Drama v Česku! Policejní manévry kvůli uprchlíkům, zatkli osm migrantů!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

15. ledna 2019 17:54

Kolik migrantů se vejde do osobního auta? Na tuto otázku znají odpověď čeští policisté, kteří u Brna zadrželi osm iráckých migrantů. Za poslední tři měsíce jde o už o třetí podobný případ, předtím se jednalo převážně o osoby z Pákistánu a Afghánistánu.

Včera dopoledne se na české policisty obrátili jejich slovenští kolegové, kteří právě pronásledovali podezřelé vozidlo mířící ke státní hranici obou zemí po dálnici D2. Vůz značky BMW nezastavil ke kontrole, navíc překračoval povolenou rychlost.

Ujíždějící auto se nakonec podařilo zastavit až u Brna, kde policisté vytvořili zátaras. Ihned po zastavení vozidla bylo jasné, že pouze vysoká rychlost řidiče ke snaze ujet nevedla. V autě jej totiž doprovázelo dalších osm cizinců irácké národnosti, kromě sedmi mužů i jedna žena. O jejich dalším osudu se rozhodne během dnešního dne.

Jihomoravští policisté dnes dopoledne na D2 u Brna ve spolupráci se slovenskými kolegy zajistili osm nelegálních migrantů a zadrželi cizince, který je v osobním autě převážel. Zběsile ujíždějícího řidiče přiměl k zastavení až připravený zátaras. https://t.co/PVTiJ7HgiR pic.twitter.com/u0ZO4AHHWM

— Policie ČR (@PolicieCZ) 13. ledna 2019

Všechny cizince policisté převezli na policejní služebnu, kde byla provedena nutná dokumentace a další procesní úkony. Řidič je pak podezřelý ze spáchání trestného činu. Pronásledování se obešlo bez zranění i jakékoliv materiální újmy.

Zadržet uprchlíky se českým policistům podařilo naposledy před Vánocemi. Řidič kamionu tehdy ve svém autě na Uherskohradišťsku objevil čtveřici uprchlíků. Přivolaným policistům muži řekli, že jsou z Afghánistánu a Pákistánu a nemají u sebe žádné doklady. Už v listopadu zachytili policisté dalšího muže pákistánského původu na Zlínsku.

Za jedenáct měsíců roku 2018 zažádalo v České republice o mezinárodní ochranu 1537 lidí. Azyl byl udělen v pouhých 2 % případů. V dalších 8 % udělil resort vnitra tzv. doplňkovou ochranu, nejčastěji státním příslušníkům Sýrie. Devět z deseti žadatelů však v tomto procesu neuspělo.

Témata: Česká republika Policie ČR uprchlíci