Hlavní obsah

Zpověď „kmotra“: Bral jsem 100 tisíc, popovídat si ke mně chodili ministr i poslanec

Severočeský podnikatel Patrik Oulický vypovídal na policii v kauze ROP Severozápad.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Patrik Oulický při výslechu na policii poměrně otevřeně popisoval, s jakými politiky se stýkal nebo čím se živil.

Článek

Pro bývalého premiéra Mirka Topolánka byl severočeský podnikatel Patrik Oulický „kmotrem“.

Mužem, který v zákulisí roky ovlivňoval dění zejména v ústecké ODS. Legendární už je dnes fotografie, na které Oulický na kongresu občanských demokratů platí v baru pětitisícovkami.

Až na naprosté výjimky se vyhýbal jakémukoliv kontaktu s médii. V té souvislosti jsou tak cenná jeho slova, která před koncem loňského roku zaznamenala policie.

Během téměř osmi hodin Oulický při výslechu kvůli vyšetřování rozsáhlé dotační kauzy na severozápadě Čech poměrně otevřeně popisoval, s jakými politiky se stýkal nebo čím se živil.

V kauze jde o případ, v němž čelí stíhání 27 lidí, mimo jiné i dva Oulického bývalí obchodní partneři Daniel Ježek a Alexandr Novák. I když Oulický nebyl obviněn, byl spolu s Ježkem a Novákem akcionářem firmy Energetické a dopravní stavby, která vlastnila dům v centru Ústí nad Labem.

V době, kterou policie kvůli podezření z dotačních machinací prověřuje, sídlil právě v této budově dotační úřad. Rozděloval miliardy z Evropské unie a řídil ho Petr Kušnierz, dnes klíčový svědek proti Oulického obchodním partnerům Novákovi a Ježkovi.

Policie uzavírá vyšetřování kauzy ROP Severozápad. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Právě práce pro Energetické dopravní stavby Oulického podle jeho slov zhruba od roku 2010 živila. „Řekli jsme si (s Novákem a Ježkem), že budeme dělat tu developerskou činnost, my jsme měli skoupeny na naše původní firmy nějaké pozemky a objekty,“ popsal Oulický.

„Plat v tu dobu jsem měl řádově asi 100 tisíc korun,“ doplnil Oulický.

Na další otázku policie, čím dále se živil, ale už tak otevřený nebyl. „Mohl bych způsobit trestní stíhání společnostem, ve kterých mám majetkový podíl,“ vysvětlil, proč nebude na tento dotaz odpovídat.

Důležitá jednání v šestém patře

S Kušnierzem se Oulický znal už v době, kdy byl ministrem zemědělství Petr Gandalovič. A právě za ním na ministerstvo, kde pracoval i Kušnierz, vlivný muž podle svých slov jezdil.

„Za panem Gandalovičem jsem jezdil já s panem Novákem. Byli jsme tam třikrát nebo čtyřikrát v době, kdy jsme byli já i Novák v Regionální radě ODS, a on, Gandalovič, byl zástupcem našeho regionu coby místopředseda ODS,“ řekl Oulický policistům.

Petr Gandalovič, který dnes pracuje jako diplomat, odmítá, že by se s Oulickým a Novákem na ministerstvu scházel. „To je absolutní nesmysl. Nevím proč mě (Oulický) chce poškodit lživým tvrzením,“ uvedl.

Důležitá jednání ale Oulický vedl hlavně v budově, kde byl dříve i dotační úřad. V posledním šestém patře měl svou kancelář. Zasedací místnost podle něj využíval i Ježek a Novák.

Oulický přiznal, že v šestém patře měl také nainstalované zařízení proti odposlechům. Udělal to zhruba v roce 2010, mimochodem v té době byl ministrem dopravy bývalý majitel bezpečností agentury ABL Vít Bárta.

„Ten bláznivej Bárta z véček odposlouchával každého, byla taková atmosféra,“ prohlásil Oulický s tím, že zařízení využíval jen výjimečně při některých jednáních.

V šestém patře řešil severočeský podnikatel nejen byznys, ale i politiku. „To bylo takových lidí, co tam chodilo,“ řekl Oulický, který z ODS před pěti roky odešel.

Při výslechu si vzpomněl, že takto si za ním chodili popovídat třeba tehdejší ústecký primátor a poslanec Jan Kubata nebo bývalý náměstek hejtmana Radek Vonka.

Vonka schůzky potvrdil. Rozdělování dotací ale prý s Oulickým neřešili. „S panem Oulickým se známe od dětství ze základní školy. Nepamatuji se, že bychom někdy řešili něco podstatného ohledně ROP Severozápad,“ uvedl Vonka.

Úřady spočítaly majetek Alexandra Nováka v USA. Video: Nohl Radek

Ve své kanceláři jednal Oulický i s Petrem Kušnierzem. V této souvislosti nevyloučil, že na něj někdy křičel. „Nevylučuji ani to, že jsem mu třeba řekl: Ty vole, jak se máš a co děláš? Ale tímto způsobem já někdy prostě s lidmi komunikuji,“ popsal Oulický.

Potkal se tu také s Jiřím Duškem. Podnikatelem, který nyní provozuje v Ústí hotel, na něž přispěla Evropská unie částkou 80 milionů. I o tento projekt se zajímá policie. S Duškem však Oulický podle svých slov neřešil dotaci pro hotel, ale sponzorování ústeckého fotbalu.

Detektivové se zajímali ještě o stavbu hotelu v Chomutově, na který také přispěla Evropská unie a Oulického firma se na něm podílela. Pro důkazy si policie přišla na začátku roku 2018. „Já jsem ohledně toho hotelu žádné záležitosti neřešil,“ poznamenal.

Prodej domu za 150 milionů korun

Právě kvůli prověřování, zda Oulický nehrál v případě dotací významnější roli, mu policie už před zhruba třemi roky odebrala otisky prstů. Našel se totiž seznam takzvaných zájmových projektů, na němž byly označeny ty, které měly dostat peníze z Evropské unie.

„Byl jsem policií požádán, abych dobrovolně dal otisky prstů, tak jsem tak učinil a moje otisky na tom seznamu nebyly,“ vzpomněl si Oulický.

Velký realitní obchod se mu podařil v loňském roce. Jeho firma Energetické a dopravní stavby v červnu prodala ústeckou budovu, kde měl Oulický kancelář a byl tu i dotační úřad, za částku 150 milionů korun.

A Oulický pak odešel i z této firmy, kde byl akcionářem společně s Novákem a Ježkem. „Ztratilo smysl být akcionářem,“ řekl Oulický a vysvětlil, že prodaná ústecká budova byla jedinou aktivitou, kterou společnost v tuto chvíli vlastnila.

Reklama

Doporučované