Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Lidar autonomního auta patrně muži poškodil fotoaparát

15.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
Lidar je stěžejní technologie pro autonomní auta, která dokáže dávat 3D obraz okolí. Využívá k tomu speciálního laseru, nicméně jak to vypadá, ten se zrovna moc nekamarádí se snímači fotoaparátů, které dokáže v některých případech poškodit.
Všichni víme, že bychom neměli fotit dlouhé expozice velmi jasných objektů, což může poškodit snímač fotoaparátu. Nyní to vypadá, že podobných jasných objektů budeme mít kolem sebe mnohem více a bude se zde pohybovat velké množství zařízení potenciálně poškozujících senzory fotoaparátů. Jsou jimi lidary, speciální senzory využívané u autonomních vozů pro získávání informací o okolí. K tomu je využíván laserový paprsek, přičemž se měří doba jeho odrazu a výsledkem je 3D obraz scény. Jit Ray Chowdury ze startupu Ridecell, který vyvíjí autonomní vozidla, už s tím má své nepříjemné zkušenosti.
 
 
Fotil jejich auto vybavené lidarem, k čemuž použit Sony A7R II. Jak ale zjistil později, následné snímky měly fialové vypálené skvrny a vypadlé řádky. Přičítá to právě lidaru od společnosti AEye, který dle jeho slov svým laserovým světlem poškodil snímač jeho drahého fotoaparátu. Zatím to ale nevypadá na nějak rozšířený problém. Aut s lidarem nejezdí zas tak málo, stejně tak bylo pořízeno mnoho fotografií takových aut a tyto případy se zatím neobjevovaly nějak často (jsou však reportovány např. případy fotoaparátů poškozených laserovými projekcemi na diskotékách). Je však možné, že mohou být problematické kombinace některých čipů a některých typů lidarů a většina z nich nebude mít problém. Každopádně je to záležitost, na kterou by se měli podívat jak výrobci senzorů, tak i výrobci lidarů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.