Bývalý šéf Energetického regulačního úřadu stáhl žalobu na vládu. Chtěl se soudit kvůli odvolání z funkce

Bývalý předseda rady Energetického regulačního úřadu Vladimír Outrata stáhl žalobu na vládu. Soudit se chtěl kvůli tomu, že ho loni v létě údajně nezákonně sesadila právě z funkce předsedy a nechala ho jen řadovým členem rady. Podle Outraty by ale jeho soudní spor mohl vyvolat zpochybnění platnosti klíčových vyhlášek upravujících ceny energií v Česku pro letošní rok. Ty totiž schvaluje rada a podepisuje předseda. Proto raději žalobu vzal zpět.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Outrata

Vladimír Outrata | Foto: eru.cz

„Uvědomuji si, že v téhle funkci bych pochopitelně neměl ohrožovat některá cenová rozhodnutí a podobné věci. Z pragmatických důvodů jsem se tedy rozhodl a napsal dopis paní ministryni,“ řekl Vladimír Outrata Radiožurnálu.

Novým předsedou Energetického regulačního úřadu jmenovala vláda na tři roky Vratislava Košťála

Číst článek

Náměstek ministryně průmyslu a obchodu René Neděla ale pochybnosti o platnosti cen odmítá. „Neboť Energetický regulační úřad řídí rada a nikde není taxativně napsáno, že by předseda byl ten, který podepisuje cenová rozhodnutí. Proto nemyslím, že by měla být nějak zpochybňována,“ řekl Neděla.

Vláda Outratu odvolala na návrh ministerstva průmyslu s odůvodněním, že nezvládl komunikaci a řízení rady. Místo něj jmenovala šéfem Rostislava Košťála. Spory ve vedení tohoto klíčového úřadu ale pokračovaly a Košťál úřad na konci listopadu sám opustil. Outrata podal loni žalobu i k Ústavnímu soudu. Ten ji ale zamítl s tím, že se má nejprve obrátit na nižší instance.

Správní žalobou Outraty na Úřad vlády se měl zabývat Městský soud v Praze. Podle mluvčí soudu Markéty Puci řízení skončilo už před koncem loňského roku. „Žalobce vzal 10. prosince 2018 svou žalobu v plném rozsahu zpět, proto soud řízení 19. prosince zastavil,“ potvrdila Radiožurnálu.  

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme