Výběr mýtného na Slovensku loni dosáhl rekordních 213 milionů EUR

Výběr mýtného na Slovensku loni dosáhl rekordních 213 milionů EUR

16.1. -  Výběr mýtného od dopravců za jízdu po dálnicích a dalších zpoplatněných silnicích na Slovensku loni vystoupil na rekord. Vyplývá to z údajů, které včera poskytl provozovatel mýtného systému, společnost SkyToll.

Na mýtném loni zaplatili provozovatelé nákladních vozidel a autobusů 213,45 milionu EUR (5,45 miliardy Kč). Proti předchozímu roku to představuje nárůst o 6,1 procenta. Více než dvěma pětinami se na vybraném mýtném podíleli dopravci ze zahraničí, hlavně z Polska, České republiky a Maďarska.

Platit mýtné za jízdu po dálnicích, rychlostních silnicích a po vybraných úsecích silnic první třídy musejí na Slovensku autobusy a nákladní auta s hmotností nad 3,5 tuny. Sazba mýtného závisí na druhu vozidla, jeho hmotnosti, počtu náprav a emisní třídě automobilu.
Od začátku letošního ledna se sazby mýtného na Slovensku zvýšily o inflaci. Pravidelnou úpravu mýtného v závislosti na vývoji spotřebitelských cen navrhlo ministerstvo dopravy zrušit.
Značnou část vybraného mýtného na Slovensku v minulosti pohltily náklady na mýtný systém. Provoz systému, který je založen na satelitní technologii, zajišťuje SkyToll od jeho zavedení v roce 2010. Zakázku získal SkyToll s nejdražší nabídkou po vyloučení ostatních uchazečů z tendru.
SkyToll se v konsorciu s firmou CzechToll bude podílet i na provozování mýtného systému v České republice. České ministerstvo dopravy loni v září podepsalo na deset let kontrakt s konsorciem, které nahradí dosavadního provozovatele, firmu Kapsch.
(čtk)
Foto: SkyToll
spinner