26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Panamské Jezulátko přivítalo Čechy

15. 1. 2019

|
Tisk
|

Panama přivítá na Světovém dni mládeže 22.–27. ledna více než 200 tisíc mladých lidí ze 155 zemí světa. Na místě jsou už čeští poutníci se dvěma biskupy.

Vydání: 2019/3 Panamské Jezulátko přivítalo Čechy, 15.1.2019, Autor: Tereza Zavadilová

 
 
„Taková setkání přes nemalé těžkosti přinášejí nenahraditelné plody. Mladí silně zakoušejí univerzalitu církve a navazují nová přátelství. Já sám mám díky Světovým dnům přátele v Austrálii nebo Brazílii, kteří pak přijíždějí do Česka. Spojují nás hluboce prožité společné chvíle. Je to nezapomenutelné,“ uvedl českobudějovický biskup Pavel Posád pro KT. Dvě stovky našich poutníků doprovází také královéhradecký biskup Jan Vokál a ředitel Sekce pro mládež ČBK Kamil Strak. Česká výprava tráví dny ve farnosti Pražského Jezulátka v provincii Colón. Místní pro ně připravili seznámení s tradicemi, sportovní program, výlety a dny misií.
Premiérou letošního ročníku je také setkání nejméně tisícovky lidí různých domorodých etnik, zejména ze Střední Ameriky, které proběhne v diecézi David, kde sídlí zdejší nejpočetnější
indiánské etnikum Ngöbe. A souběžně s ním se uskuteční setkání afroamerické mládeže. „Nesmíme zapomínat, že pro tak malou zemi je organizace takové akce velkou výzvou. Svatý otec nám ale svěřil tuto odpovědnost, a proto ho nesmíme zklamat,“ řekl mluvčí mládežnického setkání Giancarlo Candanedo pro Vatican News.
Zpovědnice i papamobil
Světového setkání se má zúčastnit na 400 biskupů a s organizací pomáhá až 37 tisíc dobrovolníků. Na příjezd papeže 23. ledna je země už z většiny připravena – od zpovědnic a křížů přes bezpečnostní opatření až po dopravu. Mimo pick-upu zde hlava katolické církve využije ještě druhý papamobil z Kolumbie. Půldruhého milionu růženců z olivového dřeva vyrobily pak pro poutníky chudé rodiny z Betléma. „Je to výzva k modlitbě za křesťany v Palestině,“ vysvětlil Candanedo.
Na závěrečnou mši svatou by podle organizátorů mohlo přijít až 800 tisíc věřících – včetně dosud nenahlášených poutníků. Mezinárodní setkávání mladých křesťanů inicioval v roce 1984 Jan Pavel II. a od té doby se konají jednou za tři roky. To příští se uskuteční v Portugalsku.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou