Británie několik okamžiků před hlasováním

Pouhých několik okamžiků před osudovým hlasováním v Dolní sněmovně britského parlamentu nejsou perspektivy premiérky Mayové nijak oslnivé.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brexit

Brexit | Foto: Frank Augstein | Zdroj: ČTK/AP

Podle všeho se zdá, že sněmovna její dohodu o brexitu v úterý odmítne, a co bude následovat potom, je stále ještě ve hvězdách, i když variant dalšího vývoje není mnoho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Bednář: Británie den před hlasováním

Pravděpodobné odmítnutí dohody o odchodu Británie z Evropské unie v samotném britském parlamentu představuje též dosti smutný konec více než dvouletého intenzivního pracovního úsilí premiérky, která tím de facto ztrácí morální právo vést nadále svůj ostrovní národ a byla by na místě její rezignace.

To však vůbec nemusí nastat a představa, kterou vyslovil koncem minulého týdne vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn, že po neschválení dohody o brexitu by měly nutně následovat předčasné volby, není nijak reálná.

Dalo by se říci, že je to pouze jeho zbožné přání a že nyní existuje jen určitá možnost, že by se tak labouristé po mnoha letech opět dostali k moci.

Jak však všichni dobře víme, předčasné volby v Británii vyhlašuje právě premiér a těžko očekávat, že by paní Mayová v této chvíli sama sobě podrazila židličku, na níž sedí, pokud by nebyla k odchodu ze sídla premiérů v Dawning Street jednoznačně donucena. A to ze samotného hlasování o dohodě s EU nevyplývá.

Vynucené setrvání Británie v unii?

Její skalní příznivci ji i nadále utvrzují v tom, že by ani po prohraném hlasování odcházet neměla, a namítají, že předčasné volby vlastně nejsou nutné a že konzervativci – jinými slovy – nynější turbulence přežijí.

Vše teď záleží na tom, jak hlasování dopadne. Premiérka Mayová je zřejmě již smířena s tím, že v tomto nejdůležitějším hlasování prohraje, ale možná sází na to, že rozdíl hlasů pro a proti ve sněmovně nebude příliš velký.

Pokud by byl výsledek hodně těsný, mohla by se i nadále udržet jak v čele konzervativní strany, tak i jako předsedkyně britské vlády. Teprve zdrcující porážka jejích současných představ – a jejího návrhu dohody – by asi definitivně ukončila i její politickou kariéru.

Hlasování o brexitu ovlivní asi 100 tisíc Čechů. Není také jasné, jak bude fungovat Erasmus

Číst článek

Premiérka Mayová se v této chvíli obává, že britský parlament nejen neschválí její dohodu o brexitu, o níž tak dlouho jednala s členskými zeměmi Evropské unie, ale že také zablokuje možnost odchodu Británie z EU bez dohody, tedy takzvaný tvrdý brexit.

Ten, jak víme, by měl vážné ekonomické následky pro všechny zúčastněné, ovšem zejména pro samotnou Británii. A v poslední době se jen množí odhady, o kolik procent by v důsledku toho poklesl britský národní důchod.

Z hlediska evropských zemí by neschválení dohody o brexitu a následné zablokování odchodu Británie z EU bez dohody bylo vlastně ideálním řešením současné situace.

Ale spokojenost v Británii by takový výsledek asi nepřinesl a je pravděpodobné, že euroskeptická křídla obou hlavních britských politických stran, labouristů i konzervativců, by pak jen přeskupily síly k dalšímu boji.

Po zkušenostech z uplynulých několika let by ovšem vynucené setrvání Británie v unii mělo poměrně hodně hořkou příchuť.

Jan Bednář Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme