Na tahu je Británie, řekl Petříček. Podle Hamáčka se odmítnutí brexitové dohody dalo čekat

Velká Británie musí po odmítnutí brexitové dohody v britském parlamentu říct, co dál, napsal na twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něj se odchod Spojeného království z Evropské unie zadrhává, Česká republika je ale připravena na všechny možné scénáře. Připraveno na všechny možnosti včetně odchodu Británie z EU bez dohody je Česko i podle místopředsedy vlády Jana Hamáčka (ČSSD).

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček | Zdroj: Úřad vlády ČR

Britští poslanci v úterý odmítli dohodu o vystoupení země z EU, kterou se sedmadvacítkou dojednala premiérka Theresa Mayová.

Britský parlament odmítl brexitovou dohodu s Evropskou unií, Mayovou podpořilo jen 202 poslanců

Číst článek

Konzervativní předsedkyně vlády teď musí přijít do pondělí 21. ledna s návrhem na další postup. Ve středu večer budou navíc britští poslanci hlasovat o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě.

„Je mi líto, že nejstarší demokracie světa se rozdělila na tři nesmiřitelné tábory. Odchod Velké Británie z unie se zadrhává, ale určitě se nám podaří najít řešení,“ napsal Petříček.

Osobně by chtěl, aby Spojené království zůstalo členem EU, ale dohoda o brexitu byla nejméně špatným řešením, uvedl. „Míč je nyní na britské straně, která musí říci, co dál. Česko je připravené na všechny scénáře,“ dodal.

1/2 Je mi líto, že nejstarší demokracie světa se rozdělila na tři nesmiřitelné tábory. Odchod Velké Británie z Unie se zadrhává, ale určitě se nám podaří najít řešení.

22:21 – 15. 01. 2019

6 80

Všechny alternativy

O připravenosti Česka na všechny alternativy včetně takzvaného tvrdého brexitu píše na twitteru Hamáček.

Nejistota pokračuje, zní z unie po britském ‚ne‘. Podle Junckera se zvýšilo riziko tvrdého brexitu

Číst článek

Odmítnutí brexitové dohody v britském parlamentu se podle něj dalo čekat. Prioritou jsou čeští občané ve Velké Británii a co nejlepší vztahy s touto zemí, doplnil.

Zmínil své plánované čtvrteční jednání se zástupci parlamentních stran o tom, jak včas přijmout zákon, který by řešil postavení britských občanů v ČR.

Návrh zákona upravujícího vztahy mezi ČR a Spojeným královstvím pro případ, že Británie vystoupí z EU bez dohody, schválila minulý týden vláda. Kabinet chce usilovat o zrychlené schválení návrhu ve sněmovně.

Výsledek hlasovaní se dal čekat. ČR je připravena na všechny alternativy, včetně tvrdého Brexitu. Ve čtvrtek jednám se zástupci parlamentních stran, jak včas přijmout zákon, který by řešil postavení britských občanů v ČR. Prioritou jsou naši občané v UK a co nejlepší vztahy s 🇬🇧.

21:22 – 15. 01. 2019

10 45

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme