(c) Graphicstock

Jak recyklovat z elektroniky zlato

Získávání drahých kovů z elektroodpadu je dnes významným průmyslovým oborem. Ze šperků nebo zubů se zlato získá prakticky 100% prostě vytavením, to je ale u elektroniky neproveditelné; když nic jiného, vzhledem k množství zlata by se to ani nevyplatilo.
Tradiční těžba zlata stále využívá např. kyanidovou metodu, která je dost nešetrná k okolnímu prostředí, pracuje se při ní s velmi jedovatými chemikáliemi. Tato metoda loužení navíc není příliš selektivní, má tedy smysl tam, kde je zlata relativně hodně a naopak doprovodných dalších kovů méně.
Z elektroniky se zatím zlato recykluje hlavně pomocí organických rozpouštědel, přičemž zlato tvoří rozpustné komplexy s činidly obsahujícími síru. Timo Repo z Helsinské univerzity nyní v časopisu Angewandte Chemie navrhuje nový postup využívající pyridinthiol (pyridin se skupinou SH) a peroxid vodíku jako samotná reakční činidla a dimethylformamid jako rozpouštědlo. Síra jako prvek lze pak využívat k regeneraci činidel. Metoda by měla být použitelná i v malém měřítku, extrakce zlata do roztoku trvá asi 20 minut (testováno pro prášky, filmy i desky s plošnými spoji používané v elektronice) a proběhla téměř 100%. Vzniká přitom komplex atomu zlata a dvou molekul pyridinthiolu.
Metoda má být částečně specifická pro zlato, platina a palladium se tímto způsobem nerozpustí, protože na rozdíl od zlata nedokáží vytvořit jednomocný kationt (poznámka: zlatné sloučeniny existují, i když ve sloučeninách má zlato častěji oxidační číslo III). Měď a stříbro je třeba ovšem oddělit předem, autoři výzkumu zde použili již zavedené metody rozpouštění pomocí amoniaku a síranů.

Angewandte Chemie International Edition doi.org/10.1002/anie.201810447 Nr. 38/2018 December 13, 2018
Zdroj: Eurekalert.org

Voda v kráteru Gale na Marsu přetrvávala déle, než se myslelo

Mezinárodní tým vědců pod vedením Imperial College London objevil doklady otm, že v marsovském kráteru …

One comment

  1. chci se reciklovat zlato ja se to dela prosim

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Používáme soubory cookies pro přizpůsobení obsahu webu a sledování návštěvnosti. Data o používání webu sdílíme s našimi partnery pro cílení reklamy a analýzu návštěvnosti. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close