Hlavní obsah

Budete se mít jak páni! 12 krásných, avšak levných destinací

Foto: Honza Hruby, Shutterstock.com

Foto: Honza Hruby, Shutterstock.com

Reklama

Duši cestovatele byste v sobě měli, ale ty dukáty v kapse vám trochu scházejí? Pokud je na vás cestování po vyhlášených světových destinacích příliš drahé, poohlédněte se po takových, kde dostanete i za málo peněz hodně muziky.

Článek

New York, Londýn, Paříž, Stockholm, Singapur... Oblíbené turistické destinace, kde vás ale několikadenní pobyt vyjde na pořádný balík. Přestože budete s náklady šetřit, ubytování, místní doprava a další nezbytnosti vás vyjdou celkem draho. Nemluvě o návštěvě restaurací a dalších nadstandardních aktivitách.

Je smutné si to přiznat, ale přijede-li Švéd, Brit nebo Američan do Prahy, připadá si zde jako král. Za malý peníz si může dovolit, na co si vzpomene. Což se o průměrném Čechovi v New Yorku rozhodně říct nedá.

Na druhé straně Češi také nepatří mezi nejchudší národy na zemi. A existuje mnoho krásných destinací jak na poznávací výlety, tak na delší dovolenou, kde si můžete vyhodit z kopýtka, a rozhodně vás to nezruinuje.

Výlety po evropských městech

Tallinn, Estonsko

Málokteré evropské destinace jsou tak podceňované jako Baltské státy (Estonsko, Lotyšsko, Litva). Středověké městečko omývané mořem má nejen v zimě magickou atmosféru. Ceny za jídlo jsou zde srovnatelné jako v Česku, ubytování v centru seženete určitě levněji než v Praze.

Foto: Artur Janichev, Shutterstock.com

Tallinn vyniká svým zachovalým středověkým centremFoto: Artur Janichev, Shutterstock.com

Budapešť, Maďarsko

Hlavní město Maďarska je nezřídka přirovnávané k Praze. Ceny za potraviny v běžných supermarketech jsou tu dokonce o chlup nižší, navíc ochutnáte u nás hůře dostupné delikatesy, jako jsou všemožné skvělé uzeniny a pikantní dobroty.

Foto: Deon Vermaak, Shutterstock.com

Budapešť se často přirovnává k PrazeFoto: Deon Vermaak, Shutterstock.com

Vratislav, Polsko

Velice podceňovaná jsou i polská města. Vratislav (polsky Wroclaw) byla loni zvolena iniciativou European Best Destinations za nejlepší evropské město (získala titul „Nejlepší evropská destinace“ na základě všemožných parametrů, od kulturního vyžití po krásu). Za ubytování a potraviny zde zaplatíte podobně jako v českých městech.

Foto: MarKord, Shutterstock.com

Vratislav se začíná řadit mezi nejoblíbenější evropská městaFoto: MarKord, Shutterstock.com

Petrohrad, Rusko

Pokud vás lákají města na severu, místo skandinávských zemí se poohlédněte po letenkách do pohádkového Petrohradu. Ubytování zde seženete už od stokoruny za noc, a pokud vsadíte na dobře hodnocená místa, budete nabízeným komfortem příjemně překvapeni.

Foto: iryna1, Shutterstock.com

Petrohrad je ledově pohádkové městoFoto: iryna1, Shutterstock.com

Vilnius, Litva

Stejně jako Estonsko i Litva patří mezi nedoceněné Baltské státy. Vilnius je podmanivé, přitom modernizující se město, kde je možná ještě o něco levněji než v Tallinnu.

Foto: Roman Babakin, Shutterstock.com

Má hodně věží, ale také je Vilnius plný stylových kaváren, klubů i barůFoto: Roman Babakin, Shutterstock.com

Skopje, Makedonie

O Skopje se někdy říká, že je nejexotičtějším městem Evropy. Osobitá architektura představuje mix evropské a blízkovýchodní kultury. Nádherná a netradiční podívaná vás přitom vyjde levněji než pobyt v Praze.

Foto: trabantos, Shutterstock.com

Skopje je velice exotické evropské městoFoto: trabantos, Shutterstock.com

Exotické země

Bali, Indonésie

Snová dovolená na Bali může vyjít levněji, než tušíte. Stejně jako u všech následujících destinací si vzhledem ke vzdálenosti připlatíte za letenky, pak ale vyžijete velmi lacino. Za dobré jídlo v restauraci zaplatíte kolem padesáti korun. Ubytování seženete od stokoruny, za pět set na noc už máte opravdový luxus.

Foto: Honza Hruby, Shutterstock.com

Bali je nejoblíbenějším indonéským ostrovemFoto: Honza Hruby, Shutterstock.com

Goa, Indie

Milovníci exotické gastronomie, kteří nemají bezednou peněženku, by si Indii rozhodně neměli nechat ujít. Levné, avšak skoro vždy výtečné jídlo stojí i dvacetikorunu, za přepychovou večeři pro dva dáte kolem tří set korun. Ubytování seženete od stokoruny. Provincie Goa v západní části Indie se pak krom nádherných pláží pyšní také širokým výběrem plodů moře.

Foto: Lena Serditova, Shutterstock.com

Goa je nejmenším spolkovým státem Indie a jediný, který je zasvěcený divokým večírkům a nočnímu životuFoto: Lena Serditova, Shutterstock.com

Yucatán, Mexiko

Na jeden ze sedmi divů světa, jimiž jsou tajemné mayské pyramidy na poloostrově Yucatán, se mohou vydat i nízkonákladoví cestovatelé. Mexiko, kde průměrná měsíční mzda činí zhruba 3500 korun, je ve všech směrech velice levné.

Foto: IR Stone, Shutterstock.com

Tajemné mayské pyramidy lákají tisíce turistů ročněFoto: IR Stone, Shutterstock.com

Palawan, Filipíny

Tisíce malých ostrůvků tvoří stát Filipíny. Je jen na vás, jaké místo si ke své cestě vyberete. Nejkrásnější, avšak také nejdražší, je Palawan, kde se nachází jeden z přírodních divů světa (podzemní řeka). Přesto zde vyžijete na naše poměry celkem levně. Večeře vyjde asi na padesátikorunu, dražší v krásné restauraci něco přes stokorunu.

Foto: Steven Carter Photography, Shutterstock.com

Filipíny tvoří tisíce větších i miniaturních ostrůvkůFoto: Steven Carter Photography, Shutterstock.com

Zanzibar, Tanzanie

Volbou číslo jedna v Africe se začíná stávat Zanzibar v Tanzanii. Kromě nekonečně dlouhých bělostných pláží si zde budete pochvalovat i velice přátelské ceny. V běžných místních restauracích zaplatíte za oběd kolem 30 až 50 korun.

Foto: Iuliia Bondarenko, Shutterstock.com

Zanzibar si získal oblibu díky křišťálově modré vodě i čistým bělostným plážímFoto: Iuliia Bondarenko, Shutterstock.com

Sapa, Vietnam

Dechberoucí přírodní scenérie vás čekají na severu Vietnamu. Horské středisko Sapa je stejně jako zbytek Vietnamu levné. Jídlo na ulici zde vyjde kolem 40 až 60 korun, oblíbený pronájem motorky stojí na den asi 150 korun.

Foto: Chachamp, Shutterstock.com

Rýžové terasy na severu Vietnamu berou svou krásou dechFoto: Chachamp, Shutterstock.com

Kam se v roce 2019 chystáte za dobrodružstvím vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám