Komentátor po odsouzení teroristy Baldy vyhlíží další, kteří ale šíří své myšlenky dál. Zeman, Okamura, Babiš, Piťha

15.01.2019 22:20

Senior Jaromír Balda dostal od soudu čtyři roky za teroristický akt, který mohl vést k velkému neštěstí na železnici. Komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych má za to, že českého občana k teroristickému aktu možná navedli svými výroky i prezident Miloš Zeman či šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. A tito pánové mohou své myšlenky šířit dál.

Komentátor po odsouzení teroristy Baldy vyhlíží další, kteří ale šíří své myšlenky dál. Zeman, Okamura, Babiš, Piťha
Foto: Printscreen vysílání ČT
Popisek: Důchodce Jaromír Balda před soudem

Jaromír Balda dostal za teroristický čin čtyřletý trest, byť je třeba říci, že soudní verdikt zatím není pravomocný. Ale to není ten největší problém. Martin Fendrych má za to, že mnohem větší problém představují prezident Miloš Zeman či předseda SPD Tomio Okamura, kteří se na veřejnosti vyjadřují tak, že to některé lidi může dovést až ke spáchání teroristického útoku.

Balda, sympatizant SPD, se hájil slovy, že svým teroristickým činem nechtěl nikomu ublížit, jen chtěl poukázat na riziko, které podle jeho názoru představují muslimští teroristé v Česku.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Hnutí Tomia Okamury se od aktivit Jaromíra Baldy jasně distancovalo, ale podle Fendrycha už je pozdě. Už je zaděláno na problém.

„Nejde zdaleka jen o SPD, co jiného než děšení lidí jsou zátarasy proti teroristům okolo Pražského hradu? I tato ‚obrana prezidenta‘ je de facto rafinované štvaní lidí proti migrantům, muslimům atd. (O mnoha jeho štvavých výrocích ani nemluvě.) Stejně jako ono absurdní (šílené) kázání monsignora Piťhy v chrámu svatého Víta o Istanbulské úmluvě. Neměli by se za Baldu zodpovídat (a kát) i lidé jako Zeman, Piťha, Okamura a mnozí další? Nehnalo k činu i Babišovo volání ‚ani migranta‘? Nepochybně – nepřímo – ano,“ napsal Fendrych.

Balda by podle komentátora mohl za čtyři roky ve vězení poděkovat vlastně všem šiřitelům falešných zpráv o tom, že muslimové už jsou tady a že už znásilňují naše ženy. Baldův případ ukazuje, kam může vést šíření lží a nenávisti nejen na sociálních sítích, ale i z úst některých politiků. Baldův příklad ukazuje, že šíření nenávisti může skutečně vést k destrukci společnosti. Šiřitelé lží však zatím potrestáni nebyli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…