Přichází doména .dev

Už zítra (16.1.2019) začíná sunrise period na novou nTLD .dev. Doménu využívat jí získal Google 18. prosince 2014. O .dev měl zájem i Amazon, ale nakonec jí přenechal Google v květnu 2014. A v čem je .dev tak zajímavá? Spousta vývojářů jí už dlouhé roky používá pro své vývojářské prostředí.

Co je .dev?

Většina programátorů si vytváří vlastní vývojové prostředí, na kterém své projekty testuje. Nevím jak je to teď, ale dříve jste si nainstalovali na počítač LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) anebo WAMP (Windows, Apache, MySQL, PHP) a mohli jste si pěkně na localhostu vyvíjet. Mě osobně to na mé projekty stačilo, ale pokročilejší vývojáři už většinou pracovali s virtualizací. Nainstalovali jste VMware a vytvořili na něm virtuální stroje (VPS), na každý pak co bylo potřeba – mohli jste rozdělit jednotlivé VPS třeba na Apache, databáze, zálohy případně proxy atd. Abyste si to zjednodušili, tak místo interních IP adres jste VPS přiřadili vlastní domény, právě s koncovkou .dev. Dev je zkráceně anglické slovíčko development – vývoj.

Doména .dev tak má pro mnoho programátorů opravdu silný vývojářský “nádech”

Google to samozřejmě ví a po doméně .dev opravdu tvrdě šel. Nová doména přitom neměla lehkou cestu. U ICANN panovaly obavy, že by mohla způsobovat kolize, právě proto, že jí hodně vývojářů už používá. Původně se její delegace měla oddálit, dokud se detailně neprozkoumá, jaký dopad by mohlo mít její zavedení.

Google profiluje .dev jako místo pro vývojáře a vývojářské komunity.

Mohou s .dev nastat problémy?

Pokud už teď používáte domény .dev pro vývoj, tak bude nutné nastavit výjimky natvrdo anebo přejít na jinou doménu.

Co se týká problémů pro nevývojáře, tak mě moc scénářů, jak by mohlo dojít k problémům nenapadá. Některé skripty by si teoreticky mohly myslet, že když mohou zavolat doménu .dev tak jsou ve vývojovém prostředí. To už mi ale přijde přitažené za vlasy. I když u programátorů nikdy nevíte jaké kde mají pojistky :)

Dále mě napadá, že by na nějaké firemní síty mohla být doména .dev vyhrazená pro vývoj a tak se nikdo nedostane na skutečnou doménu .dev.

Jak získat .dev

  • 16.01.2019 začne Sunrise Period, tedy období kdy se o svou doménu mohou přihlásit držitelé ochranných známek.
  • 19.02.2019 začne Early Access Program, což je období, kdy se o doménu budete moct ucházet ale bude to drahé. Cena bude postupně každým dnem klesat. Je to vlastně takovou obrácená aukce :)
  • 28.02.219 bude doména k dispozici všem a za běžnou cenu.

Bude .dev zajímavá?

Z domény mám pocit, že by mohla být zajímavá protože cílí na skupinu lidí, kteří by jí mohli reálně využívat. Mohlo by být “cool” jí mít, podobně jako jsou teď “cool” domény .io. Snaha oddělit se od zbytku BFU internetu k čísti vývojářských komunit nepochybně patří. Prostě pokud by byl na doméně .dev kvalitní odborný obsah, tak by to bylo skvělé.

Jenomže můj dobrý pocit mě už zklamal u domény .app. Od té jsem také čekal něco podobného, ale výsledkem je 358K registrovaných domén z kterých 274K parkuje. Takže sliby o domény bez spekulantů padly.

Ale uvidíme. Třeba to s .dev bude jiné.

Závěr

Prozatím nejsou žádné informace o ceně domény, ta bude samozřejmě také rozhodovat. Obecně říkám že čím nižší cena tím lepší rozjezd, ale u .dev to platit nebude. Tam bude spíše fungovat to co u .io, která je pořádně drahá (u Subreg je registrace a prodloužení za 1225 CZK). Prostě kvalita něco stojí ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup