I v letošním roce porostou zaměstnancům mnohých firem z Olomouckého kraje platy, důvodem je i nedostatek kvalifikovaných odborníků

15. leden 2019

Příznivá ekonomická situace podniků a zároveň akutní nedostatek lidí na trhu práce. To jsou hlavní důvody, proč mnozí zaměstnavatelé z Olomouckého kraje navýší i letos platy svým pracovníkům.

Více peněz na výplatních páskách najdou například pracovníci přerovské společnosti Meopta-optika. Podle personální ředitelky Lucie Kváskové firma letos vynaloží na navýšení platů více než 60 milionů korun. „Navýšení mzdových tarifů individuálního rozpočtu, také navýšení profesních příplatků klíčových profesí, taktéž příplatek za noční. To jsou hlavní body, na kterých jsme se v rámci kolektivního vyjednávání dohodli,“ popisuje Kvásková.

Mohelnický závod Siemens přidal podle mluvčí Mariany Kellerové dělníkům už loni v říjnu. A s dalším navýšením počítá i letos. „V průměru se mzdy mohelnických od prvního října zvedly o 5 a 6 procent, mzdy technickohospodářských pracovníků o stejnou hodnotu od 1. ledna 2019,“ upřesňuje Kellerová.

Na navýšení mezd se s odbory dohodla i uničovská společnost Miele. Kolektivní smlouvu už tam mají podle ředitele Petra Vodáka uzavřenou. „Mzdové navýšení v průměru 7 procent. O trochu více procent u dělnických profesí a trochu méně u pozic THP,“ vysvětluje Vodák. Doplnil, že Miele se potýká s nedostatkem pracovníků. Stejně jako olomoucký závod Nestlé, který proto bude podle jeho pracovnice Zdeňky Matouškové platy svým lidem zvyšovat. „Co se týče navyšování mezd v určitých kategoriích, tak musím říct, že Česká republika dlouhodobě patří v Evropě ke špičce v automatizaci výroby potravin, to má za následek dlouhodobý nedostatek automatizačních inženýrů a technologických specialistů. Tím vzniká i tlak na jejich mzdy,“ vysvětluje Matoušková.

Mzdy porostou i v mnohých státních institucích. Příkladem může být olomoucká Fakultní nemocnice. „V letošním rostou platy o 7 procent u zdravotníků nelékařů a mladých lékařů, o dvě procenta u lékařů seniorů, zároveň také rostou plat u nezdravotnického personálu a to o pět procent,“ popsal mluvčí nemocnice Adam Fritscher. Podle šéfa olomoucké regionální rady Českomoravské komory odborových svazů Jaroslava Dostála některé firmy ještě o případném nárůstů mezd nerozhodli. Kolektivní vyjednávání v nich totiž dosud neskončila.

autor: bas
Spustit audio