Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

OPPO asi chystá smartphone s 10× optickým zoomem

15.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
Společnost OPPO, která vyrábí smartphony, údajně chystá nový model, který by měl nabídnout 10× optický zoom. Tentokrát by mělo jít skutečně o objektiv, který by měl umět i zoomovat, tedy ne jen více pevných objektivů s různými úhly záběru.
Výrobce smartphonů OPPO chce nejspíš svět šokovat telefonem, který by měl mít 10× optický zoom. Zatímco dnes se běžně používá více modulů fotoaparátu s různými pevnými objektivy, takže lze mít dva nebo tři nativní různé úhly záběru a zbytek se dopočítává digitálně, v případě této novinky by mohlo jít o skutečný optický zoom. Navíc by nešlo o úplně netradiční řešení. Podobný princip se totiž používal u kompaktů s postranními objektivy.
 
OPPO optický zoom
 
starší modul společnosti CorePhotonics s 5× optickým zoomem pro smartphone OPPO
 
Vtip je v tom, že by snímač byl umístěn v pozici otočené o 90° (nastojato v těle) a místo tradičního objektivu by zde byl hranol, který odráží světlo dovnitř do těla smartphonu, kde by byl teprve objektiv před otočeným senzorem. Díky tomu by výrobce měl mnohem více prostoru pro délku objektivu, byť musíme samozřejmě počítat s tím, že díky malé tloušťce telefonu bude světelnost objektivu značně omezená.
 
Je možné, že tento optický zoom bude vznikat kombinací více fotoaparátů s více objektivy o menším zoomu, které dohromady dají onen 10× optický zoom. OPPO už zve novináře na prezentaci novinky, která by mohla mít tento 10×zoom (pozvánka hovoří o "10násobném pohledu"). Není ale jasné, zda půjde jen prezentaci technologie, prototypu nebo finálního produktu). Uvedení novinky proběhne zítra v Pekingu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.