaménko je vždy záhodno odstraňovat chirurgicky, tzv. excizí (vyříznutí skalpelem), protože je nutné histologické vyšetření tkáně, což u laseru, který vše kompletně „odpaří“, není již možné.

Po chirurgickém zákroku vzniká ranka, která se buď ponechá volně zhojit, nebo se uzavře stehem. Po odstranění znaménka je třeba alespoň tři měsíce ošetřovanou oblast chránit před slunečním zářením, proto ideální dobou pro odstranění bývá zima.

Jizvy nelze odstranit úplně

Starší, nepravidelné a vystouplé jizvy můžeme po 3-6 měsících od vzniku vybrousit frakčním CO2 nebo erbiovým laserem. Je pravda, že čím starší jizva je, o to hůře se s ní pracuje, nicméně laserem se dá alespoň částečně zlepšit prakticky kdykoliv.

„Bohužel jizvy skoro nikdy nemůžeme zcela odstranit.  Leč můžeme hodně zlepšit jejich vzhled a povrch, a také odstranit zarudnutí, svědění nebo citlivost jizvy. Atrofické, propadlé jizvy můžeme zlepšit výplní s kyselinou hyaluronovou,“ říká dermatoložka.

Pigmentové skvrny

K dalším kožním trápením u mnohých patří pigmentové skvrny. Ty méně výrazné se dají zmírnit dermokosmetikou s bělícím účinkem, která naruší tvorbu pigmentu. Výborné jsou přípravky s obsahem ovocných kyselin neboli AHA kyselin.

S domácím bělením mějte ale trpělivost, protože výsledky se často dostaví až za několik týdnů.  Vhodná doba na odstraňování je právě zima či jaro, kdy sluníčko tolik nepálí, ale i tak je důležité na ošetřená místa používat kosmetiku s vysokým UV faktorem.

„Máte-li skvrny již výraznější, je dobré zajít k odborníkům, kteří po dermatologickém vyšetření mohou nerizikové pigmentace jako jsou solární lentiga, melasma, či pozánětlivé hyperpigmentace účinně odstranit chemickým peelingem s kyselinou glykolovou,“ radí MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Chemický peeling pomůže sjednotit barvu pokožky i texturu pleti. Je vhodný i k redukci drobných vrásek.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Zima je vhodná k odstranění znamének či pigmentových skvrn

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci