Francouzské Alpy – obrovské komplexy

Francie, největší alpská země. Tyto hory sem každoročně lákají mnoho turistů celého světa. Lyžařské komplexy ve Francii vábí charakteristickými vlastnostmi, tak typickými právě pro francouzské Alpy. Například většina apartmánů je vsazena přímo ke sjezdovkám. Ty jsou pak obvykle velmi dobře pospojované. Pojďme se podívat na tipy na destinace ve Francii.

Francouzská unika

Žádná jiná země, v níž se Alpy nacházejí, nemá tolik obrovských areálů pro lyžování. Například destinace v oblast Portes du Solei, nedaleko hranic se Švýcarskem a Ženevským jezerem, je největší. Sjezdovek je tu 650 km. Všechny dokonale propojené. Jižnější část, která vám nabízí i výhled na Mont Blanc se nazývá Flaine, která nabízí zase 250 km sjezdovek. Pro milovníky freeride je pak určitě určena oblast v Chamonix.

Obří turistické komplexy

Největší lyžařské komplexy, které se právě ve Francii nacházejí, investují většinou do modernizace lanovek. Typické jsou tedy expresní šestisedačky, což určitě u přeplněných řad uvítáte. To, co byste však ve Francii hledali marně, jsou uzavřené lanovky, takzvané bubliny. Ty tu prakticky nenaleznete, a to proto, že jsou více náchylné na vítr. Velkolepých komplexů pro lyžaři i jiné zimní turisty je tu opravdu velké množství, to však nebrání Francouzům plánovat ještě větší. Například se docela dost diskutuje o možném budoucím propojení komplexů Alpe d´Heuz a Les 2 Alpes s Les Sybelles. To by měl být potom největší lyžařský komplex na světě s 800 km sjezdovek.

Chamonix – pro milovníky free ride

Jak bylo již zmíněno, oblast Chamonix je pro freeride lyžaře úplný ráj. Jde o nejen lyžařský unikát. Kulisami vám v této oblasti budou Mont Blanc. Dalším zážitkem zde pro vás bude asi 20 km dlouhá trasa freeridového sjezdu. Trasa se klikatí údolím Vallee Blanche z vrcholu Aiguille du Midi, který se nachází v téměř 4000 metrech nad mořem.