Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Deset let od žhářského útoku neonacistů na romskou rodinu. Natálku trápí bolesti a noční můry

16. ledna 2019
Čtení na 2 minuty

V roce 2019 si připomeneme celou řadu významných kulatých výročí. Bohužel budeme vzpomínat i na jednu velmi tragickou událost – desetileté výročí žhářského útoku čtyř neonacistů ve Vítkově na Opavsku. V noci z 18. na 19. dubna 2009 neonacisté zapálili pomocí tří zápalných lahví dům obývaný romskou rodinou. Následkem požáru byli zraněni tři lidé, kteří v té době pobývali v domě. Nejvážněji byla zraněna tehdy dvouletá Natálka. O tom, jak se dnes napadené rodině žije se zajímala televize Nova v pořadu Střepiny.

Natálce bude letos 12 let a má za sebou desítky náročných operací, dodnes je v péči několika specialistů, ale také ji trápí noční můry. Se svým okolím komunikuje jen velmi málo, výjimkou je její rodina.

Anna Siváková, matka Natálky, s ní o útoku zatím moc nemluví. “Když se na něco zeptá, tak se jí snažím odpovědět, ale je to těžké. Hodně těžké vysvětlování. Nedá se jí taková věc vysvětlit, nejde to prostě a ona zeptá i stokrát za sebou,” říká Siváková v rozhovoru pro pořad Střepiny.

“Ptá se proč jí to udělali nebo proč má takové jizvy a takové věci. Já jí na to nedokážu odpovědět, je to hodně těžké,” dodává matka Natálky.

Počet operací, které Natálka prodělala se dá jen velmi těžko spočítat. Spálená kůže potřebovala stovky chirurgických ošetření a denodenní dlouhé promazávání.

“Nejhorší to bylo na pusince,” vysvětluje Anna Siváková s tím, že jí mazala i ve spánku. Náročná péče stále trvá a dost možná nikdy neskončí. Její poraněná kůže totiž neroste s ní.

Natálku však netrápí jen její fyzická bolest, ale je také velmi unavená, protože špatně spí, bojí se usnout. “Já se ptám, jestli se jí náhodou něco nezdá nebo jestli se bojí usnout, že se jí něco bude zdát, ona říká, že jo, ale že si nepamatuje co. Buď si nepamatuje, nebo nechce o tom mluvit,” vypráví Anna Siváková s tím, že Natálka usíná až za světla.

Svůj volný čas tráví Natálka téměř výhradně v bezpečí domova. Uplynulých 10 let neměla paní Anna jediný oddechový den. Péče o dítě poznamenané takovými zraněními znamená službu nonstop. “Po útoku jsme se o ní museli začít starat znovu jako od miminka. Museli jsme jí všechno naučit,” říká Siváková.

Útok měl ale dopad i na tři sestry Natálky – Kristýnu, Kornélii a Pavlínu. “Nejhorší to měla starší dcera, ta to vnímala víc než ostatní. Vyčítala si to, že je starší, tak proč se to nestalo jí,” dodává maminka Natálky a dalších tří holek, bez kterých by náročnou péči o Natálku sama nezvládla.

“Se vším mi pomohly. Mají jí hodně rádi, nenechají na ní dopustit,” dodává Anna Siváková.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon