Nový kamerový systém FlyCam: Natáčení nádherných záběrů pomocí dronu bude ještě jednodušší

Současná verze dotykového rozhraní FlyCamu

Současná verze dotykového rozhraní FlyCamu Zdroj: VTM.cz

Porovnání záběrů pomocí běžného ovládání a přes FlyCam
Přehled dostupných gest
Detail systému pro optimalizaci přechodů a změny pohybu dronu
4
Fotogalerie

Vědci vytvořili nový systém jednoduchého ovládání dronu. Uživatel se zaměřuje pouze na ovládání kamery. Systém používá pouze jednoduchá gesta na displeji.

 

Inženýři z Purdueovy univerzity představili systém FlyCam, který je zaměřen na zjednodušení ovládání při natáčení videa pomocí dronu. Vše je řešeno jednoduše pomocí dotykové obrazovky a gest a uživatel se nemusí zabývat ovládáním dronu.

Drony zažívají obrovský rozmach, který už ale není pouze v tom, že byste si s ním chtěli zalétat, ale začíná se stávat primárně natáčecím zařízením, protože většina výrobců už poskytuje modely s integrovanými kamerami, se kterými lze zaznamenat úžasné záběry z výšky. Alespoň pokud se naučíte dron ovládat, což není rozhodně jednoduché. Aby pěkné záběry dokázal natočit opravdu každý, to řeší právě systém FlyCam.

Zaměření na kameru

FlyCam byl už od počátku navržen tak, aby usnadnil natáčení videa a obecně zobrazení toho, co chcete vidět. Ale zatímco nyní je nutné složitě pomocí dvou samostatných páček ovládat dron a do toho ještě ovládat natočení a přibližování kamery, FlyCam vše zjednodušuje na jediné - ovládání kamery.

Uživatel se tak soustředí pouze na ovládání kamery, zatímco samotné ovládání dronu probíhá automaticky a s pokročilými algoritmy, které dokáží plynule upravovat pohyb letícího dronu v prostoru. Týká se to především změn, kdy se chcete otočit, klesnout nebo se třeba přiblížit k nějakému objektu a podobně, kdy by měl nezkušený uživatel velký problém docílit toho, aby záběry byly hezké a přechody plynulé.

Dotykové ovládání

FlyCam je určen pro dotyková zařízení, typicky tablet, protože poskytuje větší plochu pro pohodlné ovládání i více prsty.

Tvůrci zapracovali několik základních gest, které nevyžadují složité učení a i naprostý začátečník dokáže díky nim natočit okamžitě skvělé záběry. Základní je pohyb jednoho prstu po displeji, což způsobuje natáčení záběru na všechny strany z jednoho stabilního místa. Při pohybu dvou prstů zároveň dochází k posunutí záběru v horizontálním (dron se začne posouvat do strany) nebo vertikálním směru (dron začne stoupat nebo klesat).

Při dotyku a podržení se začne záběr na dané místo zvětšovat (dron se na dané místo přibližuje). Opačným efektem je dvojité poklepání a podržení prstu, kdy se záběr od dané pozice začíná oddalovat (dron se z dané pozice vzdaluje v daném úhlu).

Jednodušeji to už nejde

Dle tvůrců se jedná o nejjednodušší systém ovládání dronu, respektive natáčení videa pomocí dronu, který zvládne každý bez zdlouhavého učení. Při testování měli běžní uživatelé za úkol natočit konkrétní záběr pomocí FlyCamu a pomocí klasického ovládání přes páčky a dotykový software výrobce dronu. Rozdíl byl obrovský a natáčení pomocí systému FlyCam s přehledem vyhrálo právě v jednoduchosti a kvalitě záběrů v trojrozměrném prostoru.

Při vývoji FlyCam byl použit dron s kamerou na gimbalu (kardanový závěs) a v plánu je přenést systém i na drony s pevnou kamerou. Vše samozřejmě zatím není dokonalé. Systém má například mírné zpoždění při zadávání gest, což souvisí s rychlostí komunikace mezi tabletem a dronem. To je ale řešitelné pomocí nového SDK a s příchodem lepších dronů.

Článek vyšel na serveru VTM >>>