Robotičtí operatéři provedli v loňském roce nejvíce operací za posledních deset let
Zdroj: www.kzcr.eu
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Specialisté Centra robotické chirurgie při Klinice urologie a robotické chirurgie Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem provedli v loňském roce čtyři sta výkonů.

Jde o největší počet operací od vzniku centra, které bylo vybudováno v září roku 2008. Celkem za existenci centra chirurgové za pomoci robotického systému odoperovali 3 031 pacientů.

„Nejvíce robotických operací podstoupili v roce 2018 urologičtí pacienti. Prostatu tým našeho centra odoperoval u 272 pacientů a výkon na ledvině podstoupilo 60 operovaných. Tři pacientky podstoupily zákrok pro vezikovaginální píštěl,“ uvedl ke statistice MUDr. Jan Schraml, Ph.D., přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

Na nejmodernějším robotickém systému da Vinci Xi, kterým Krajská zdravotní, a. s., v ústecké Masarykově nemocnici od roku 2015 disponuje, provádí výkony nejen urologové, ale také specialisté dalších chirurgických oborů. „Pro rektum bylo v loňském roce operováno 38 pacientů, robotičtí operatéři provedli 24 gynekologických zákroků a tři otorinolaryngologické,“ doplnil MUDr. Jan Schraml, Ph.D.

Robotická chirurgie znamená minimálně invazivní chirurgickou metodu, vhodnou pro operace v dutině břišní a hrudní a v dalších špatně dostupných dutinách lidského těla, například v dutině ústní a hltanu, zejména všude tam, kam je z anatomických příčin obtížný přístup při otevřené, případně i laparoskopické metodě. Robotické operace jsou pro pacienta vždy šetrnější než otevřené, často přesnější a rozsáhlejší než laparoskopické a pro operatéra vždy ergonomičtější.

Centrum robotické chirurgie při Klinice urologie a robotické chirurgie Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., má své školicí centrum, které připravuje pro nově vzniklá robotická pracoviště lékaře ze střední a východní Evropy. Nejmodernější robot série da Vinci čtvrté generace s typovým označením Xi umožňuje významné vylepšení vzdělávání nových operatérů, kteří díky dvoukonzolovému ovládání mohou s operatérem instruktorem sdílet reálnou operaci.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru