Hlavní obsah

Po Babišovi pojmenovali v Singapuru orchidej

Právo, Naďa Adamičková (Singapur)
Singapur
Aktualizováno

Užitečnost zázvoru. Právě na toto téma si premiér Andrej Babiš (ANO) udělal v úterý v Singapuru na půl hodinky čas. To když v rámci nabitého programu na chvíli odsunul politiku a byznys stranou a zavítal do botanické zahrady National Orchid Garden v hlavním městě. Tam po něm pojmenovali orchidej.

Foto: twitter Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš při setkání se singapurskou prezidentkou Halimah Yacobovou.

Článek

„K čemu všemu je tato rostlina užitečná?“ vyzvídal šibalsky Babiš na průvodkyni, odbornici na zázvor, Janě Leong-Škorničkové, jinak úspěšné Česky žijící v Singapru přes 15 let.

A nešlo jen o užitečnost zázvoru. Český premiér obsadil třetí místo v rámci jihoasijské tradice, když po něm byla pokřtěna orchidej. Třetí místo proto, že výsadu si v minulosti z Singapuru odvezl také Václav Havel a Václav Klaus. „Jsem údajně třetí, tak si to považuji, že jsem byl poctěn ze strany singapurské vlády,“ zatetelil se Babiš, kdy popisoval svůj zážitek novinářům.

„Je to takové neobvyklé, že se jedna z orchidejí v singapurské botanické zahradě National Orchid jmenuje po muži, je to pro mě poprvé. Ale je to fantastická zahrada,“ pochvaloval si premiér.

Jízda bez řidiče

Na vlastní kůži si pak premiér odzkoušel, co znamená cestovat v autě bez řidiče. To když navštívil výzkumné centrum Centran Jurong, kde podepsal Memorandum mezi tamní univerzitu a českou VŠCHT. „Je to zvláštní pocit, ale platí, že vývoj jde tímto směrem,“ popsal Babiš svou zhruba kilometrovou jízdu s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou na testovací trati.

V rámci edukace se prý dozvěděl, že také v Singapuru se potýkají s nedostatkem řidičů a i proto sází na tento způsob dopravy. V zemi prý zvažují zavést systém do hromadné dopravy v roce 2025. „Sami ale nevědí, jak to přijme veřejnost. Ono nastupovat do autobusu bez řidiče může pro někoho znamenat psychologický problém,“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám