Po výbuchu v dole na Karvinsku zůstává v nemocnici jeden horník. Prostory jsou stále uzavřeny

Jeden ze dvou horníků hospitalizovaných po výbuchu metanu na Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku zůstává ve Fakultní nemocnici Ostrava, jeho rodina si ale nepřeje zveřejňovat jakékoliv informace o jeho zdravotním stavu, uvedla mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Prostory dolu jsou nadále uzavřeny speciálními hrázemi a zatím se do nich nikdo nedostal. Dosud není ani prokázáno, zda už tam přestalo hořet, řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovníci dolu ČSM Sever na Karvinsku.

Neštěstí připravilo o život 13 horníků, bylo mezi nimi 12 Poláků a jeden Čech | Foto: Michal Polášek | Zdroj: Český rozhlas

Jeden ze dvou hospitalizovaných horníků byl již propuštěn do domácí péče. Oba zranění muži se léčili na Klinice popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie FNO. Do domácího léčení mohl být propuštěn pacient, který byl popálen na deseti procentech těla a měl i další zranění způsobená explozí.

Předpisy se u nás dodržují důsledně, možná došlo k náhlému úniku metanu, říká odborník na hornictví

Číst článek

„Pacienta jsme propustili v celkově velmi uspokojivém stavu a jak je v těchto případech obvyklé, za měsíc přijede k nám na kliniku na kontrolu,“ uvedl primář Oddělení rekonstrukční chirurgie Vladimír Petráš.

Druhý z horníků měl hluboké popáleniny na polovině těla, jeho stav byl ještě koncem roku kritický a byl na jednotce intenzivní péče. Rodina pak požádala nemocnici, aby o jeho zdravotním stavu neposkytovala bližší informace.

Uzavřený důl

Kdy se vyšetřovatelé na místo dostanou, není možné odhadnout. „Prostor je uzavřený a zatím se tam nedá dostat. Odebírají se tam vzorky, dělají se měření koncentrací plynů ze zavedených sond. Až bude možné se na místo dostat, budeme o tom informovat. Může to ale trvat několik týdnů,“ řekl Čelechovský. Báňští inspektoři na místo sfárají, teprve až odebrané vzorky jednoznačně prokážou, že tam nehrozí žádné další nebezpečí.

‚Tato tragédie vstoupila do Vánoc.‘ Památku horníků si lidé připomenou i na půnočních mších

Číst článek

Uzavřený prostor má rozlohu přibližně 500 krát 500 metrů. Do ostatních částí dolu, které výbuch nezasáhl, začali horníci týden po tragédii znovu fárat a od té doby tam pracují v běžném provoz

Neštěstí se stalo loni 20. prosince. V hloubce kolem 880 metrů vybuchl metan, několik pracovišť bylo zcela zdevastováno. Neštěstí připravilo o život 13 horníků, bylo mezi nimi 12 Poláků a jeden Čech. Vynést z dolu se zatím podařilo jen čtyři mrtvé, devět těl dosud zůstává pod zemí.

Odškodnění pro pozůstalé

Pro sirotky po zemřelých hornících a na podporu jejich rodin vznikly sbírky Nadace OKD a spolku Svatá Barbora. Dohromady se v nich dosud nasbíralo více než pět milionů korun. Sbírka Svaté Barbory končí v úterý, sbírka Nadace OKD potrvá do konce ledna.

Rodiny horníků dostanou odškodnění od společnosti OKD. Jako okamžitou sociální pomoc jim firma vyplácela desítky tisíc korun. Dalších až 240 tisíc korun na osobu žijící ve společné domácnosti se bude teprve vyplácet.

Sbírky pro pozůstalé

Na pomoc pozůstalým lze přispět na bankovní účet 1657156389/0800 s variabilním symbolem 20122018, který odpovídá datu neštěstí. Veřejnou sbírku zorganizoval poslanec Josef Hájek (ANO) a Spolek svatá Barbora, který dlouhodobě pomáhá hornickým sirotkům.

Druhou sbírku zřídila Nadace OKD společně s těžařskou společností. Číslo účtu je v tomto případě 342342342/0800.

„Způsob odškodnění se projednává s firmami Polalpex a Alpex, jejichž zaměstnanci zemřelí horníci byli,“ řekl Čelechovský. Běžně OKD finanční pomoc vyplácí českým horníkům nebo horníkům v přímém zaměstnaneckém poměru a polské horníky má odškodňovat jejich zaměstnavatel, který práci v OKD zprostředkoval. V tomto případě se ale OKD na odškodnění bude podílet.

V dolech na Karvinsku pracuje přes 9000 lidí. Z nich je zhruba 6800 kmenových zaměstnanců OKD a téměř 2500 pracovníků dodavatelských firem. Mezi kmenovými zaměstnanci OKD je několik stovek Poláků, Slováků a některých dalších národností. Naprostá většina zahraničních zaměstnanců spolupracuje s dodavatelskými agenturami, jde hlavně o Poláky, kteří pracují v těžkých hornických provozech.

OKD je jediným producentem uhlí v České republice. Majitelem společnosti je od loňska prostřednictvím společnosti Prisko znovu stát.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme