Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zabezpečovací práce v koňské farmě na Vysoké komplikuje počasí. Část zastřešení odvál vítr

Počasí komplikuje zabezpečovací práce v oblíbené koňské farmě Vysoká v Chrastavě, která loni částečně vyhořela. Část provizorního zastřešení v pondělí odvál silný vítr.

„Počasí nepřeje. Doufáme, že to nějak opravíme a uvidíme, zda bude vítr páchat další škody. Jak ale říká manžel, to nás asi čeká celou zimu," uvedla jednatelka farmy Václava Jarošová.

Pokud přijede neznalý host, při pohledu na čelní část komplexu nic nenasvědčuje tomu, že farmu nedávno zasáhl velký požár. Hotel funguje, restaurace je v provozu a z ní je možné pozorovat i koně s jezdci, jak cvičí v kryté jízdárně. Zcela jiný pohled se ale naskytne, když někdo zajde za levý roh.

Škoda asi 50 milionů

Tato část farmy připomíná ruinu, požár ji zpustošil loni na konci listopadu. Nikomu se podle jednatelky naštěstí nic nestalo. Do bezpečí se včas dostalo 20 lidí a také přes 50 koní ze stájí. Hasiči škodu odhadli na 50 milionů korun, podle Jarošové přesnou částku ještě vyčíslenou nemají. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost, oheň vznikl buď od nedopalku cigarety nebo z popela vysypaného na dvůr. Požár zničil byt, který obývala rodina Jarošové s třemi dětmi, i devět z 15 pokojů hotelové části.

Podle jednatelky farmy jim v té době hodně pomohlo, jak se k nim lidé zachovali. „Solidarita, která se vzbudila hned poté, nám dala sílu se do toho pustit a chtít to začít dávat do původního stavu," uvedla. Někteří podle ní pomáhali manuálně bez nároku na honorář s provizorním zabezpečením. Další přispěli penězi do sbírky, kterou vyhlásilo město Chrastava.

Zatím se podařilo vybrat přes 385.000 korun, z toho čtvrt milionu korun je od chrastavské radnice. „Farma Vysoká je dlouhodobě klenotem města Chrastava. Konají se tu festivaly, je tu reprezentativní hotel a především je tu proslulá péče o koně," uvedl již dříve starosta města Michael Canov.

Pojistka nebyla na vybavení

Farma sice byla pojištěná, to se ale nevztahovalo na vybavení. Peníze z pojistky nepostačí ani na úhradu nákladů spojených se záchrannými pracemi a likvidací odpadu. Limit měla farma milion korun. „Víme, že ho zcela jistě překročíme," uvedla Jarošová. Právě na to by chtěli podle ní peníze ze sbírky použít.

Ve vyhořelé části nyní pokračují sanační práce a vysoušení. Zcela jistě se bude muset dělat nová střecha a krovy. Zda budou muset být i nové stěny a stropy, se podle jednatelky zatím neví. „Záleží, co zima. Bojíme se, že ano," řekla Jarošová. Chtěla by, aby se podařilo podstatná část obnovy zvládnout ještě letos. „Jsem strašný optimista. Všichni mi ale říkají, ať na to zapomenu," dodala.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky požár, koně, Chrastava, Vysoká, statek, peníze, Michael Canov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zabezpečovací práce v koňské farmě na Vysoké komplikuje počasí. Část zastřešení odvál vítr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.