Hlavní obsah

Interpol zadržel vraha, který se 40 let ukrýval v Jižní Americe a stal se úspěšným autorem detektivek

Bolivijská policie zadržela italského levicového extremistu.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

V Bolívii zadrželi italského levicového extremistu Cesara Battistiho, který před 40 lety utekl z italského vězení. Italský soud pak Battistiho v jeho nepřítomnosti odsoudil na doživotí za čtyři vraždy. Přes deset let se Ital ukrýval v Brazílii, která mu udělila i politický azyl. V loňském prosinci rozhodl tehdejší brazilský prezident Temer o jeho vydání zpět do Itálie. Do této doby však nebylo jasné, kde se Battisti ukrývá.

Článek

V Bolívii v noci na pondělí zadrželi italského levicového extremistu Cesara Battistiho, který v roce 1981 uprchl z italského vězení krátce před tím, než byl za čtyři vraždy odsouzen na doživotí. Média spekulovala, že Battistiho čeká vydání do Brazílie, kde dlouhá léta žil. Italský premiér Giuseppe Conte však v pondělí na Facebooku uvedl, že ho z bolivijského Santa Cruz převeze speciálně vyslané letadlo přímo do Říma.

Podle brazilské federální policie byl Ital, kterého ve vlasti v jeho nepřítomnosti odsoudili za čtyři vraždy ze 70. let, zatčen ve městě Santa Cruz de la Sierra. Italský list Corriere della Sera napsal, že jej zadržel speciální tým Interpolu tvořený italskými vyšetřovateli. Battisti měl podle deníku v době zatčení sluneční brýle a falešný vous. Agentura AFP s odkazem na italské vládní kruhy uvádí, že nebyl ozbrojen a nekladl odpor a akce proběhla ve spolupráci s místními úřady.

„Battistiho chytili! Demokracie je silnější než terorismus“, napsal na Twitter italský velvyslanec v Brazílii Antonio Bernardini. A na stejné sociální síti se objevil i vzkaz v italštině spolu s fotkou Battistiho od poslance a syna nového brazilského prezidenta Eduarda Bolsonara: „Brazílie už není zemí banditů. Matteo Salvini (italský ministr vnitra), přijde dáreček.“

Čtyřiašedesátiletý Battisti, bývalý člen teroristické skupiny organizace Ozbrojení proletáři za komunismus (PAC), strávil posledních více než deset let v Brazílii. Předtím se po útěku z Itálie skrýval ve Francii a v Mexiku. V Brazílii mu v roce 2009 přes protesty Říma udělili politický azyl, podporu mu v té době vyjádřil bývalý levicový prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Jeho vydání do Itálie pak v polovině loňského prosince schválil dosluhující brazilský prezident Michel Temer. Dosud ale nebylo známo, kde se dotyčný nachází.

Před rokem řekl Battisti zpravodajské agentuře AFP, že pokud se vrátí do Itálie, čeká ho mučení a smrt.

Z teroristy spisovatelem

Po jeho zadržení nebylo jasné, do které země bude vydán. Italské ministerstvo vnitra uvedlo, že do Brazílie pro zatčeného vyrazil speciální letoun s italskými policisty a příslušníky tajných služeb na palubě. Italský premiér Conte ale poté sdělil, že Battisti nebude muset cestovat přes Brazílii a že si jej italská policie vyzvedne přímo v Bolívii, odkud odletí do Říma.

Battisti před čtyřmi desítkami let u soudu přiznal, že byl členem PAC, ale popřel účast na vraždách. Podle soudu zabil v 70. letech dva soudní úředníky, na další vraždě se podílel a jednu naplánoval. Po útěku se z něj stal úspěšný autor detektivek.

Reklama

Související témata:

Doporučované