Filet jihočeského sumce s omáčkou z vína a zeleniny, pečené zámecké brambory, hráškové lusky s česnekem
- 600 g filetu ze sumce
- 0,1 l bílého vína
- 100 g másla
- 150g petržele
- 150 g celeru
- 5 ml vinného octa
- 0,1 l hovězího vývaru
- 800 g brambora (Grenaille)
- 200 g hráškových lusků
- 50 g česneku
- 100 g citronů
- nové koření
- sůl a pepř
Očištěný filet sumce osolíme, opepříme bílým mletým pepřem a vložíme do kastrolu ve kterém jsme před tím orestovali celer, petržel a cibuli, přidáme nové koření, podlijeme trochou octa, bílého vína a hovězího vývaru. Do měkka dušenou rybu vyjmeme z omáčky a opečeme na troše máslo do zlatova. Omáčku propasírujeme přes jemný cedník, dochutíme solí a citronovou šťávou. Jako přílohu můžeme podávat různě upravené brambory, restovanou zeleninu nebo pečivo.