Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mobilní aplikace v Liberci frčí, nejúspěšnější je bezhotovostní platba za parkování

Městské mobilní aplikace jsou podle ankety oblíbené. Liberec jich nabízí hned několik. Letos chce rozšířit informovanost o obsazenosti parkovišť v celém městě. Další nová aplikace umožní místním upozorňovat na skládky, poruchy a další problémy.

Pro hlášení poruch, varování před přírodními pohromami, placení parkovného či k zasílání informací o akcích a dění ve městě mají mobilní aplikace čtyři největší města v Libereckém kraji. Pořízení aplikace stojí města obvykle desítky tisíc korun, roční náklady na provoz jsou maximálně v tisících korun.

Aplikace využívají stovky lidí, vyplývá z ankety. Patrně nejvyužívanější městskou aplikací je možnost bezhotovostního placení za parkování ve stotisícovém Liberci. „V průměru za měsíc se uskuteční kolem 3500 plateb,“ uvedla mluvčí magistrátu Jana Kodymová. Bezhotovostní placení za parkování umožňuje i Turnov a Jablonec.

Liberec má i aplikaci, která motoristy informuje o obsazenosti parkovišť v okolí radnice. Letos by ji chtěl rozšířit do celého města. Jinou novou aplikaci nazvanou Lepší Liberec chce radnice spustit na přelomu ledna a února. Jejím prostřednictvím by lidé mohli upozorňovat na nepořádek ve městě, poruchy, skládky či třeba poškozené lavičky nebo prvky na dětském hřišti. Stačit bude dané místo vyfotografovat.

„Systém sám zaznamená GPS souřadnice a odejde to na úřad, kde se tím budeme zabývat,“ uvedl náměstek primátora Jiří Šolc. Náklady na pořízení aplikace budou podle něj řádově desetitisíce korun. Liberec má ještě aplikaci, která umožňuje zasílat lidem sms v případě záplav. Pro turisty vlastní aplikaci nemá. „Turistická nabídka Liberce je v aplikaci inCity,“ dodala Kodymová. Ani sousední Jablonec nemá vlastní aplikaci pro turisty, využívá aplikaci DARUMA GO.

Pro informace o městě má aplikaci Jablonec v mobilu. „Je modulární a má více funkcí - aktuality, kontakty, kalendář akcí, úřední deska, životní situace a objednání na úřad,“ uvedla mluvčí jablonecké radnice Markéta Hozová. Novinkou od letošního roku je modul Lepší Jablonec, který slouží k hlášení škod, závad a nedostatků ve městě. Stejně jako u chystané aplikace v Liberci i u této stačí pořídit fotografii.

„Podnět putuje ke konkrétnímu úředníkovi a uživatel může sledovat stav vyřízení jeho podnětu,“ dodala Hozová. Základní verze aplikace stála město 94.000 korun, upgrade přišel na 50.000 Kč. Aplikaci Jablonec v mobilu má staženo skoro 3000 lidí, aktivně ji využívá přes 900 z nich.

Mobilní aplikaci, která umožňuje lidem dostat se k aktuálním informacím ve městě, má i Turnov. „Aplikaci využívají hlavně obyvatelé města,“ uvedla již dříve místostarostka Turnova Jana Svobodová. Aplikaci podle ní dobře využijí i turisté, nechybí v ní například kalendář akcí. Česká Lípa nabízí od loňska zasílání bezplatných sms zpráv, nutná je ale registrace. Uživatelé si mohou vybrat, jaké informace chtějí dostávat. K dispozici jsou čtyři okruhy - krizové situace, zprávy z městského úřadu, zprávy o údržbě města a dopravě či kulturní a sportovní akce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky aplikace, mobil, Liberec, mobilní aplikace, parkování, Jablonec, Turnov, radnice, Liberecký kraj, Jiří Šolc, Jana Svobodová

Mobilní aplikace v Liberci frčí, nejúspěšnější je bezhotovostní platba za parkování  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.