Hlavní obsah

Jako z hororu. V Brazílii pršeli z nebe pavouci

Novinky, nčs

Noční můra, alespoň pro osoby trpící arachnofobií, byla k vidění v jihovýchodní Brazílii. Stovky osminohých stvoření jako by tam pršely z nebe. Podle odborníků se jedná o fenomén, který se v oblasti vyskytuje při teplém a vlhkém počasí, napsal server The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

João Pedro Martinelli Fonseca cestoval s rodinou ke svým prarodičům do vesnice Espírito Santo do Dourado zhruba 250 kilometrů od São Paula. Cestou pořídil snímky, jež pro spoustu lidí symbolizují tu nejčernější noční můru.

Stovky pavouků se vznášely ve vzduchu a zdálo se, že prší přímo z oblohy. Jak ale vysvětluje biolog Adalberto dos Santos, ve skutečnosti se pavouci druhu Parawixia bistriata drží na obří pavučině, do které chytají své oběti.

Vzácný druh se vyskytuje ve skupinách a staví pro lidské oko na první pohled neviditelné pavučiny. Dokonale tak vytváří iluzi vznášení se na nebi. Přes den pavouci žijí ukrytí dohromady v živých klubíčkách a v noci staví pavučiny mezi korunami stromů, do nichž loví hmyz a malé ptáky.

Pro člověka však podle Santose nejsou tito osminozí tvorové nebezpeční, naopak jsou pro přírodu prospěšní. Jejich kousnutí člověku nezpůsobí vážnější zranění, může se objevit pouze zarudnutí kůže.

Avšak ruku na srdce, kdo by pod tímto pavoučím nebem stál déle, než je nezbytně nutné?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám