Zavřít reklamu

Když Apple před pár měsíci veřejně přiznal, že zpomaluje softwarovým “vylepšením” starší iPhony, sklidil za tento krok obrovskou kritiku. Přestože se snažil svůj krok prezentovat jako vstřícné gesto směrem k uživatelům, kteří se díky němu nemuseli potýkat s náhlým vypínáním iPhonů a podobnými nepříjemnostmi, uživatelé mu jeho rétoriku nezbaštili a za jeho tajnůstkářství jej tvrdě lynčovali. Emoce se Apple záhy pokusil zkrotit zavedením speciálního programu pro výměnu baterií, která uživatele nově vyšla v některých případech zhruba na třetinu. Milé gesto směrem k zákazníkům se však na Applu podepsalo více, než nejspíš sám očekával. 

Když Tim Cook nedávno informoval investory Applu skrze svůj dopis o snížení odhadů tržeb společnosti za uplynulé čtvrtletí, vinu házel krom špatných prodejů iPhonů v Číně i na levnou výměnu baterií. Tu bylo možnou využít takřka celý loňský rok a jak se zdá, na prodejích iPhonů se tento fakt nepěkně odrazil. Mnozí uživatelé totiž raději sáhli po výměně baterie svého staršího, leč dobře sloužícího modelu, než aby zainvestovali do nového iPhonu. To nyní potvrzují i slova Tima Cooka, které pronesl na schůzce se zaměstnanci na začátku ledna. Dle něj totiž Apple vloni vyměnil 11x více baterií v iPhonech než standardně.

Takto zjistíte, zda je vaše baterie již zralá na výměnu či je ještě v pořádku:

Dříve bylo u Applu pravidlem, že po celém světě vymění v rámci svých servisů a autorizovaných servisů zhruba jeden až dva miliony baterií v iPhonech, což rozhodně není velké číslo. Díky speciálnímu programu však zájem o výměnu baterií prudce stoupl a to až na neuvěřitelných 11 až 12 milionů kusů. Apple se tak musel potýkat s jedenáctinásobkem standardního zájmu. Velmi zjednodušeně by se tak dalo říci, že jen kvůli výměně baterií přišel teoreticky zhruba o 11 milionů potenciálních kupců nových iPhonů. 

Jelikož je program na levnou výběru baterií již ukončen, dá se očekávat, že se zájem uživatelů o tuto službu letos výrazně sníží. Je však pravděpodobné, že na původní jeden až dva miliony kusů už se nevrátí a to z jednoho prostého důvodu. Uživatelé totiž již zkrátka ví, že svůj pomalu umírající iPhone mohou oživit i pouhou výměnou baterie a nemusí se hned hnát do Apple Storu pro nový model, takže budou tuto možnost velmi pravděpodobně zkoušet o poznání častěji než v minulosti. 

iPhone 6 Plus battery teardown

Dnes nejčtenější

.