Vyhledávání

Dakar je za polovinou

Dakar je za polovinou

San Juan de Marcona /Židovice – Letošní ročník rallye Dakar se přehoupl do své druhé půle. Posádky měly v Jižní Americe o víkendu den volna, který využily zejména knabrání ztracených sil a především opravě techniky, která dostávala vpředchozím týdnu pořádně zabrat. Nedělní 6. etapa snejvětším počtem kilometrů, které týmy musely urazit, ale nikoho nepošetřila.

„Chtěl bych říci, jak jsme si volný den užili, ale pro nás byl opět dost tvrdý. Jediná výhoda byla, že člověk nemusel nikam přejíždět, ale měli jsme opravdu hodně práce. Teď už za sebou máme další těžkou etapu náročnou pro navigaci a navíc svelmi měkkými dunami, vnichž řada posádek uvízla,“ shrnul vstup do druhé poloviny soutěže židovický konstruktér Mario Kress.

Po volném dnu si posádky musely poradit svíce než osm set kilometrů dlouhou trasou z Arequipy do San Juan de Marcona. Měřená speciála měla tentokrát jen lehce přes tři sta kilometrů, ale i tak dokázala kvůli větru a těžké navigaci dost potrápit. Nejlépe si tentokrát vedla iveka sněkdejším šampionem de Rooyem a jeho kolegou Argentincem Villagrou. Pilot severočeského renaultu Holanďan Janus van Kasteren přijel čtrnáctý, když i on měl musel velmi brzy měnit proraženou pneumatiku a bojovat s nástrahami velmi těžké speciály.

Na trať vyrazily také tři desítky posádek, které byly vúvodním týdnu nuceny ze závodu odstoupit. Pořadatelé tak chtěli dát šanci bojovat alespoň v „polovičním Dakaru“. Do závodu nastoupil i Gert Huzink, který původně skončil v páteční 5. etapě kvůli díře v motoru. Ten technici z MKR Technology použili z kamionu Martina van den Brinka a během volného dne ho vyměnili a Huzinkův kamion připravili do dalších etap. Holanďan pak přijel mezi kamiony na skvělém třetím místě.

Na čele hlavní soutěže kamionů je zatím Rus Nikolajev. Van Kasterenovi patří třináctá pozice.

V pondělí Dakar pokračuje 7. etapou tentokrát se startem i cílem vSan Juan de Marcona. Speciála měří přes tři sta dvacet kilometrů a díky minimálním přejezdům má sedmý díl jen o trochu více celkových kilometrů.

Výsledky – 6. etapa – Arequipa – San Juan de Marcona (810/309 km):

1. de Rooy (Ned) Iveco

2. Villagra (Arg) Iveco +0:30

3. Sotnikov (Rus) Kamaz +7:05

4. Nikolaev (Rus) Kamaz +8:46

5. Viazovich (Blr) Maz +54:15

14. van Kasteren (Ned) Renault Trucks +2:42:49

Výsledky - celkově:

1. Nikolaev (Rus) Kamaz 24:28:33

2. Sotnikov (Rus) Kamaz +10:13

3. de Rooy (Ned) Iveco +1:50:03

4. Villagra (Arg) Iveco +4:06:48

5. van Genugten (Ned) Iveco +4:29:30

13. van Kasteren (Ned) Renault Trucks +10:34:25

 

Fotogalerie

Další fotografie 1 2 3 4

Vaše komentáře

Bookmark and Share

MOTORA - autodíly za nejlepší cenu