Hlavní obsah

Kauza Kuciak stála místo náměstka generálního prokurátora

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Slovenský generální prokurátor odvolal v úterý z funkce svého náměstka Reného Vaneka. Důvodem jsou jeho dřívější kontakty s Alenou Zsuzsovou, údajnou objednavatelkou vraždy novináře Jána Kuciaka.

Foto: Profimedia.cz

Na snímku z loňského května je René Vanek první zprava. Uprostřed generální prokurátor Jaromír Čižnár a vlevo jeho náměstek Peter Šufliarsky.

Článek

Denník N v této souvislosti upozornil, že Zsuzsová si komunikaci s několika vlivnými lidmi archivovala a není vyloučeno, že ji mohla využívat k vydírání. Intimní vztah měla udržovat s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem, který v případě Kuciakovy vraždy patří rovněž mezi podezřelé.

Vanek přiznal, že se Zsuzsovou komunikoval. „Někdy v roce 2013 mě přes messenger oslovila neznámá žena. První kontakt odůvodnila tím, že mám hezkou motorku. Od té doby jsme si jednou za čas napsali o běžných soukromých věcech,“ řekl Vanek. „Vystupovala pod přezdívkou Ali Aljuška, její skutečné příjmení jsem neznal. Osobně jsme se nikdy nepotkali,“ dodal náměstek generálního prokurátora.

Naposled si psali tři dny před zatčením Zsuzsové. „V září mě požádala o vybavení telefonu pro dceru, s čímž jsem neměl problém. Věděla, že můj známý pracuje v této oblasti,“ uvedl Vanek. O kontaktu se Zsuzsovou své nadřízené neinformoval, protože s vyšetřováním Kuciakovy vraždy nepřišel do styku a necítil se v konfliktu zájmů. „Moje působnost je netrestní úsek a ekonomický odbor,“ uvedl. „Zpětně si uvědomuji, že komunikace s osobou, kterou osobně neznám, byla chyba, a mrzí mě to,“ dodal.

Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli zavražděni 21. února 2018. Vykonavatelem vraždy měl být Tomáš Szabó, řidičem Miroslav Marček, zprostředkovatelem Zoltán Andruskó a objednavatelkou Zsuzsová. Všichni jsou od loňského září ve vazbě. Andruskó začal ve vazbě spolupracovat s vyšetřovatelem a za objednavatele vraždy označil Kočnera. Ten je rovněž ve vazbě pro podvod se směnkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám